跳至

首頁
45678...17

尾頁

複式洋房

剛剛見網頁話有26/2/2019開始, 佢哋唔會再發信比香港及星加坡申請人去攞良民證。咁點樣攞呀??😅

珍珠宮

lovelyBB1 發表於 19-6-2 22:48
剛剛見網頁話有26/2/2019開始, 佢哋唔會再發信比香港及星加坡申請人去攞良民證。咁點樣攞呀??😅 ...

如果冇左移民局封信咁點申請

即係必須要經agent

珍珠宮

lovelyBB1 發表於 19-6-2 22:48
剛剛見網頁話有26/2/2019開始, 佢哋唔會再發信比香港及星加坡申請人去攞良民證。咁點樣攞呀??😅 ...

邊個web site

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

http://www.mm2h.gov.my/images/pd ... 0for%20LOGC%202.pdf

珍珠宮

諺諺mum 發表於 19-6-5 21:50
http://www.mm2h.gov.my/images/pdf/New%20Requirements%20for%20LOGC%202.pdf

Thx

別墅

vincymama 發表於 19-5-22 22:32

所有批准簽證都要證明,其實沒有做什麼檢查,只是口頭詢 ...

即不用抽血,驗小便?會唔會翻查過去病歷?

別墅

MM2H 發表於 19-5-20 22:35

而第二家園亦只係一個十年居留方案,每十年續簽,不完全屬於移民,冇得入籍

咁即係國際都仲係中國?馬來西亞冇實際既移民?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

小氣人妻 發表於 19-6-10 22:02
咁即係國際都仲係中國?馬來西亞冇實際既移民?

係長期居留,每十年續簽,唔係移民入籍。國籍仍然跟隨你申請時所用護照

男爵府

小氣人妻 發表於 19-6-10 21:59
即不用抽血,驗小便?會唔會翻查過去病歷?

唔洗抽血驗小便,只有量血壓,量體重,有份問卷自己填寫,跟醫生傾計,醫生簽名就搞掂

別墅

MM2H 發表於 19-6-10 22:33
係長期居留,每十年續簽,唔係移民入籍。國籍仍然跟隨你申請時所用護照
...

thx

別墅

vincymama 發表於 19-6-11 16:47
唔洗抽血驗小便,只有量血壓,量體重,有份問卷自己填寫,跟醫生傾計,醫生簽名就搞掂
...

thx

男爵府

MommyPanel勳章

回覆 vincymama 的帖子

我想問一下"良民証" 係咪要SEND 左文件過馬克先, 等到佢比封信我, 之後將封信交去"香港馬來西亞的領事館"申請一封信, 最後拎去灣仔警局搞良民証呀? 謝謝
Black List below seller:魔怪媽媽
waieva13 ,adj4102, tiffytiffy2002
melody00,BAIDEN,heib0910,miffychsno8(Lai mei la)
hi952,waiyi1011,MC82"9277*334"
(BOC =012 608 1009846 9 chan wai yi)

男爵府

回覆 lovelyBB1 的帖子

我上星期問"馬來西亞領事館" ,佢話要MM2H 的信,佢先可以出信比我, 我再拎住封信入去警局申請. 咁而家即係點架?
waieva13 ,adj4102, tiffytiffy2002
melody00,BAIDEN,heib0910,miffychsno8(Lai mei la)
hi952,waiyi1011,MC82"9277*334"
(BOC =012 608 1009846 9 chan wai yi)

男爵府

happymap2013 發表於 19-6-14 15:40
回覆 lovelyBB1 的帖子

我上星期問"馬來西亞領事館" ,佢話要MM2H 的信,佢先可以出信比我, 我再拎住封信入 ...

據我所知,除了良民證外,其他文件certified as true copy 一併速遞過去,大馬會發email 話你欠良民證,你打印這email, 去馬來西亞領使館加簽 拿這份email 文件就可以去申請良民證了

洋房

回報一下MM2H關鍵文件良民証自行申請程序,切記可以不用經Agent的!!! 當然你可以自由選擇經Agent。

剛剛2019年6月初申請了香港良民証(無犯罪記錄證明書),程序如下:
1. 上MM2H網站正接填表格(Online application)
2. 暫時不用遞交任何文件!
3. Online填好表格後Submit.
4. 你提供的電郵地址會即時收到MM2H Center發出的確認電郵
5. Print out 這個確認電郵(內有主申請人的Passport 號碼 和姓名的)
6. 主申請人帶同此確認電郵,Passport (正本+2copies), HKID (正本+2copies), 申請費用 HK$42(Cash ok)
7. 親身到馬來西亞香港領事館申請
地址:24/F, Malaysia Building, Gloucester Road, Wanchai, Hong Kong.
8. 取藍色回條,申請需時最多4個工作天
9. 主申請人帶藍色回條按時返回此地址,取得Support Letter for HK Police
10. 直接轉場去灣仔警察總部14樓申請良民証
11. 申請良民証文件所需文件:
(記得預先上警察網站download 填寫好共3頁)
1)已填妥的無犯罪紀錄證明書申請表;
2)同意印取指模授權披露犯罪紀錄及簽發證明書
3)Data Collection Form
4)連同之前封Support Letter for HK Police (全份正本)
5)身分證
6)申請良民証費用每人每份HK$225(即場俾EPS/ 八達通)

12. 香港警察會直接寄良民証俾馬來西亞領事館,需時話要1個月。話説申請人會收到MM2H Center 通知的!

希望幫到大家!

男爵府

vincymama 發表於 19-6-14 16:00
據我所知,除了良民證外,其他文件certified as true copy 一併速遞過去,大馬會發email 話你欠良民證,你 ...

唔好意思,我英文唔好,Certified as true copy 係咪指“加簽”呀? 如果係,有什麼文件要加簽,雖然有個網站睇,但我真係唔知邊個位置睇到,可否幫忙直接website,等我click入去即刻知。謝謝你

男爵府

chengdodo 發表於 19-6-14 18:59
回報一下MM2H關鍵文件良民証自行申請程序,切記可以不用經Agent的!!! 當然你可以自由選擇經Agent。

剛剛20 ...

好多謝你呀!自己搞個份文件搞到我自己煩到爆燈。

另外想問下你地的30萬馬幣係當地馬拉銀行,用什麼方法? 因我唔想用HSBC經佢地轉到佢馬來西亞的分行,匯率唔靚而且又多手續做。

男爵府

chengdodo 發表於 19-6-14 18:59

剛剛20 ...

唔好意思呀!想問多一樣野,就係定期存款,我想問下定期存款是否在我申請當日起計的6個月內的文件呀? 因為我未做定期,但已經在online做左申請,請問我現在去銀行做返半年的定期得唔得?

男爵府

happymap2013 發表於 19-6-16 23:06
唔好意思呀!想問多一樣野,就係定期存款,我想問下定期存款是否在我申請當日起計的6個月內的文件呀? ...

你批了後,你拿住封批准信去馬來西亞任何一間銀行做定期都得,mm2h office已經都有不同銀行職員招攬你。以前我是香港滙豐轉去馬來西亞滙豐,現在用instaRem

男爵府

vincymama 發表於 19-6-16 23:32
你批了後,你拿住封批准信去馬來西亞任何一間銀行做定期都得,mm2h office已經都有不同銀行職員招攬你。以 ...

1) 咁我需唔需要香港銀行做左定期先呢? 因為MM2H 要求有定期存款, 咁我係咪係香港做左 6個月定期之後,拎住銀行定期證明去做加簽, 然後一次過SEND 去MM2H 呀?

2) 香港定期存款的銀行信, 要求銀行蓋正本印+簽名, 可以給MM2H 嗎?

謝謝你先呀! 我可能多野問. 請問你會STAY 係邊度住呀?

首頁
45678...17

尾頁

跳至