跳至

首頁
56789...17

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

vincymama 發表於 19-6-16 23:32
你批了後,你拿住封批准信去馬來西亞任何一間銀行做定期都得,mm2h office已經都有不同銀行職員招攬你。以 ...
Insta remit 好用嗎?安全而且真係冇任何hidden fees?

大宅

我都考慮緊馬拉第二家園計劃,請問各位朋友點睇馬來西亞嘅治化安?若果將來想取消呢個計劃要取回D錢返香港要有冇其他外匯管制?

男爵府

MM2H 發表於 19-6-17 14:54
Insta remit 好用嗎?安全而且真係冇任何hidden fees?

我轉1萬港幣,收30元手續費,但rate 比較好,計埋手續費都有著數,有需要可以send referral code畀你,大家都有instra point, 可以扣減手續費

男爵府

bbpekkle 發表於 19-6-17 15:30
我都考慮緊馬拉第二家園計劃,請問各位朋友點睇馬來西亞嘅治化安?若果將來想取消呢個計劃要取回D錢返香港 ...

我用HSBC 的global transfer可以自由轉帳,但超大額就唔知,幾十萬應該冇問題

男爵府

happymap2013 發表於 19-6-17 12:10
1) 咁我需唔需要香港銀行做左定期先呢? 因為MM2H 要求有定期存款, 咁我係咪係香港做左 6個月定期之後,拎 ...

你講申請時所要的資產資格,就不一定是定期,基金股票都得。但批了後就一定要在當地做馬幣定期,銀行會幫你做一份一年期的定期,出信給mm2h, 註明呢份定期除非取消mm2h,由政府批准才可以取回 ,否則是自動續期

翡翠宮

vincymama 發表於 19-6-17 15:42
我轉1萬港幣,收30元手續費,但rate 比較好,計埋手續費都有著數,有需要可以send referral code畀你,大 ...

明白,計吓數再研究吓佢d條款先,sign up時再問你攞code

翡翠宮

bbpekkle 發表於 19-6-17 15:30
我都考慮緊馬拉第二家園計劃,請問各位朋友點睇馬來西亞嘅治化安?若果將來想取消呢個計劃要取回D錢返香港 ...

早係10年前已經常自駕遊,到近年每年都有2,3個月係果邊,真心冇遇過任何治安問題。當然當地朋友同新聞都有報,搶劫/偷竊等等,咁其實每個國家都有,由其貧富懸殊嘅地方,吉隆坡可能會較多,我地本身唔鐘意吉隆坡,少係果邊,亦可能因此少見

小心財不露眼,唔係出入窄巷,確實唔覺有問題

大宅

明白。想請問你哋係打算去退休還是係有小朋友一齊過去讀書? 因為 mmh2呢個計劃我地係冇居留權,小朋友將來讀完書都唔可能以喺馬來西亞搵工。

翡翠宮

bbpekkle 發表於 19-6-17 18:28
明白。想請問你哋係打算去退休還是係有小朋友一齊過去讀書? 因為 mmh2呢個計劃我地係冇居留權,小朋友將來 ...

2樣都有計劃過,但完全冇打算小朋友將來會係果邊讀大學,什至搵工

你係打算一家移居過去,小朋友係果邊讀書? 呢個計劃其實係針對退休人士,所以係每十年續簽居留權,冇國籍的,要計好生活費,因為用呢個計劃只得2個工種可以申請括免,係果邊工作

伯爵府

vincymama 發表於 19-6-17 15:42
我轉1萬港幣,收30元手續費,但rate 比較好,計埋手續費都有著數,有需要可以send referral code畀你,大 ...

你指每一萬收$30?

男爵府

ilovebb2019 發表於 19-6-18 18:26
你指每一萬收$30?

是,5000收15元

男爵府

MommyPanel勳章

vincymama 發表於 19-6-17 15:49
你講申請時所要的資產資格,就不一定是定期,基金股票都得。但批了後就一定要在當地做馬幣定期,銀行會幫 ...

唔好意思,我英文唔好,Certified as true copy 係咪指“加簽”呀? 如果係,有什麼文件要加簽,雖然有個網站睇,但我真係唔知邊個位置睇到,可否幫忙直接website,等我click入去即刻知。謝謝你
Black List below seller:魔怪媽媽
waieva13 ,adj4102, tiffytiffy2002
melody00,BAIDEN,heib0910,miffychsno8(Lai mei la)
hi952,waiyi1011,MC82"9277*334"
(BOC =012 608 1009846 9 chan wai yi)

伯爵府

vincymama 發表於 19-6-18 18:32
是,5000收15元

如果你用HSBC Global transfer, 應該可以TT 港元或美元過去而唔轉馬拉纸。錢到後你可以再轉去其他個rate好d既銀行轉馬幣。好似話May bank個rate唔差。

男爵府

回覆 happymap2013 的帖子

http://www.mm2h.gov.my/index.php ... pply-direct-with-us
Certified copy 一般需要律師/會計師作"公證" ,所需文件件包括:
Passport 個人資料頁
有關証書如結婚證書/子女出世紙
銀行月結單
糧單/入息證明

男爵府

chengdodo 發表於 19-6-14 18:59
回報一下MM2H關鍵文件良民証自行申請程序,切記可以不用經Agent的!!! 當然你可以自由選擇經Agent。

剛剛20 ...
請問你是否已寄交文件?
有關銀行月結單副本,如已有銀行蓋章,是否仍需 找律師certified copy?

翡翠宮

ilovebb2019 發表於 19-6-18 22:55
如果你用HSBC Global transfer, 應該可以TT 港元或美元過去而唔轉馬拉纸。錢到後你可以再轉去其他個rate好 ...
用global link已經係計直接過戶,免TT費用。而且港幣係果邊係非流通幣,唔會以港幣轉到去Maybank,美金可以,但除非本身已有一大舊美金,否則咪計來回匯率折算?

子爵府

2024年龍年勳章

vincymama 發表於 18-11-21 19:31
我打算5年後,在吉隆坡住

想請教、我是自行申請,當中有要求護照、証書等等需要 certified true copy, 咁有無話指明某些律師樓?定只要是香港合法既律師就得?

男爵府

applejuice2004 發表於 19-6-19 00:41
請問你是否已寄交文件?
有關銀行月結單副本,如已有銀行蓋章,是否仍需 找律師certified copy?
...

是,所有文件都要,當年我是在民政事務處宣誓,但而家唔得,要揾律師或核數師certified as true copy

男爵府

彥彥媽咪 發表於 19-6-19 13:28
想請教、我是自行申請,當中有要求護照、証書等等需要 certified true copy, 咁有無話指明某些律師樓?定 ...

無指定律師或核數師,自行去問下價錢就得

翡翠宮

彥彥媽咪 發表於 19-6-19 13:28
想請教、我是自行申請,當中有要求護照、証書等等需要 certified true copy, 咁有無話指明某些律師樓?定 ...
律師唔一定可以加簽,會再分另一牌照係notary public,有埋呢個先可以加簽,所以唔係間間律師樓會做

首頁
56789...17

尾頁

跳至