跳至

首頁

尾頁

大宅

MM2H 發表於 19-6-17 21:14

2樣都有計劃過,但完全冇打算小朋友將來會係果邊讀大學,什至 ...
我有兩個小朋友, 退休或者讀書兩樣都有諗過 。不過有啲擔心 小朋友將來可以喺邊個地方落腳。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

bbpekkle 發表於 19-6-19 18:24
我有兩個小朋友, 退休或者讀書兩樣都有諗過 。不過有啲擔心 小朋友將來可以喺邊個地方落腳。
...

會打算過去就全面撤離香港? 始終呢個都只係一個移居計劃,過去讀IS,多個exposure 無防,到高中/大學都係到外地升學會較理想,起碼都要match到留係香港讀嘅排名,否則變成向後倒

咁畢業後就要自己作打算

子爵府

2024年龍年勳章

MM2H 發表於 19-6-19 14:38
律師唔一定可以加簽,會再分另一牌照係notary public,有埋呢個先可以加簽,所以唔係間間律師樓會做
...

請問你係邊做呢?可否介紹?

翡翠宮

彥彥媽咪 發表於 19-6-19 19:42
請問你係邊做呢?可否介紹?

通常大行都有,你搵葉謝鄧呢類,打電話可以問佢quote價

子爵府

2024年龍年勳章

MM2H 發表於 19-6-19 19:59

謝謝!咁再多問一樣:銀行 statement 我是 e-statement 咋喎、咁都要拎比律行核正 true copy 嗎?

翡翠宮

彥彥媽咪 發表於 19-6-19 20:16
謝謝!咁再多問一樣:銀行 statement 我是 e-statement 咋喎、咁都要拎比律行核正 true copy 嗎?
...

呢樣唔清楚,睇吓有冇其他jm答到
又或者可以直接打去灣仔馬來西亞領事館問?

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

MM2H 發表於 19-6-19 19:59

佢網上有寫, 國際認證費用$900.
大馬代理講過, 馬來西亞官方指定的律師樓, 翻譯每頁係RM100-150. 公證係RM50-100/頁

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

...

我都係用e-statement彩色打印, 然後交給代理, 佢地提過要拎去做公證

男爵府

vincymama 發表於 19-6-19 13:31
是,所有文件都要,當年我是在民政事務處宣誓,但而家唔得,要揾律師或核數師certified as true copy
...
Many thanks

男爵府

...

要印出來,我也是e-statment

子爵府

2024年龍年勳章

vincymama 發表於 19-6-20 13:39
要印出來,我也是e-statment

我依家打左去銀行申請 paper statement ,$50 一份,佢地會在上面 certified 是銀行發出咁,我想應會被接受,3 份都係 $150 咁,會比用律師逐張 certified 平些吧、希望可以啦

男爵府

彥彥媽咪 發表於 19-6-20 13:43
我依家打左去銀行申請 paper statement ,$50 一份,佢地會在上面 certified 是銀行發出咁,我想應會被接 ...

在網上銀行自己打印就得,唔洗揾銀行喎

子爵府

2024年龍年勳章

vincymama 發表於 19-6-20 13:45
在網上銀行自己打印就得,唔洗揾銀行喎

係?唔駛都拎去律師樹 certified true copy 架?

男爵府

彥彥媽咪 發表於 19-6-20 13:48
係?唔駛都拎去律師樹 certified true copy 架?

所有文件都要certified

男爵府

彥彥媽咪 發表於 19-6-20 13:48

要,唔洗去銀行啫

子爵府

2024年龍年勳章

vincymama 發表於 19-6-20 22:26
要,唔洗去銀行啫

因為我見 notary public 個d 律師收得好貴、葉X 鄧個d 一張要 $900 ,咁成份 statement 6-7 頁既拎去咪好貴?所以都我會試下以銀行發出既正式文件睇佢地收唔收貨,到時真係打回頭先再死死氣搵 notary public 啦

另外、我今日問左領事館關於 certified 証件既野,佢叫我去高等法院樹搞,佢地可認証政府發出既文件(即出世紙,護照,結婚証書呢類)我見官網寫 $125 一張、我打算又會去試下。

伯爵府

諺諺mum 發表於 19-6-19 21:36
佢網上有寫, 國際認證費用$900.
大馬代理講過, 馬來西亞官方指定的律師樓, 翻譯每頁係RM100-150. 公證係RM ...

你用大馬果邊代理?

翡翠宮

彥彥媽咪 發表於 19-6-20 22:34
因為我見 notary public 個d 律師收得好貴、葉X 鄧個d 一張要 $900 ,咁成份 statement 6-7 頁既拎去咪好 ...

你係要做certified not notarized,$900一張應該係國際公証 (Notarization),同加簽証明 (Certified true copy) 唔同,加簽簡單好多,除律師外,有notary authority嘅會計都可以做到,銀行出嘅都可以

洋房

回覆 happymap2013 的帖子

我自己未親身試過唔敢發表住。暫時只申請良民証中。其他未得閒搞住。不過我覺得你好似混䡈咗RM30萬定期的要求。照我個人理解

2. 申請時係需要財務證明
即50歲以下申請人要有RM50萬流動資金證明(例如港幣存款/定期)及 工作月薪超過RM1萬
2. 收到Conditional Approval後半年內
先需要拿著MM2H批准信到馬來西亞當地任何一間銀行做一份最少RM30萬定期

至於Certified True Copies 即認證真實副本,官網列明可由以下機構人士簽發:

http://www.mm2h.gov.my/pdf/Direct%20Application%20Form%20%28Complete%29.pd[size=15.7866px][size=15.7866px]IMPORTANT NOTES:
All copies must be certified TRUE COPIES OF ORIGINAL DOCUMENTS by EMBASSY / HIGH COMMISSION / NOTARY PUBLIC / GOVERNMENT OFFICIAL / SOLICITOR / ADVOCATE / AUDITOR FROM ORIGIN COUNTRY.

男爵府

MM2H 發表於 19-6-21 09:41
你係要做certified not notarized,$900一張應該係國際公証 (Notarization),同加簽証明 (Certified true ...
我也混淆公證和加簽,謝謝你給我弄清了。如要加簽,請問是每份文件還是每頁文件呢?價錢差很遠遠呢!

首頁

尾頁

跳至