自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

事源係我在某店鋪買左1d 盒仔,買之前有問清楚賣家,包裹既體積可唔可以三邊不超過100cm,
賣家答我可以做到,於是我就即刻俾錢買
點知!!賣家冇包細之餘仲將34個盒包埋一齊搞到集運計左體積重,由原本應該大約$70rmb 左右既集運費變左$165rmb
原本由第一日2/8 同賣家商量點解決,初初佢就話搵人去集運收返份件,但集運倉係冇自提服務,所以只可以透過集運果邊退件俾賣家,退件返去賣家果邊要$87,跟住賣家嫌貴唔想

然後佢就搞喱搞路,想推卸責任賴落我度,一時又話就算分開包都係要收體積重運費。我cap埋 集運app計出黎既價錢同對話俾佢睇幾錢,佢都唔信
仲話俾$47補貼我運費了結事情,我唔要!
一時又問我用邊間集運,又問我收貨地址,佢應該打算自己走去問集運我喱下勁嬲,因為佢咁做當正我一切都係呃佢咁!足足5日不停係度耍我今日嬲到禁退款

然後客服就話佢肯退返$95運費差價俾我,但我先收貨,之後佢先支付寶俾錢我,但我唔肯,因為我驚我收左貨佢就走數!

想請教大家,佢話一定要收貨先可以問老闆申請退返$95俾我,真定假?

佢話我收左貨之後一定會退,話大家有哂對話紀錄走唔到數,我可以收貨後如果佢唔俾$95我,我就可以禁退款,收左貨仲可以退款嗎?

我依加堅唔肯取消退款,過期限佢都唔退我申請淘寶介入的話,就以上事件,淘寶會唔會幫我?

多謝大家睇哂! 我淘寶日子唔多,唔識處理,請大家幫幫忙

大宅

特級粉絲 發表於 18-8-7 21:50
事源係我在某店鋪買左1d 盒仔,買之前有問清楚賣家,包裹既體積可唔可以三邊不超過100cm,
賣家答我可以做到 ...

你有冇問過,你間集運公司可唔可以幫入拆箱,計少d運費?我試過收貨後貨不對辦,淘寶介入,根本幫唔到手

大宅

lemonsherry539 發表於 18-8-7 21:56
你有冇問過,你間集運公司可唔可以幫入拆箱,計少d運費?我試過收貨後貨不對辦,淘寶介入,根本幫唔到手
...

問過,集運話唔可以

大宅

特級粉絲 發表於 18-8-7 22:01
問過,集運話唔可以

係哋退貨,要你俾$95運費?

別墅

個賣家算好人,其實你件貨幾大要額外收費同賣家沒關係

呢個係集運收你既費用

正常賣家叫快递員收番件貨,集運經你同意後係會交番比快递員

唔明賣家點解會問你收貨地址?你係用官集?

賣家承諾退返錢比你,有對話記錄,佢唔退錢你可以叫淘寶介入

留意收貨時間,盡量延長時間

大宅

回覆樓主

有得選擇退一部份架,你買左34個盒,抽起價值95蚊既貨按退款,其他就照確認收貨。
我試過買左幾件野,突然有啲貨冇貨,可以就咁退果件貨既錢

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

叫賣家安排快遞去收番件貨, 得唔得? 集運退要收87, 件貨晌HK? 佢是用順豐退? .... 是邊間集運?
Stay Hungry , stay foolish !!

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

可跟佢做,按收貨收,一曰內入錢支持寶,否則劣評,佢地好怕劣平。 淘寶介入可以迫到佢地做野 ,但只係係你收貨後佢唔退錢你cap 圖比佢,佢先幫下你。

男爵府

回覆樓主:

人地肯回一半就收手啦。。

jayk_1030    發表於 18-8-10 21:51
wcpcelia    發表於 18-8-8 12:02

水晶宮

christytsui 發表於 18-8-8 06:47
可跟佢做,按收貨收,一曰內入錢支持寶,否則劣評,佢地好怕劣平。 淘寶介入可以迫到佢地做野 ,但只係係 ...

國內支付寶打款好似要身份認證咗才可使用

最好經淘寶/天貓系統申請退還運費

私下打款,未必可取

水晶宮

hinhin_ma 發表於 18-8-8 02:50
叫賣家安排快遞去收番件貨, 得唔得? 集運退要收87, 件貨晌HK? 佢是用順豐退? .... 是邊間集運? ...

集運倉冇自提服務喎

大宅

doris2015 發表於 18-8-7 23:54
個賣家算好人,其實你件貨幾大要額外收費同賣家沒關係

呢個係集運收你既費用

點解冇關係呢?
買前我講明包裹三邊唔可以超100cm ,問佢可唔可以做到,佢話可以,會分開幾箱,我話分開冇問題 只要唔超過要求3邊長唔過100cm就ok
佢話做得到,我先俾錢

但依加係佢答應左包細件,又唔包仲要group哂一箱出貨

大宅

Candy_CHUNG_LAU 發表於 18-8-8 08:22
國內支付寶打款好似要身份認證咗才可使用

最好經淘寶/天貓系統申請退還運費

我有大陸個支付寶

大宅

首先, 大6 人話OK 既野, 你只可以信3成, 正常大6人都係HEA 你, 所以發生你呢個情況係正常, 比我我會收貨等退支付寶, 佢要你收貨先因怕你劣評佢, 基本上你唔攪佢佢會退比你, 有哂Record 亦冇得走, 除非佢為左你95 close 店舖

如果唔係你打算上大淋佢紅油?? 淘得寶, 有d expectation要降低(好多)
所以而家好多時真係寧願香港買, 你個case 只係95學費算少事啦

jayk_1030    發表於 18-8-10 21:52

水晶宮

princessf 發表於 18-8-8 09:21
首先, 大6 人話OK 既野, 你只可以信3成, 正常大6人都係HEA 你, 所以發生你呢個情況係正常, 比我我會收貨等 ...

1個劣評, 淘寶就會關閉賣家戶口

有冇咁誇呀

大宅

Candy_CHUNG_LAU 發表於 18-8-8 10:19
1個劣評, 淘寶就會關閉賣家戶口

有冇咁誇呀

唔係劣評會close acc

賣家走數先會停權一排

別墅

特級粉絲 發表於 18-8-8 08:54
點解冇關係呢?
買前我講明包裹三邊唔可以超100cm ,問佢可唔可以做到,佢話可以,會分開幾箱,我話分開冇 ...

而家係集運收多你既錢,唔係賣家喎,

只可以講佢冇按你既要求出貨,

個賣家賠返95元比你,又唔滿意

其實好小事,集運比番份件佢咪冇事囉

男爵府

kkl0317 發表於 18-8-8 01:59
有得選擇退一部份架,你買左34個盒,抽起價值95蚊既貨按退款,其他就照確認收貨。
我試過買左幾件野,突然 ...

呢個方水土法最保障,但貨價多過95蚊嗎?佢肯退95蚊算好好

珍珠宮

熱血金章

doris2015 發表於 18-8-10 04:36
而家係集運收多你既錢,唔係賣家喎,

只可以講佢冇按你既要求出貨,

同意,買家肯比95元已經好好了。淘購總有風險luck漏。
通常退款係佢收到貨款先,再回番比你。既然淘寶已介入,佢唔會返口的。

doris2015    發表於 18-8-12 14:12
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

大宅

回覆樓主

盡量喺香港買啦, 咁搞法, 賣家聽到香港人都怕

hinhin_ma    發表於 18-8-11 14:14

首頁

尾頁

跳至