婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

公爵府

小肥楊 發表於 18-8-21 12:19
我生兩個, 叉燒飯都無得食(99話佢唔識喎);
我妯娌由生B day 1開始, 每日99都煲湯拎去, 煲佐16個月(係, 無錯 ...

將來99年老中風訓床or痴呆,你要提醒妯娌記得煲湯16個月俾99呀 ? 希望你99沒有睇錯人啦? 否則一定輸到入老人院

男爵府

感同身受,我都一樣係99坐月,你還好,有叉燒飯食,我99係買係買麥記俾我食,還話無買可樂,要左鮮奶,叫我自己叮返熱來飲,慶幸我不同住

珍珠宮

luckybaby2011 發表於 18-8-21 11:55
好一句折福、我99坐月時拎d勁寒既野黎俾我食、陪月都o咀幫我頂左算、永遠都唔會原諒佢
...

咁我都會分嘅~樓主本身係打算自己請陪月,不過99反對,但個99又要咁對人,即係你唔俾人請人,你自己又無本事或根本唔幫好人地,係要同人結怨,擺明折自己褔啦~
但如果一心就覺得坐月係99責任,咁又唔同講法,明知係賊船都要上~
你屬於邊一種先?

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

再有下次,立即打電話叫外賣
仲要大魚大肉
完全冇聽過坐月唔可以同枱食飯
擺明恰你

水晶宮

做個靚太 發表於 18-8-21 13:22
咁我都會分嘅~樓主本身係打算自己請陪月,不過99反對,但個99又要咁對人,即係你唔俾人請人,你自己又無本 ...

我請左陪月你就知咩事啦、但有人要顯示自己有貢獻嘛、但又不安好心喎

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

咁樣坐月,仲慘過我;當年我係單親,阿娘又剛過身,都唔使食呢d,起碼都有蒸肉片,菜心…家姐放假煲個湯我飲。
不知所謂的乙陸!!!

男爵府

回覆樓主:

好好彩明知人地呀媽心地有幾好又有腦重點係佢識食唔識做,兼夾唔想比人扯上關係亦唔想痴線,兩胎都係呀媽幫手,我咁都有說話聽比人點我做野,所以第二胎直頭返呀媽度見都唔想見到人地呀媽,坐月坐到咁不如唔好坐,自己去買飯食都無咁嬲啦,你老公最癈,唔出聲仲要怪你?!叫佢去食屎啦!其實你唔係坐月先知佢地咩人掛?我陀住已經晨早買定坐月要煲既乾貨,到坐月呀媽先買雞買肉一齊燉,呢d靠人實死得!我老公第二胎好醒,明知佢呀媽幾正,比我全程係娘家安樂咁坐好個月,唔洗靠數字人第一胎都比佢搞到差d抑鬱,千期唔好再咁傻比機會人虐待自己!好多野都係個男人處理手法,佢撐老婆保護你,佢屋企人幾唔老黎你都唔敢對你點,正正因為你老公都當你草咁,佢d屋企人先肆無忌憚,你要學識堅強保護自己同小朋友,諗下呢個男人可唔可以同你一齊行落去!

水晶宮

Solarflare 發表於 18-8-21 09:49
坐月比叉飯你入房自已食點會係無心? 你唔好傻啦! 一定係特登架。果啲咩要你係房一個人食... 我從未聽過啲 ...

你講得好中 !

我都係諗到妹仔。。。 我工人喺廚房食都有張飯檯仔同正常高度既圓凳仔坐。。。

子爵府

kawainnn 發表於 18-8-21 07:33
係個心到已經好耐,真係好唔開心,又無人比我發洩!
坐月我本來打算請人,奶奶姑奶一直反對最後由奶奶黎坐 ...

我阿媽又係話我要食叉燒飯,唔知點解

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

入房食?咩玩法?第一次聽。你老公最有問題,刻薄老婆。

子爵府

回覆樓主:

坐月食咁嘅嘢認真慘 依家食好啲補數

複式洋房

3aaa_baby 發表於 18-8-21 13:10
感同身受,我都一樣係99坐月,你還好,有叉燒飯食,我99係買係買麥記俾我食,還話無買可樂,要左鮮奶,叫我 ...

我都係!我99話佢有咁多仔女又咁多孫,唔俾我請陪月,話浪費錢喎!見佢兩個囡生完,佢日日煲呢樣嗰樣,一早起身整埋早餐,天真以為我坐月佢真係幫手。點知朝朝餓到成11:00都冇早餐食,仲要外賣沙嗲牛肉公仔麵俾我食!我仲要係餵人奶嘅,餓到暈暈地周屋搵嘢嚟食。一路都唔煲補湯,剩係煲魚湯,原來佢驚佢個孫唔夠奶,所以咁緊張要陪月,我補唔補身體好唔好佢先唔在意,個孫夠奶飲先最緊。差唔多坐完月我都冇補湯飲,我梗係嘈啦,我老公就幫住佢媽話佢擔心個孫唔夠奶所以煲魚湯,魚湯好緊要,佢都係錫你個仔姐。再嘈點解坐月日日食沙嗲牛麵,46就話佢媽朝朝早趕去買魚所以整唔到早餐喎!最好笑係99仲打電話呃我媽話佢朝朝5:00起身整早餐俾我食,實情係佢晚晚睇tvb膠劇到半夜三更,然後成10:00先起身去街市買魚。

男爵府

樓主,做女人真係要堅強啲呀。我呀妹生仔嗰時佢個老公+佢99都超唔讚成請陪月,但係我係醫院見到佢一副擔心既樣(新手媽加上我地父母一早去咗環遊世界)所以佢老公幾唔想我都話要請,當係我預早送比呀b滿月禮物,如果唔係都唔知我呀妹點頂,我見識過佢99啲野

男爵府

Solarflare 發表於 18-8-21 09:49
坐月比叉飯你入房自已食點會係無心? 你唔好傻啦! 一定係特登架。果啲咩要你係房一個人食... 我從未聽過啲 ...

哈哈,撫心自問,有本事、真男人既老公真係向著俾老婆大魚大肉同買野唔看價錢既方向進發

別墅

我覺得你真係好犀利,咁都忍得,EQ高。如果係我嘅話我真係成盒叉飯丟落地下鬧完99同c6之後就抱阿B走,佢做得咁樣下次又唔知做啲咩衰嘢對你,呢啲係人嚟嘅咩?

男爵府

fantabb 發表於 18-8-22 11:32
我覺得你真係好犀利,咁都忍得,EQ高。如果係我嘅話我真係成盒叉飯丟落地下鬧完99同c6之後就抱阿B走,佢做 ...

又或者放底盒叉飯係枱面。
然後拎起個電話自已order外賣 (大魚大肉)。
外賣到左就自已拎入房慢慢睇 ipad 一路食。 仲要一舊肉都唔肯分比佢地。
然後叫自已阿媽日日煲雞湯拎上黎比自已飲 (其他人無) 突顯自已既尊貴。同埋突顯99既孤寒。

伯爵府

樓主好同情你,我當年同你一樣唔識反抗,玩野果個仲要係老公個賤家姐,但信我,心腸唔好真係有報應,佢咁做人唔單只攪到大家冇親戚做,前兩年仲身患顽疾唔知而家仲喺唔喺度,因我老公都完全同佢個賤家姐斷絕來往。

伯爵府

做個靚太 發表於 18-8-21 13:22
咁我都會分嘅~樓主本身係打算自己請陪月,不過99反對,但個99又要咁對人,即係你唔俾人請人,你自己又無本 ...
樓主最惨係同奶奶住,所以佢地唔贊成請陪月樓主都冇得say我會明白。如果奶奶堅持唔請陪月都應該盡下責任照顧新抱,叉燒飯????真係唔應該坐月食。唉~樓主應該返自己屋企坐月就冇甘陰功

伯爵府

gracekelly 發表於 18-8-22 00:28
我都係!我99話佢有咁多仔女又咁多孫,唔俾我請陪月,話浪費錢喎!見佢兩個囡生完,佢日日煲呢樣嗰樣,一 ...
嘩,你奶奶超賤喎,冇本事就真係唔好阻人請陪月啦,呢d奶奶老到甘上下咪知羅,報應陸續黎

公爵府

ANNAFRIEND 發表於 18-8-22 13:12
樓主好同情你,我當年同你一樣唔識反抗,玩野果個仲要係老公個賤家姐,但信我,心腸唔好真係有報應,佢咁做 ...

真好,我就是喜歡見到這樣的結局 因為我相信天有眼

首頁
12345...8

尾頁

跳至