婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原來我係奶奶心目中咁既人黎

我奶奶同我依家住果度搭車相差九個字車程,本身我有2個小朋友,1個5歲 1個2歲,我全職湊佢地,平時帶哥哥學興趣班,我都係帶住細仔一齊去,冇搵過人幫手,又冇請工人,家務我都係等細仔訓晏覺先做,我自問冇做足100分,都樣樣親力親為,我奶奶間唔中都買送過黎順便睇2個孫,我成日同佢講睇孫冇問題,買送我落街市買就可以,加上佢次次拎好多過黎,所以開聲話佢唔好咁麻煩同辛苦。我一直以為佢出好心,怕我辛苦,原來唔係。

今日我老公需要一d文件,原本想返奶奶度拎,點知奶奶開口話去呀媽屋企附近飲茶,拎俾我呀媽就可以。點知佢一去到就數我,成日麻煩佢買送過黎,又唔自己去買,做人又懶 ,家務又唔做,去親我屋企都坐係度都唔知忙咩,我已經湊住2個,你見到我坐係度我都係抖下氣,休息下,我媽見到我又開口話,話懶都唔好俾奶奶見到,又咩咩咩,本身我媽對我已經有偏見,完全冇諗過真定假,其實我已經好辛苦好累,老公放工收成12點,已經冇人幫我,仲要當街俾人話,仲要今日生日,想開開心心都唔得

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

複式洋房

chitosefung 發表於 18-8-25 23:40
你奶奶都幾是非喎,叫佢冇乜事唔好再買餸去你到。

我冇叫佢買 我一直以為佢黎睇2粒孫,又怕我辛苦,買俾我煮咋,點知佢原本

複式洋房

回覆樓主

其實我冇求佢幫手買送,由出世到依家佢都冇幫過我湊小朋友,我坐月都係自己坐,我仲帶住個細仔,帶大仔搭校車,接放學。

男爵府

畀面勳章

pakheimami 發表於 18-8-25 23:49
我冇叫佢買 我一直以為佢黎睇2粒孫,又怕我辛苦,買俾我煮咋,點知佢原本
...

公爵府

回覆樓主:

99就最中意將件事倒轉來講。

大宅

生日快樂呀,睇完妳嘅留言,我有啲眼紅的感覺,已經唔係一齊住,都可以咁評論媳婦,將啲說話掉轉嚟講,真係過份。

複式洋房

想改好的人 發表於 18-8-26 00:09
生日快樂呀,睇完妳嘅留言,我有啲眼紅的感覺,已經唔係一齊住,都可以咁評論媳婦,將啲說話掉轉嚟講,真係 ...

聽完今日真係好唔開心 又唔知可以同邊個講。我自問已經對2個小朋友做足本分,唔想因爲細仔關係,幾遠都好,照帶大仔去興趣班,希望佢唔好覺得因爲細佬,忽略左佢,冇得出去玩,就算我幾辛苦幾累都同佢去,仲坐1個鐘商場,等接放學。

複式洋房

chitosefung 發表於 18-8-25 23:52
佢呢d 人咪口是心非,仲要同你媽投訴,應該米鬼啋佢就真。
下次又托d 餸上去你度,你應該講d 說話彈返佢。 ...

我以為佢好心,先收左佢,點知變成媳婦懶,要佢買俾我,唉,究竟我錯咩

伯爵府

回覆樓主

Happy birthday, 你99 咁既為人,自己小心

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

甘你要同佢講聲唔好再買, 費時比人話我自己唔買要佢買

子爵府

回覆樓主

我會同99講,以後唔洗你咁辛苦買餸嚟喇,我會"勤力"啲自己搞掂,跟手以後都唔好俾佢上嚟
Hi

男爵府

回覆樓主

同我差唔多,不過我同住,最樣衰係呀數字人通街講仲要d人講返比我媽知,聽完我媽嬲到話想去爆佢,反而我好平靜,因為預左!造口孽既人自會有佢既惡果,個天知佢做緊乜!自己問心無愧就可以!

男爵府

美之選468 發表於 18-8-26 00:03
99就最中意將件事倒轉來講。

真係影后上身,難道99獨有既技能嚟?

子爵府

pakheimami 發表於 18-8-25 23:30

我奶奶同我依家住果度搭車相差九個字車程,本身我有2個小朋友,1個5歲 ...

唔好嬲住,有D説話經過第三者把口係會唔同咗,我覺得你阿媽有D加鹽加醋。

不過,你應該同你99講唔好再買嘢上嚟,我自己會攪得掂,你唔使粗心。

最後,祝你生日快樂。

大宅

pakheimami 發表於 18-8-25 23:30

我奶奶同我依家住果度搭車相差九個字車程,本身我有2個小朋友,1個5歲 ...

洗唔唔開心 ,佢又唔係你邊個,有得佢講,最緊要係問心無愧。但我覺得當佢同你媽數你果陣真係要即刻出聲,理直自己氣壯。
我媽話我,如果話錯我,我反佢枱架,我會話你邊隻眼見到我係咁,99講你又個信!我淨係知道我湊兩件自問出心出力。同埋我懶唔懶關佢乜事呢?佢係我僱主聘請我 ?
99我反而當佢x up,佢講咩我都冇感覺,我會比埋支咪佢慢慢鬧

公爵府

章魚妹妹 發表於 18-8-26 01:41
真係影后上身,難道99獨有既技能嚟?

香港的水土出產影后。

複式洋房

sinohk33 發表於 18-8-26 01:53

唔好嬲住,有D説話經過第三者把口係會唔同咗,我覺得你阿 ...

我媽本身睇唔起我 嫁個咁窮老公,可能有加都唔定,但第一下係街聽到 ,加上周圍人望住,無論有冇講都好,俾人當街當行話自己懶,真係好想喊,自己又冇做錯野,望到自己咁,真係好尷尬

大宅

回覆樓主

叫佢以後唔好買餸過嚟啦,拎埋啲餸過主啦
佢上親嚟都話出左街。

子爵府

pakheimami 發表於 18-8-26 02:15
我媽本身睇唔起我 嫁個咁窮老公,可能有加都唔定,但第一下係街聽到 ,加上周圍人望住,無論有冇講都好, ...

你99同阿媽都係影后,唔使咁上心。

我係你就會問返99同阿媽講過D乜,起碼佢以後唔會同你阿媽投訴。

首頁

尾頁

跳至