懷孕前後

跳至

首頁
23456...8

尾頁

大宅

Ma12345 發表於 18-9-2 17:03
爸爸想要,大b都想要,係我驚搞唔掂

其實最辛苦都係頭一年,會唔會考慮請兩年工人幫手減輕家務?時間好快就過,如果工人做得好到k1時你又可以做返你想做既工,個bb黎到係一種緣份,好快就會帶比你地一家人歡樂⋯希望你唔好太大壓力,相信你先生同大b都會同你一齊努力

別墅

Ma12345 發表於 18-9-1 17:04
證實懷孕之後,就日日喊,
日日都想同老公離婚,咩都做唔到,
一係爆食,一係無胃口,覺得好辛苦,

我可以告訴你bb係上天賜比你地禮物,你知5知道有好多女人不孕,都係要做人工受孕同試管嬰兒,5一定係一次過bingo, 又要用好多$同生理壓力,呢D係你5會明白我地既痛苦,雖然懷孕係好辛苦但係值得,我希望你好好珍惜!

大宅

回覆樓主:

樓主。。。唔好諗埋一邊吖
咩事都有解決辦法
既然你知道有問題。。
你試下專業人士幫唔幫到你吖
記得辦法總比困難多!

大宅

AikoMok 發表於 18-9-2 18:06
我可以告訴你bb係上天賜比你地禮物,你知5知道有好多女人不孕,都係要做人工受孕同試管嬰兒,5一定係一次 ...

其實我好憎睇到依啲文,你不育關我咩事?
你生唔到我害嘅?點解我一定要珍惜?你生唔到我俾你生好無?
我夠想讓過機會俾你啦,我做唔到呀嘛!
我想有咖?意外嚟咖!唔好咁理想主義啦!
我天生家族好易有bb,就代表我人生就要生bb?點解我要明你痛苦?你又明唔明我幾痛苦!
你想生仔係你嘅事!唔關我事!你知唔知打依種文俾一個產前抑鬱嘅媽媽睇,等於叫佢去死?
我真係好憎你依種人,生唔到咪生唔到囉,你有生無諗過bb想唔想出世?
講真唔好用呢種道德枷鎖箍死我

大宅

PhoebeKw 發表於 18-9-2 17:48
其實最辛苦都係頭一年,會唔會考慮請兩年工人幫手減輕家務?時間好快就過,如果工人做得好到k1時你又可以 ...

到佢k1時,我就無可能返轉頭,我果行請後生多時間嘅人入行多,我無咩可能可以做得返。
同埋我個人覺得生左小朋友,要對佢負責,我希望可以俾哂時間佢陪佢成長,所以我都等到大嗰個唔痴我啦,我先出返嚟做野

大宅

fairymeow 發表於 18-9-2 18:12
樓主。。。唔好諗埋一邊吖
咩事都有解決辦法
既然你知道有問題。。

約左婦科同精神科,希望見到bb超聲波我會愛佢多d

大宅

bchuma 發表於 18-9-2 17:17
我擔心你承受唔到,生出來有沒人幫你湊?

老爺近年身體出左事,奶奶要照顧佢。我爸媽唔得閒湊,所以生左就要我自己湊,老公份工好忙,佢幫唔到我

複式洋房

回覆樓主

樓主,你肯係度呻做得好好。
起碼你有一個渠道發洩出黎,
你肯呻一定有人願意聽。雖然唔係每一個人都切實明白你依家經歷緊既野,但字(emoji)行間,感覺到你好辛苦,好似就黎爆咁,
你仲有一個小朋友,一定係好不容易。

但幾難都會有出路,要bb同唔要bb都係唔同既決定 / 出路,各有犧牲取捨,但第一步,比自己呻左,發洩左先,等自己感覺能夠喘息到,再行下一步丫

你睇左醫生未啊?或者你依家點啊?
雖然素未謀面,但好擔心你

希望你安好

大宅

carcarcarcarcar 發表於 18-9-2 18:36
樓主,你肯係度呻做得好好。
起碼你有一個渠道發洩出黎,
你肯呻一定有人願意聽。雖然唔係每一個人都切實明 ...

我身邊個個都話要生要珍惜,我真係好大壓力,唔知可以同邊個講。
同行嘅個個都話要左就無得返轉頭,安心做少奶奶重好。

我約左醫生,急症排太耐,所以寧願睇私家,我有之前已經俾老公迫到有少少焦慮,依家依種辛苦真係第一次,第一次咁嚴重,就嚟想衝出馬路死左去算

別墅

Ma12345 發表於 18-9-2 18:24
其實我好憎睇到依啲文,你不育關我咩事?
你生唔到我害嘅?點解我一定要珍惜?你生唔到我俾你生好無?
我 ...

我是禁意思!我叫你5好禁衝動,我希望你好好考慮下,佢係一個生命!

大宅

AikoMok 發表於 18-9-2 18:42
我是禁意思!我叫你5好禁衝動,我希望你好好考慮下,佢係一個生命!

我好驚佢出左世我俾唔到幸福佢,我好驚我會殺左佢或者好憎佢。

別墅

Ma12345 發表於 18-9-2 18:44

我可以告訴你,我有一個好友,佢有左二胎佢打比我,話要同個bb一齊死,但佢已經有左5個月,我叫佢5好做傻事。

別墅

AikoMok 發表於 18-9-2 18:46
我可以告訴你,我有一個好友,佢有左二胎佢打比我,話要同個bb一齊死,但佢已經有左5個月,我叫佢5好做傻 ...

因為她本身有一個大仔同前夫生但離左婚,而家呢個係男友個bb,但男友未離婚佢偷偷瞞住父母,但佢父母知道了叫佢不要,我朋友好傷心話要同bb去自殺,我同佢講5好做傻事,如果佢死了個仔同父母會傷心,最後佢都生佢出黎,雖然條路好難行,但佢都去面對,我其實係擔心你,希望你5好做傻事,好好同你老公傾下

別墅

我剛剛寫D野可能有少少過份,同你講一聲sorry, 但我真心真心擔心你,我希望你可以好好考慮。

複式洋房

Ma12345 發表於 18-9-2 18:42
我身邊個個都話要生要珍惜,我真係好大壓力,唔知可以同邊個講。
同行嘅個個都話要左就無得返轉頭,安心做 ...

生命當然要珍惜,但如果自己身心都未適合,強行生落黎對小朋友係咪好事呢?而適唔適合,其他人各有睇法,但最重要係自己平靜下來再想.....因為樓主你先

生,係一年,但養育照顧係一世。
責任其一,但願意愛佢,比一個充滿愛既環境比佢更加重要⋯⋯

所以樓主,你要先舒緩左刻下既怒氣先啊(emoji)
兩邊意見都一定有,但聆聽自己既聲音,同老公兩個人既共識係最重要啊

我地雖然幫唔到你解決,但你睇下,好多人回應你,支持你呢!你要take care 啊!

男爵府

Ma12345 發表於 18-9-2 18:32
老爺近年身體出左事,奶奶要照顧佢。我爸媽唔得閒湊,所以生左就要我自己湊,老公份工好忙,佢幫唔到我
...

唔打算請工人姐姐? 大bb幾歲呀?

別墅

Ma12345 發表於 18-9-2 17:03
睇到你依段文,真係好感動,有人明白我,真係好感動,我就係驚自己搞唔掂,害左個b
...

小朋友係一生一世 係責任 生出黎個BB就係事實同現實
你諗清楚 唔想你將來後悔 到你生左出黎發現自己原來接受唔到
大家都辛苦
我唔係比咩見意你 但小朋友唔係為生而生
你係要好愛佢先可以行落去 我唔知你最後點決定
但如果有下次 就做好避孕啦 如果真係唔想再生就做結紮啦
冇謂為黎d野傷害到自己 你要為家庭著想

別墅

我陀緊個仔 唔敢亂講野
但你有咁既諗法 我可以講佢出世一定唔會幸福同開心
你提早不如放手同放開啦
咁樣而家既你太恐怖了

伯爵府

自己試下望好嘅方面諗下

大宅

樓主, 睇哂咁多留言, 我覺得係負面情緒影響左你. 我覺得你唔係咁恨心既人, 你而家一定都係好煩惱好痛苦 左右做人難, 好多野要去決定, 但又好似唔到你自己去決定咁.

有時就係咁, 針唔拮到肉唔知痛, 網友始終唔能夠完全代入你既角色去幫你諗. 生唔生我地無辦法比太多建議你.

只係希望你愛惜自己, 珍惜生命. 希望你睇左醫生之後會好轉. 祝福你!

首頁
23456...8

尾頁

跳至