懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Ma12345 發表於 18-9-6 20:15
其實我本身就覺得生一個就夠,我唔想我人生拎嚟成就其他人人生

大宅

Siupenguinyiu 發表於 18-9-6 21:51
甘既然你還你…你都有決定啦…唔使再上bk la

唔認同你就唔使上BK?

我係話每個人個目標同價值觀都唔同。
有人有仔女就滿足,我就需要各方面平衡,
所以話我地唔同。

咁多位媽媽意見我都有睇同考慮,
只係有時候太主觀嘅意見真係會睇到我好大壓力,
唔係每個女人追求嘅野都一樣嘅。

我希望你有睇我之前嘅回覆啦,每位媽媽意見我都盡量認真咁覆,同埋我希望你可以了解左個情況先。

如果我好似你咁,有小朋友就滿足,我就唔洗好似依家咁苦惱。

大宅

suki-c 發表於 18-9-6 21:54

可唔可以唔好咁呢?有咩意義?

暫時我都決定好生,但我要睇左心理醫生嘅建議先。

大宅

Ma12345 發表於 18-9-6 21:59
唔認同你就唔使上BK?

我係話每個人個目標同價值觀都唔同。

只不過想你諗清楚…自己骨肉加人命一條

大宅

Ma12345 發表於 18-9-6 22:02

take care!

大宅

Ma12345 發表於 18-9-6 22:02

記住定期覆診…可以食葯的!

大宅

Siupenguinyiu 發表於 18-9-6 22:04
只不過想你諗清楚…自己骨肉加人命一條

我無諗清楚就一早去左落啦,就唔會用咁多錢去睇咁多私家醫生問意見啦?係唔係?

你信又好唔信又好,我做咁多野,就係唔想我後悔或第時對bb唔好。

我見得太多,什至我自己親身經歷,唔一定生出嚟就對bb好,我生小朋友之前,我希望可以百分百肯定有信心俾到幸福屋企佢,我先會生,我唔想我bb好似我咁有個孤單嘅童年。

大宅

Siupenguinyiu 發表於 18-9-6 22:07
記住定期覆診…可以食葯的!

多謝關心,我覺得睇左之後有好啲,至少我開始愛佢

咁多位媽媽意見對我個決定真係好重要,多謝

別墅

回覆樓主:

係啦,慢慢諗清楚,做一個令自己唔好後悔嘅決定

別墅

Ma12345 發表於 18-9-1 17:04
證實懷孕之後,就日日喊,
日日都想同老公離婚,咩都做唔到,
一係爆食,一係無胃口,覺得好辛苦,

我早排發現有左6週時都係情緒控制唔到,加上岩岩轉新工,試用期都未過,雖然我已經想有三年,但bb楝左係一個好唔岩既時候黎左。我要佢我又番唔到工,無錢。靠老公生活根本養唔起我地,果排情緒好差成日喊,覺得好唔想要個bb。之後係公司再同同事有衝突,果一刻我都好想死。覺得生存好痛苦。後尾同老公傾好左決定要,但係7週開始流啡作小產,到8週大出血,當晚就自然流產了,雖然我真係想要,但最後bb都係走了。我都好明白你唸咩,雖然個個都叫你珍惜叫你生,如果其實覺得處理唔到不如唔好生,因為我覺得自己人生都好重要,當然我都會希望你生,始終都係小生命。但唔好唸埋傻事先,你可以睇左婦科後再好好唸下要定唔要,依家得3週總細,都有時間去唸。你要加油呀,因為無野係解決唔到架

大宅

yannes1125 發表於 18-9-7 02:01
我早排發現有左6週時都係情緒控制唔到,加上岩岩轉新工,試用期都未過,雖然我已經想有三年,但bb楝左係一 ...

有人明白同體諒真係好感動,我依家情況就係咁

別墅

Ma12345 發表於 18-9-7 02:03
有人明白同體諒真係好感動,我依家情況就係咁

我果陣都係,無人明白。超唔開心,但bb最後都選擇左離開,果陣精神壓力好大呀。自己真係頂唔住。不過你真係放鬆d,無論最後結果點都好,最緊要唔好唸埋一邊。

別墅

回覆樓主

睇曬所有留言,我覺得你要keep住搵專業人士幫你,正如你所講,如果唔愛個bb,生左出黎佢都唔會有快樂童年,同埋如果覺得生左之後bb成為你嘅負擔,咁不如唔好生啦。但如果你依家開始愛上bb的話,又想搵理由撐自己,不妨得閒睇下bb野,搵下啲影 new born 相,自己人生自己話事。俾啲信心自己,你得架,加油

複式洋房

每個人情況都唔同,但我希望分享下我個人故事,看會否值得您參考
我本身就係父母的一個"意外", 因我已有家姐阿哥,當年屋企環境又唔好, 1家幾口住百幾尺公屋。父母無諗住再生,點知意外有左我

當年我阿媽最初都打算落,驚養唔到,我阿"女麻"就講左句:小朋友黎得,自然會帶自己福氣黎,自己會搞掂,唔駛驚養唔到

結果我就無比人落左,健康出左世

而我出世後無耐,我阿爸公司亦接到大客,有穩定既訂單, 一家亦搬左居屋,生活質素改善左

而我由細到大,都唔多駛父母理我功課,考試溫書自動波,小學P.5已自己放學返屋企煮飯自己食,連我報中學選中學張紙,都係自己填。到我大學畢業,我父母都唔知其實我讀咩科^^(當然, 亦歸功我有好家姐同阿哥, 佢地做左個非常好的榜樣)

而家到父母退左休,陪佢地睇戲飲茶旅行最多既係我,有一日阿媽同我講,好在當年生你出黎,如果唔係而家邊個同我睇戲XD

到我遇到我老公時,最初拍拖, 我又講返呢個故事比佢聽,佢好認真咁同我講:多謝你父母,最終比你出世,如果唔係, 我遇你唔到,我唔知我會變左點...

到而家,我亦剛有了同老公既愛情結晶品

所以, 到而家都好感激我阿"女麻", 我父母同家姐阿哥.....^^

大宅

開心吸收勳章

回覆 Ma12345 的帖子

男爵府

可能係荷爾蒙影響。我都係陀住第二胎,而家荷爾蒙會搞到我一見到99就驚到手震,好似有恐慌症咁。可能係上胎生完之後0既陰影。有時又會諗如果唔係呢個時候有又會唔會好啲?
但係最終我都覺得bb係上天賜俾嘅禮物,bb揀得我做媽媽我就有責任俾佢幸福家庭。雖然好大壓力又未必一定做到,但係只要𧗚力就足夠。

可能你睇咗醫生同食咗藥會完全無嘢,祝福你之後有個開開心心孕期。

大宅

snow888 發表於 18-9-10 10:04
每個人情況都唔同,但我希望分享下我個人故事,看會否值得您參考
我本身就係父母的一個"意外", 因我已有家 ...

我地本身夫妻關係差,同你父母好唔同。

如果可以,咁幸福人生嘅人可唔可以唔好同我講生仔有幾幸福?你地根本就唔明,就好似有屋住嘅人同街邊流浪嘅人講,努力d就有屋住

我唔知你係想分享定哂命,但我認為真心有睇哂我講咪面留言嘅Sis,唔會係依個角度發表意見。

BTW多謝你留言

大宅

prswinki 發表於 18-9-10 13:17
可能係荷爾蒙影響。我都係陀住第二胎,而家荷爾蒙會搞到我一見到99就驚到手震,好似有恐慌症咁。可能係上胎生 ...

尋晚又鬧左老公成晚,同佢講離婚同落仔,今朝抑鬱到辭埋職,無返工,邊到都唔想出街

複式洋房

回覆 Ma12345 的帖子

你要咁諗我我都無辦法.....
我當年父母的情況是:
(1) 無錢
(2)無樓
(3) 感情方面, 基本上經常嘈交, 嘈到0係我地面前講離婚都試過

我提出我個案,只是純想講作為一個"意外b"過來人的身份,表達出現實有時有些情況,可能無想像中咁壞,有時結果是會出人意表。

當然, 我一開頭亦已提出,明白每個人情況亦不同。你既然亦己同老公嘈離婚, 相信你自己心中亦有自己想法

無論結果如何,也祝你幸福快樂

男爵府

Ma12345 發表於 18-9-10 13:30
尋晚又鬧左老公成晚,同佢講離婚同落仔,今朝抑鬱到辭埋職,無返工,邊到都唔想出街
...

有無啲好朋友傾下偈?講出嚟好啲,有時一個人反而會鑽牛角尖,諗多啲開心嘢都有用。

我都曾經試過抑鬱,好明白無論點都好唔開心,覺得全世界都好灰,個人不斷下沉入黑暗,明知唔可以咁,但係又控制唔到。但係明天會更好,你有好愛錫你嘅家人,仲有小朋友,為咗佢哋,你要加油!

如果你有時間有本書叫”the secret”(秘密),內容講如何吸入正能量,當年我靠佢走出低谷,你睇下可能有用。

首頁

尾頁

跳至