自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

幼稚園一直都係全日班,午餐都係學校提供。現在升小一了,學校就響後面街,諗緊好唔好叫工人姐姐拎午餐俾佢食。但老公話俾佢試下難食嘅野,佢先知屋企飯好食,同埋最重要係有咩就食咩,無得揀。某程度我都同意老公的提意,但我自己偏向自己帶,始終新鮮D好味D。大家俾D意見啊!

珍珠宮

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我初時同妳想法一樣。不過我之後都用左你c6個方法先,9月叫學校飯俾佢試下先,唔好食先自己煮帶钣

男爵府

回覆樓主:

可以既,自己帶飯最好,
阿仔小一小2都係學校訂飯,
小3食左兩個月開始自己帶飯,
其實小 2已經開始要求帶飯,
話學校啲飯好難食,
不過我就到佢小3先比佢試帶飯,
試左一個月就唔肯訂飯,
依家小4,9月訂飯試下先,
唔好食就10月開始帶飯,
我問過啲同學仔,
基本上,每個同學仔都話難食,
係焗住食者。
可以的話,帶飯吧。

伯爵府

回覆樓主:

如要小朋友自己帶飯就不如訂飯,書包己經夠重,無謂令佢重上加重。

如中午有專人送飯,咪食住家飯囉!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我都係好近學校,飯商可以散叫,通常我訂星期一,五,只帶三日飯

珍珠宮

回覆樓主

我女小學時期,每逢9月就訂飯!10月開始朝早煮左,佢拎返學食

子爵府

回覆樓主:

視乎學校什餐質素。如太 差就帶。一般就食學校飯

男爵府

elsa0197 發表於 18-9-1 23:21
幼稚園一直都係全日班,午餐都係學校提供。現在升小一了,學校就響後面街,諗緊好唔好叫工人姐姐拎午餐俾佢 ...

http://www.info.gov.hk/gia/general/201808/29/P2018082900419.htm

衞生處報告,大部份學校供應商飯,營養有待改善及鈉含量超標。
帶到咪比佢食健康啲。

子爵府

回覆樓主

如果有工人姐姐送飯,一定係住家飯。

子爵府

幼稚園一直都係全日班,午餐都係學校提供。現在升小一了,學校就響後面街,諗緊好唔好叫工人姐姐拎午餐俾佢 ...

你可以一個月送飯,一個月訂飯,冇咁悶

公爵府

回覆樓主

我仔小二都話想帶飯,佢話好難食,但問同學仔,又一半話難食一半話無問題,我仔咀尖,由佢食下覺得難食既野囉。但最大原因係⋯我唔擔保我晚晚都會煮飯,唔煮佢邊有野食,而且唔想佢盒飯焗住幾個鐘先食,我又無本事送飯。

公爵府

其實小朋友要適應外面嘅世界, 好食唔好食都係一餐。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

9月訂左
如果太難食
會係第二個禮拜帶飯

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Bloomberg 發表於 18-9-1 23:50
如要小朋友自己帶飯就不如訂飯,書包己經夠重,無謂令佢重上加重。

如中午有專人送飯,咪食住家飯囉!

同感

伯爵府

回覆樓主:

我都唔會煮,先比佢試左先。
屋企煮都唔重好,希望佢習慣。

水晶宮

帶幾個月,小朋友覺得難食日日食得少我轉自己帶保溫壼

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

可以嘅,送飯當然好d啦。 如果仲有個細嘅係屋企要照顧,就叧作別論。

用戶要求終止服務

回覆樓主:

如果做到,又住得近,送到一定送飯
難食不是問題,
你想小朋友感受難食可以煮得難食啲
唔(夠)健康先係重點(我唔敢話唔健康,前排出左新聞,唔係我講)

如果屋企配合唔到先訂飯盒啦。

http://std.stheadline.com/instant/articles/detail/804250-%E9%A6%99%E6%B8%AF-%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E5%8D%88%E9%A4%90%E9%88%89%E5%90%AB%E9%87%8F%E9%AB%98%E6%96%BC%E5%BB%BA%E8%AD%B063%25+4%E6%88%90%E9%A3%AF%E7%9B%92%E8%86%B3%E9%A3%9F%E7%BA%96%E7%B6%AD%E5%B0%91

侯爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主

九月學校有適應日上課時間,又有中秋假期,實際訂飯日子不多,你可以先訂九月份試吃,小朋友多數喜歡跟大隊一齊食,唔好十月再叫工人送飯。

親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

帶飯,有姐姐仲要食訂飯,講吾通

首頁

尾頁

跳至