自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我有一個povit table,想將入面啲data用vlookup砌落另一個表,但要有2個條件
假設個表係咁:
A B C
1 陳 大文 3歲
2 陳 小文 5歲
3 李 大文 2歲

我想vlookup陳大文,出「3歲」,請問條formula應該係點?
(唔可以加多一行,因為實際上data係全數字,加埋怕會錯,同埋驚郁到之後啲format)
Thx(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

唔加多行就真係預先做filter選哂你要既野先,可唔可以大概貼下excel表出黎睇?就咁講好難明

男爵府

畀面勳章

小歪仔 發表於 18-9-5 13:43
我有一個povit table,想將入面啲data用vlookup砌落另一個表,但要有2個條件
假設個表係咁:
A B C

可否加多一個column喺A前面, 然後用 & function 把 陳大文 兩個column data 夾埋。

珍珠宮

meee 發表於 18-9-5 13:48
可否加多一個column喺A前面, 然後用 & function 把 陳大文 兩個column data 夾埋。
...

唔可以

珍珠宮

chann902 發表於 18-9-5 13:47
唔加多行就真係預先做filter選哂你要既野先,可唔可以大概貼下excel表出黎睇?就咁講好難明 ...

啲data已經fil左架啦⋯
我想喺其他格vlookup「陳」&「大文」,出到「2歲」。
我同事識但佢唔肯教中我,只肯喺我面前做一次,佢係無加減任何一行架

子爵府

回覆樓主:

嘩,見到呢個鋪諗返起以前成日做呢啲,現在竟完全忘記了,做FTM做到變白痴
你網上search下應該搵到,我記得係好簡單嘅。。

男爵府

areyouangry 發表於 18-9-5 14:54
嘩,見到呢個鋪諗返起以前成日做呢啲,現在竟完全忘記了,做FTM做到變白痴
你網上search下應該搵 ...

我同你一樣,以前日日用住,而家放低幾年變到乜都唔記得哂 最近要幫屋企人做份價單,攪咗好耐

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

更正: 原來要LOOKUP TEXT, 要用INDEX & MATCH

=INDEX(A1:C3,MATCH(1,--(A1:A3="陳")*--(B1:B3="大文"),0),3)

寶石宮

2023年兔年勳章

pluto豬 發表於 18-9-5 15:02
更正: 原來要LOOKUP TEXT, 要用INDEX & MATCH

=INDEX(A1:C3,MATCH(1,--(A1:A3="陳")*--(B1:B3="大文"),0), ...

首頁

尾頁

跳至