婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我打呢篇嘢的時候真的嬲到手震⋯我有個渣中之渣的姑姐,佢真的痴線⋯⋯

事由:錢
背景:爸爸,媽媽,我,阿嫲,姑姐&姑姐大女
最近阿嫲立遺囑,意思就是佢名下的財產俾我爸爸,當然我姑姐&佢大女十分不滿!意思即係我係外孫,應該留俾我大伯&二伯的仔.我阿嫲的意思就是,咁多年佢都是跟我父母住,頭暈身慶都是我媽媽照顧,於是寫我名⋯
我個變態姑姐痴線到不停係wechat 的family group鬧我媽咪,仲自己wechat我,鬧我父母,鬧我&我的小朋友⋯
我就搵佢大女,希望佢大女可以叫佢媽咪不要再鬧我死去好多年的阿婆&我的小朋友,我尊重佢媽咪係我長輩,我不想惡言相對!點知佢大女仲賤!嬲到我手震⋯
佢家的人渣事情真的不能盡錄!

子爵府

回覆樓主:

block咗佢!老死不相往來!

子爵府

馬爾太 發表於 18-9-5 17:02
block咗佢!老死不相往來!

已經block了!佢打電話比我阿嫲,我阿嫲鬧佢,叫佢千祈唔好出席關於阿嫲的活動,其實原話係「我死了你都唔好出席」!佢就話我哋禁錮我阿嫲!

丁蟹都無佢犀利!見到表哥日子富貴,就走去鬧表哥的死鬼阿媽(即係佢家姐)!我表哥肯定立刻話翻佢,叫佢不要講佢媽咪
佢個大女仲沖出來哭住鬧表哥,話表哥唔「畀面」佢媽咪

象牙宮

nanananana 發表於 18-9-5 16:55
我打呢篇嘢的時候真的嬲到手震⋯我有個渣中之渣的姑姐,佢真的痴線⋯⋯
背景:爸爸,媽媽,我,阿嫲,姑姐&姑姐大女
最近阿嫲立遺囑,意思就是佢名下的財產俾我爸爸,當然我姑姐&佢大女十分不滿!意思即係我係外孫,應該留俾我大伯&二伯的仔.我阿嫲的意思就是,咁多年佢都是跟我父母住,頭暈身慶都是我媽媽照顧,於是寫我名⋯
我個變態姑姐痴線到不停係wechat 的family group鬧我媽咪,仲自己wechat我,鬧我父母,鬧我&我的小朋友⋯
我就搵佢大女,希望佢大女可以叫佢媽咪不要再鬧我死去好多年的阿婆&我的小朋友,我尊重佢媽咪係我長輩,我不想惡言相對!點知佢大女仲賤!嬲到我手震⋯

to be honest
阿嫲立遺囑,佢名下的財產俾我爸爸。(全部)?

以公平來說,遺囑該: 子女都有分。仔要分多D。(備注)
根據遺囑法:爸爸, 大伯 & 二伯 + 姑姐:都有分。

頭暈身慶都是我媽媽照顧,於是寫我名⋯(分多D給你媽是可以的)。(注明)

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

333s 發表於 18-9-5 17:46

我阿嫲點解要立一份這樣的平安紙,因為大伯係賭徒,二伯已經分了樓,姑姐就算了,我阿嫲真的唔鍾意佢,佢基本每次回來都同阿嫲嗌交!但我阿嫲之前已經分過一次錢比所有子女,但最近鄉下要遷拆,阿嫲就想立平安紙,
佢就是一直唔忿氣,我爸爸有錢但從來沒有資助佢⋯
而且平安紙的原意不是按照立平安紙的人的想法去立的嗎?!
我姑姐都是個厲害的人,基本鬧曬全家,我大伯/二伯/過身的姑姐&我一家

公爵府

回覆樓主:

可以申請禁止令,禁止癲狗啼。

男爵府

333s 發表於 18-9-5 17:46

其實分遺產無話公唔公平,立得遺囑就係唔想跟法例分,阿嫲係唔鍾意自己個女,自己嘅資產唔分比佢,無咩問題。
樓主反而應該搵個好律師,確保遺囑有效,費事將來阿嫲過身後,姑姐告你地。

大宅

KILW 發表於 18-9-5 19:10
其實分遺產無話公唔公平,立得遺囑就係唔想跟法例分,阿嫲係唔鍾意自己個女,自己嘅資產唔分比佢,無咩問 ...

同意樓主找律時安排,怕將來有排煩

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

其實分遺產無話公唔公平,立得遺囑就係唔想跟法例分,阿嫲係唔鍾意自己個女,自己嘅資產唔分比佢,無咩問 ...

講得冇錯!點解一定要平分?甘分得一定係唔想分比你先會立遺囑.自己做過乜心裡應該好清楚.況且人都未死就已經想爭分番份. 以為鬧晒人地一家就會分比你?妄想! 父母既家產佢地鐘意比邊個都得!捐晒都可以!唔係一定有份!

大宅

nanananana 發表於 18-9-5 16:55

本版定律
奶奶凑大個囝係應份的
幫手凑大埋個孫,新抱先會照顧奶奶,好合理呀。

新抱照顧奶奶同分身家係兩回事。

子爵府

已經搵了律師搞!我姑姐的意思就是,我爸爸媽媽已經咁多錢,點解仲要拿阿嫲的財產?!
仲話我哋禁錮我阿嫲!
我阿嫲日日去飲茶,我表哥其他親戚得閒都一起飲,又話我表哥呃我阿嫲錢,搵佢「著數」(因為我阿嫲都堅持要佢埋單),叫佢打電話去我父母手機,係因為阿嫲唔想行出客廳聽電話,而且佢撞聾得好犀利⋯經常A聽成B⋯
最賤的是連我過身的阿婆都鬧⋯我唔明白點解呢個世界真的咁多「丁蟹」

子爵府

ps1314 發表於 18-9-5 23:02
本版定律
奶奶凑大個囝係應份的
幫手凑大埋個孫,新抱先會照顧奶奶,好合理呀。

坦白講,我阿嫲真的係本版的最黑人憎奶奶的sample⋯佢對我媽咪真的好差,經常俾面色佢睇,只是年紀大了,知道要我媽咪照顧先好些⋯我媽咪就是好忍得的女性,佢一直教我,唔好同家婆吵,你不是佢個女,吵了佢肯定「記住」你一世!不要吵,大家可以維持表面的和平⋯
我媽媽已經同阿嫲住了差不多40年了,從來無指望什麼分身家⋯佢都是和我爸爸一齊「捱世界」的!講真,我阿嫲的財產真的不算多,而且我之前已經同我爸爸講了,會將部分拿出來俾二伯,佢環境比較差⋯⋯只是等部分程序搞好先⋯

子爵府

kit2004 發表於 18-9-5 20:08
講得冇錯!點解一定要平分?甘分得一定係唔想分比你先會立遺囑.自己做過乜心裡應該好清楚.況且人都未死就已 ...

我就是搵律師搞緊轉名的事情,因為涉及我死鬼阿爺,&大陸法律,比較麻煩⋯⋯但我已經同媽咪講了,我寧願將那些錢洗係律師身上,我都唔會益佢!其實我請律師的錢真的多過阿嫲的東西⋯
為啖氣,我覺得好值!
我已經同其他親戚講了,反正以後我同癲雞一家無任何親戚關係⋯⋯佢任何活動都不需要通知我!

子爵府

dinner1314 發表於 18-9-5 19:23
同意樓主找律時安排,怕將來有排煩

已經搵了,仲好彩阿嫲精神狀態好好,請埋醫生開證明⋯因為律師都有講阿嫲年紀大,對方有可能將來提出話我阿嫲神智不清的理由,令遺囑作廢

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你跟你阿爸姓, 點會係外孫? 最多叫做外嫁女0者, 而家都唔興講呢d啦
立平安紙即係唔想跟法例分, 有咩公唔公平
錢係老人家既, 佢鍾意捐晒出去都仲得啦

子爵府

回覆樓主:

1.記得拍多啲片做證據(老人家生活呀日常呀),最好最少一條係有律師見證下拍,唔係到時老人家去咗,搞事者會倒轉嚟講.
搞事者出現就拍佢片錄佢音

2. 分身家預咗會煩。無嗰個大吵大鬧必然,自己要有心理準備,佢鬧乜咪全部反彈,一針拮埋佢:你一個仙都唔會有,再嘈更加無。要有就對你自己阿媽好啲

子爵府

瑤瑤~ 發表於 18-9-6 08:09
你跟你阿爸姓, 點會係外孫? 最多叫做外嫁女0者, 而家都唔興講呢d啦
立平安紙即係唔想跟法例分, 有咩公唔公 ...

同意
同問

子爵府

瑤瑤~ 發表於 18-9-6 08:09
立平安紙即係唔想跟法例分, 有咩公唔公 ...

嬲得制,打錯了
佢的意思就是我係女孫,嫁咗就是跟人哋姓⋯

子爵府

anyuser18 發表於 18-9-6 09:09
1.記得拍多啲片做證據(老人家生活呀日常呀),最好最少一條係有律師見證下拍,唔係到時老人家去咗,搞事者會 ...

我媽咪就是叫我不好吵,到時做好曬功夫就一嘢收佢皮!
只是難為我媽咪,乜死貓都質佢吃!

伯爵府

回覆樓主

咁多年來你姑姐有冇俾過家用你呀嫲?你呀嫲好多資產?你話你呀嫲身體仲好好,不如就洗佢D錢先,例如請個工人照顧佢,你媽咪又唔洗咁辛苦……
大吉利是,當佢百年歸老,又要洗一匹。

首頁

尾頁

跳至