自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

以前因學歷唔好,生左bb 之後先識後悔,一路湊b , 一路去讀書,都覺得自己好大勇氣,因我仲要係讀全日班
個個女仔差唔多都係中四,五既年紀
我係唯一一個,最年長,而又生左小朋友,仲黎上堂既同學,所以我都好佩服自己

當中做project,準備考試,又要溫書加湊小朋友,真係好大壓力,考試溫書溫到喊

喊,係我好需要時間去溫書,係唔可以唔合格,一定要pass
但湊住小朋友,佢地又喊,根本溫唔到書,當中過程真係好艱苦

伯爵府

回覆樓主

終於都十科pass, 順利畢業
但之後先知,原來好多工,要數學達二級成績先請
我畢業既,只有數學 一級成績
都唔理喇,去左搵工,一做就幾年,直至近年小朋友上小學,功課同行為問題,唔可以再返工,轉左做ftm

有時覺得自己好迷失,每日都做同樣煩厭既家務,重覆既事,覺得自己好似好不事生產咁,無左自己

收入小了一份,自然要縮減娛樂消遣,不必要既開支,但偏偏,我又好鐘意帶小朋友周圍去,但收入小左,就唔會去咁多

我都想搵下pt 做,但文職時間,又就唔到接放學
而好多都要有 "數學二級成績"

其實我都諗咗幾年,究竟讀唔讀埋個延伸數學好
雖然讀完都可能冇用,但係唔讀又好似唔甘心,好多工都做唔到

但係讀我又要重頭學過啲數學,唔知自己應唔應付到,都扔低左咁多年,同埋時間又唔知夾唔夾到

而家我都諗唔到究竟自己點做好

水晶宮

yani8322 發表於 18-9-6 12:02

你考咩试要考十科?

你數學成績得一级, 係指dse??你數學唔叻, 仲去讀延伸數學???
定還是你只是想考多一次數学, 務求取得2級成績?

仲有, 收入 "少" 咗, 唔係 "小" 咗。你做咗人媽媽, 唔好錯别字, 因為你係仔女的第一個老師。

伯爵府

回覆樓主

不如讀個dip 第時可以搵diploma holder 的工

珊瑚宮

畀面勳章

yani8322 發表於 18-9-6 12:02

唔係太明你讀完個什麼課程要十科,同埋普通文職只需五科 pass 包括中英數。

同埋我知道邊科係伸延數學?係咪即係 A.Maths ?
如果係的話,又唔係好覺啲工要 A.Maths 考到乜嘢 grade.

伯爵府

birdbird 發表於 18-9-6 12:23

你考咩试要考十科?

我記得嗰時係講10科pass,但證書只列8科成績
唔該jm晒指出錯別字

數學二級,係比較難,唔得都可以,但係讀完學歷會高d,會容易啲搵工

禁止訪問

水晶宮

yani8322 發表於 18-9-6 14:37
毅進佢係10科,要10科合格先可以畢業
唔該jm晒指出錯別字

其實, 我要google 毅進課程才能明白你一、二樓講咩。

你本身修畢毅進課程十個科目並取得合格成績, 就等如DSE 5科 (包中、英文) 達2級成績 (程度)。
如毅進有修 "延伸數學" 一科, 就會等如DSE 五科包中英数達2級成績 (程度)。

職場要求DSE 5科達2级成績 (包中英數) 又確是好普遍, 所以你想再修多一科毅進的 "延伸数學", 考咗合格就可以當DSE maths 有2級成績。

不過, 官網寫明毅進係以整個課程計 (5 cores+ 3 electives) , 而不是獨立評審個别科目, 即係你另外修毅進ㄧ科 延伸數學, 不等如 DSE 的maths 有2級成績。

你問清楚毅進可不可以在你已拿到毅進文憑後補讀ㄧ科延伸數學來另發新一張毅進文憑 比你。

伯爵府

chingmon 發表於 18-9-6 15:05
你講緊Dse Core Maths ?(初頭以為你講M2)
Maths 得1係吾合格,要2先合格。2吾難,一考無妨。
...

其實我都唔知係咩黎,我畢業時只話係資歷達數學一級成績
要有二級成績,就要讀延伸數學
淨係知會難d, 但唔知內容係讀乜

伯爵府

birdbird 發表於 18-9-6 15:08

jm 好有心,上去google 埋,再回覆
我年幾前問過,佢話畢業後幾年內,係可以讀埋延伸數學,但過左幾年後,就唔可以再獨立報

同話政策有機會會變

所以我一直都心大心細

始終唔係18,22 , 再進修,公司又可以請d 大學生或後生女,而且又要兼顧小朋友學業

所以真係好矛盾

珊瑚宮

畀面勳章

birdbird 發表於 18-9-6 15:08

好彩有妳解釋,簡直一頭霧水。

不過樓主咁嘅表達能力同語文水平......

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

加油

首頁

尾頁

跳至