6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

HiPP勳章(1)

細b就黎出世,經歷過大b 全日24小時不停埋身餵都唔上奶,仲搞到塞乳線痛到癲,好驚今次又係上唔到奶,如果又塞乳線我會頂唔住,有無方法可以上奶D......

珍珠宮

duckducktakb 發表於 18-9-10 11:19
細b就黎出世,經歷過大b 全日24小時不停埋身餵都唔上奶,仲搞到塞乳線痛到癲,好驚今次又係上唔到奶,如果 ...

請個催乳師按摩下,疏通乳腺

伯爵府

duckducktakb 發表於 18-9-10 11:19
細b就黎出世,經歷過大b 全日24小時不停埋身餵都唔上奶,仲搞到塞乳線痛到癲,好驚今次又係上唔到奶,如果 ...

我都係咁,後尾搵催乳師通乳腺好佐好多

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

塞乳線真係好辛苦,如果你擔心既話,可以請催乳師吖,佢地按摩一下疏通乳腺之後會好好多

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我朋友都系乳腺塞,要請人按摩通左,陀緊B,我沖涼果陣,都會按摩下,并沖洗乳頭。

男爵府

多點按摩乳房,好容易上奶,我塞過兩次,一次穩催乳師,一次自己搞掂

複式洋房

你唔使咁擔心住,我細B都出咗世,第二胎上奶比第一胎快好多,又多好多,因為第一胎唔夠人奶,都補左奶粉,而第二胎touchwood都暫時夠食。

大宅

2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 美好大世界2017勳章

我都試過塞乳線,陪月幫我同教我自己忍痛按摩,之後通番。其實,我覺得要餵人奶成功,最重要是放鬆心情。當年,我同自己講盡量餵人奶,但間中補味道清淡的奶粉都冇問題,不論是人奶或奶粉,BB也照食可也,我自己冇壓力反而越餵越順。

大宅

HiPP勳章(1)

回覆 plasterbb 的帖子

大b好易食食下就訓著,啜得唔好搞到唔夠奶,自己就痛到標眼水叫救命,仲要煩搵奶粉俾佢,一開始俾佢飲奶粉會便秘,轉咗幾隻先正常d,驚細b都要咁樣試奶粉法…

別墅

瞓得好勳章

回覆 duckducktakb 的帖子

其實最主要就係媽媽心情要放鬆,因為我第一胎咩都唔識,上奶又遲,又比大b啜損左,餵左唔夠1個月就轉左全奶粉啦。今胎我生完係諗住有就餵,冇就飲奶粉,橫點大b都食到肥肥白白,係冇咩壓力下,細b都3個月大啦,依家都可以全人奶。

別墅

第一胎唔識,勁塞,好快就無奶,之後第二胎我問左朋友,要搵人推,推鬆左就會快D上奶,不過可能我本身問題,都唔係好多奶,無幾耐之後阿B都係食奶粉。

複式洋房

Poo得好勳章

我個時除左搵催乳師按摩,仲每日都繼續飲媽媽奶,同埋食上奶的健康食品,當然有煮野補身,兩個小朋友都食得幾好.上奶要各方配合,做哂所有可以做的野.

大宅

HiPP勳章(1)

回覆 EstherIp242 的帖子

有試過盡量放鬆心情,始終第一胎係緊張d,個個話人奶好,覺得唔盡力試左餵人奶好似對bb唔住咁
都有心理準備比自己,埋身餵唔到就俾細b飲奶粉,係驚佢唔岩飲,你BB食邊隻奶粉架?

別墅

瞓得好勳章

duckducktakb 發表於 18-9-26 12:54

有試過盡量放鬆心情,始終第一胎係緊張d,個個話人奶好,覺得唔盡力試左餵人奶好 ...

餵奶一開始係痛啲,忍一忍,個幾星期之後就會好啲架啦。同埋生完多啲休息,對上奶都有幫助,我第二胎生完,頭2日都係全奶粉,到岩岩上奶,就1餐奶粉1餐人奶咁食,等人奶多左先轉返全人奶。
我第一胎都好緊張,第二胎就已經睇化左lu!大細B都係飲美素呀,細B係醫院姑娘都係比美素水奶,出左院都跟住飲美素啦,咁so far 佢餐餐都有便便,黃都算退得快。

複式洋房

回覆 duckducktakb 的帖子

一開始我問過D朋友佢地BB食邊隻, 之後我就諗住駁一駁, 比大B試最多朋友BB食開果隻牌子, 大B都幾順利, 試左一隻已經OK, 便便正常, 就一直食落去, 食到宜家3歲了

大宅

HiPP勳章(1)

諗起塞奶果種痛法,而家都好似feel到咁!人地話生仔係十級痛,我會話塞奶係二十級痛囉!!!醫院姑娘教我按個胸,先會通返啲乳線,但我放隻手上去已經覺得好似比好多把cutter介個胸咁!真係唔希望生細B之後又要再經歷……
我大B最後都係飲美素架,見佢便便正常返D,便秘情況少左,就無再轉,佢仲成日追奶飲

大宅

2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 美好大世界2017勳章

每個BB的腸胃都唔同,餵人奶最適合BB需要,又唔會便秘。奶粉可能要試,我會比細B先試大B飲慣同正常排便既牌子。大B以前間中飲奶粉,腸胃都冇問題,日日可以正常排便。

伯爵府

搵個催乳師通乳腺

大宅

HiPP勳章(1)

回覆 sumeng 的帖子

係囉人奶就唔洗驚BB便秘,果時見住大B日日喊,人仔細細仲要便秘,我都覺得好辛苦
如果到時餵唔到細B,都會比佢試呀哥食岩果隻先,或者跟醫院,我會盡力架

別墅

諗返第一胎塞左時,真係想喊,好想餵人奶,但個胸旭一旭都痛,仲點樣埋身或泵出來,個時心情真係好沉重,咁就好快已經無奶,所以我都認同放鬆心情超級重要,可能我一開始就一定要埋身,俾自己太大壓力,越想就越冇。

首頁

尾頁

跳至