自由講場

跳至

首頁
23456...24

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主

其實樓主唔離地,唔少無錢既廢伯都北上搵件b6,一萬蚊收入都無味又係咁生活,一家人屈劏房等幾年上樓。

反而家用萬8住一家9口屋企真係好膠

萬8蚊搬得出去有餘根本,我覺得果舊唔係家用,係俾黎6299幫佢地儲

大宅

kkvicky 發表於 18-9-12 15:18
妳話要帶飯喎!咁少嘅分量妳真係覺得夠一家三口加工人嘅晚餐,再加翌日嘅午餐?
...

我2年前用工人3大人兩個帶飯夠囉。。。。。。。
而家2大1細加1帶飯都夠呀。。。。。。

子爵府

cinda72. 發表於 18-9-12 15:14
你都識講4年前啦,而家2018年啦

而且都8000啦,不是7000; 300呎 only,亦不是400呎

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 兩條線 的帖子

一個家庭兩大兩小加個工人, 一個月起碼要3萬蚊開支工人起碼6-7000蚊;
租金12000蚊;
補習2****/月 X 2個小朋友 4****蚊;
每晚煲個湯起碼都成100蚊, 煮埋餸, 每晚平平地約150蚊X30 = 4500蚊;
早餐每人10蚊X5人X30日= 1500蚊,
午餐帶飯慳返一筆;
水電煤 1500蚊;
兩個小朋友興趣班(只學一種興趣班), 兩個人每月 1000蚊
(咁樣已經要3萬幾蚊)

兩個人揾2萬零蚊又請工人又租屋, 一定搞唔店;

水晶宮

回覆樓主:

痴人夢話

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

ccyin 發表於 18-9-12 15:00
同屋企人住慳好多,家務又唔洗點做,仔女又有人湊。。。。。。

只俾1萬家用就得,仲 ...

唔會比1萬咁多……
呢句真
不要從別人的嘴裡去認識我

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

ccyin 發表於 18-9-12 15:00
同屋企人住慳好多,家務又唔洗點做,仔女又有人湊。。。。。。

只俾1萬家用就得,仲 ...

冇錯
有d人唔想付出太多,又唔想物質生活過得太辛苦,咁唯有犧牲自己既腰骨。
你若盛開, 蝴蝶便來!

大宅

littlefunpig 發表於 18-9-12 15:21
其實樓主唔離地,唔少無錢既廢伯都北上搵件b6,一萬蚊收入都無味又係咁生活,一家人屈劏房等幾年上樓。

反 ...

但個個都話我離地。。。。。。。。。

我唔明點解冇錢又唔想同人住又唔肯降低質素!鬼唔知出面咩都貴咩…咁咪要搵地方慳囉。。。。

侯爵府

兩條線 發表於 18-9-12 15:07
我就係想知我邊到計錯囉。。。。

你好多細數都未計,仲要你呢條數係0買野0娛樂⋯

如果人生可以做到每個月份糧凈係比水電煤/交租買餸,車錢就攪掂⋯你話人生係幾咁美好?

珍珠宮

回覆樓主:

我試下認真地講你知計錯乜野,首先,不應以“月”為單位地計,要以”年”,因為屋租和工人是以“年”為單位。 本金要大舊錢,因為兩按一上,和工人的 agent fee 等等。

7000(租屋)- 要四人住(三大一細),這價錢租不到,要預一萬。 因為,工人姐姐見無房瞓不會做的,已經無在廳瞓這回事。

5000(工人)- 未計 agent fee, 機票, 同埋遇著衰工人要換就慘了。 所以這舊數要預多啲。
1000(水電煤)- 若要開冷氣,一定唔得。 工人姐姐也不會省水電,預 千五吧。
3000(買餸)- 一日三餐100, 即33蚊一餐, 四人食, 仲要預大人帶飯返工。 難,好難。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

貓頭雀 發表於 18-9-12 15:24
我試下認真地講你知計錯乜野,首先,不應以“月”為單位地計,要以”年”,因為屋租和工人是以“年”為單位 ...

2000(雜費)- 睇醫生,上網,手機,保險(?),買衫買鞋襪(小朋友),校車??

2000(車費)-即一千一人, 每日33元,每程15元..... 買菜也不可以搭車了,要踩單車。

山卡啦車費好貴架
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

大宅

lam133 發表於 18-9-12 15:05
第時叫仔搬走唔好同我住,
湊你到冇一半命同自由,
唔會接手湊孫,

要我湊冇問題, 請個工人幫我做家務咪幫佢湊lor

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

馬明嫂 發表於 18-9-12 15:06
呢個post絕對係膠post
一係家住公屋 一係同家人住 一係老公養無憂個隻

咁又未必既,想當年我塭得5,6千
老公塭一萬到,我地自己結婚都有塭屋搬出去
都要$2500到架,其實如果真心唔想靠親人
自己靠自己係可以做到既

男爵府

你計呢條數係FOR生存唔係生活,
同埋最好計埋保險, 如果無保險你就最好有儲畜,
有乜頭暈身"興"真係好金, 一係排政府排到小病變大病,

另外係咪真係咁神心可以日日食住家飯, 我估點都會出街食一餐半餐

7000租劏房應該OK, 但應該無工人做

禁止訪問

男爵府

馬明嫂 發表於 18-9-12 15:06
呢個post絕對係膠post
一係家住公屋 一係同家人住 一係老公養無憂個隻

請工人戶口起碼要有三十幾萬先請到,仲未計埋姐姐保險機票同食!仲有搬左唔洗比長老家用?唔知咩post但離地。

大宅

貓頭雀 發表於 18-9-12 15:25
2000(雜費)- 睇醫生,上網,手機,保險(?),買衫買鞋襪(小朋友),校車??

2000(車費)-即一千一人 ...

最近由港島搭左架巴士入元朗, 車費嚇死我, 成廿蚊個, 仲未計入村小巴錢, 一家三口來回成舊水

珍珠宮

兩條線 發表於 18-9-12 15:11
煲湯唔係必須架喎。。。。。

咁講返轉頭
如果煲個湯都冇錢
好多人真係寧願低聲下氣痴父母住

學你講,至少有啖湯水飲下都好丫
唔係人人捱到苦日子。。。

大宅

小肥楊 發表於 18-9-12 15:21
回覆 兩條線 的帖子

一個家庭兩大兩小加個工人, 一個月起碼要3萬蚊開支工人起碼6-7000蚊;

冇錢點解仲要補習? 煲湯同興趣班? 如果cut左都可以慳返幾千啦!

章太郎    發表於 18-9-12 19:27

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

小肥楊 發表於 18-9-12 15:21
回覆 兩條線 的帖子

當你無錢既時候,就自自然然cut曬所有生存所需以外既野,好似保險、興趣班、長老家用,係咁架啦鬼叫無錢?

到現實俾得你二萬蚊要養4個人,係咪鍊死左d仔女佢?到時自然搵方法點樣利用2萬蚊養活4個人。

香港再窮果班一萬蚊養一家4口都大把。

首頁
23456...24

尾頁

跳至