自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

是咁的. 我媽家都有請工人, 但我媽成日同我傾親電話就話唔見嘜唔見物, 我都聽到識背了, 沉日好爆一單野, 真係唔知係咪我媽偏見成癮, 我LUNCH時間打比佢,問佢同爸食咗飯未, 話我星期日返來食飯... 講未夠三句, 我媽: 『嗰個野(姐姐)又攞咗我d野啦, 我唔見咗個湯渴(畢湯嗰D)』. 我話: 『係咪擺咗去第二度呀』, 我媽死都話:『沉日佢(姐姐)放假吖, 實係佢偷咗出去啦,唔通隻渴有腳識自己走呀,我要報警呀我』.... 每星期通三四次電話, 每次都話姐姐偷佢野. (底衫啦/褲啦/安宮牛黃丸/牙膏/成人奶粉/未煮的魚/生果/陳皮/枕頭袋/杯....)我媽爭在未話姐姐偷佢間屋....
係咪係老人家都係咁諗野架呢? 係咪都賴人地偷...
個工人係家姐請的,我家姐係無我媽咁好氣. 家姐話:『叫炒咗佢囉, 你自己攪掂啦好冇?』佢又話唔好. 真煩人.

子爵府

回覆樓主

有姐姐會欺負老人家。所以你地要幫佢地留意下。如果老人家年紀大唔記得野自己誤會左,都要還姐姐一個清白。唔係請左就算。

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

唔好意思,可能我諗多咗,希望唔係。你留意吓老人家會唔會經常唔記得近期發生嘅事,初期腦退化症嘅老人家都好多成日話唔見野嘅

水晶宮

激烈的海狗 發表於 18-9-12 16:30
是咁的. 我媽家都有請工人, 但我媽成日同我傾親電話就話唔見嘜唔見物, 我都聽到識背了, 沉日好爆一單野, 真 ...

有無裝cam?

或者你今個星期返媽咪屋企食飯時睇下個湯売係咪廚房或工人房

天空之城, 快樂之地

子爵府

TiffChan 發表於 18-9-12 16:50
有姐姐會欺負老人家。所以你地要幫佢地留意下。如果老人家年紀大唔記得野自己誤會左,都要還姐姐一個清白。 ...

你講得啱. 不過以我認識我個媽媽, 佢係姓賴成份居多, 好似有一次, 老豆D藥(安宮牛黃丸), 兩個自己1個月前買落,食咗三罐,又唔掉個罐,放返入去, 到廿幾日後打開冇咗又話姐姐偷, (大佬呀! 姐姐偷就唔會有齊包裝喺度啦). 我唔敢講話姐姐冇攞佢地D野, 因為家姐曾經証實過姐姐不問自取,詳細唔講啦. 但姐姐攞的係雪櫃D食物,只係誤會下食咗.
我媽未夠70

子爵府

Edithcsm 發表於 18-9-12 16:55
唔好意思,可能我諗多咗,希望唔係。你留意吓老人家會唔會經常唔記得近期發生嘅事,初期腦退化症嘅老人家都 ...
初時我都有諗呢樣野, 但我發覺佢記性有時好過我, 所以應該冇退化, 只係唔化.

子爵府

PCCW2319 發表於 18-9-12 17:00
有無裝cam?

或者你今個星期返媽咪屋企食飯時睇下個湯売係咪廚房或工人房

冇裝. 老豆唔喜歡比人昅住晒, 因為佢有三高, 但成日唔忍口,有時驚家姐會裝倒佢食雜野.

男爵府

回覆樓主:

我呢個工人用咗12年,我覺得佢非常唔錯!

但以前奶奶成日覺工人偷啲梘液、沖涼液、牙膏。 上次仲話工人偷咗佢2,3條平價花膠, 我話佢偷嚟做乜嘢?

而家奶奶房成為雜物房,有梘液,有米,有油,有 平價花膠 乾瑤柱。出入鎖房門,我都懶得理佢。 我同工人講,咁仲好,唔係佢成日懷疑你偷嘢。

禁止訪問

子爵府

monsterparentss 發表於 18-9-12 17:04
我呢個工人用咗12年,我覺得佢非常唔錯!

但以前奶奶成日覺工人偷啲梘液、沖涼液、牙膏。 上次仲話工人偷 ...

你奶奶間房變士多.
我媽試過同我講, 盒朱古力兩日比人食咗大半, 一口咬定工人食, 姐姐又唔明晒佢講嘜,仲ON居居以為我媽問佢好唔好食, 姐姐仲笑笑口答:『hold色』.原來係我老豆食咗成十粒.真係唔知好嬲定好笑....

子爵府

cinda72. 發表於 18-9-12 17:06
呢d真係好攞命
煩爆

係呀仙姐.

但呢我媽同佢工人又好笑架喎, 兩個好似一個願打一個願捱咁嘅, 我媽鬧佢(唔係好勁),姐姐會點頭應佢. 但兩個FREIND起上嚟就一齊睇電視HEHEHAHA.....

大宅

激烈的海狗 發表於 18-9-12 16:30
是咁的. 我媽家都有請工人, 但我媽成日同我傾親電話就話唔見嘜唔見物, 我都聽到識背了, 沉日好爆一單野, 真 ...

其實呢,好多老人家都對外傭都有偏見既,我親眼見,我個印傭响茶樓行响個阿婆後面,阿婆起勢咁鬧佢,手指指:呢d死賓賓... blah blah.. 鬧足5分鐘,我問佢咩事,佢答個死賓賓撞佢,我話我一直睇住,冇掂過佢,阿婆先收聲

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

激烈的海狗 發表於 18-9-12 17:17
係呀仙姐.

但呢我媽同佢工人又好笑架喎, 兩個好似一個願打一個願捱咁嘅, 我媽鬧佢(唔係好勁),姐姐會點頭 ...

咁你媽應該純粹要搵人投訴吓,權力遊戲
你家姐夠絕會叫佢炒左工人,所以唯有每日炸你

子爵府

MM2H 發表於 18-9-12 17:25

咁你媽應該純粹要搵人投訴吓,權力遊戲

諗下諗下又係喎!我做細架喎

翡翠宮

激烈的海狗 發表於 18-9-12 17:34
諗下諗下又係喎!我做細架喎

身擔要職,呢個位唔易做

子爵府

MM2H 發表於 18-9-12 17:39
身擔要職,呢個位唔易做

都冇計啦。鬼叫呀媽煲湯好飲咩,硬食一兩劑都要架啦

333s    發表於 18-9-13 10:33

子爵府

Petonemama 發表於 18-9-12 17:18
其實呢,好多老人家都對外傭都有偏見既,我親眼見,我個印傭响茶樓行响個阿婆後面,阿婆起勢咁鬧佢,手指 ...

係囉,啲婆婆咁鍾意話工人!(包括我媽)

翡翠宮

激烈的海狗 發表於 18-9-12 17:43

抵你有靚湯飲,乖女

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

激烈的海狗 發表於 18-9-12 17:43

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主

老人家疑心重啫!
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

首頁

尾頁

跳至