少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

睛靈勳章

仔星期二跟我說, 他跟某君拍拖(女朋友 - 未拖手, 剛開始). 聽了都未能接受. 因仔現在才16歲. 不贊成也未能反對. 不知現在可以做什麼....

大宅

睇得韓劇多情迷姐姐 ? 16 歲可以造越軌事, 或者以退為進, 叫佢記得做好安全措施, 出左事會影響自己人生道路, 引導佢諗野諗後一 d, 希望有幫助, 少男少女情竇初開講乜野都唔入耳, 覺得自己大個左講乜都唔聽.

禁止訪問

大宅

qkhui 發表於 18-9-14 11:24
仔星期二跟我說, 他跟某君拍拖(女朋友 - 未拖手, 剛開始). 聽了都未能接受. 因仔現在才16歲. 不贊成也未能 ...

仔仔主動跟你講, 亦是對你一種尊重,這puppy love 既然無得反對,就多一點解這女孩人品及背景,如果怕出事, 亦直言跟仔仔講, 真正的愛是不會婚前性行為, 亦是保護這女孩的一種愛護及尊重,媽媽亦接受唔到這事情, 唔反叛你拍拖, 但要顧及學業。

通常這些愛,未必長久, 平常心, 否則會破壞跟仔仔的關係。

加油哦

大宅

睛靈勳章

回覆 粉紅虎 的帖子

女仔是教會同一團契的. 讀緊YEAR 2. 佢地一齊同團契巳5年, 頭4年都無咩溝通. 但岩岩SUMMER 一齊攪CAMP. 熟落了, 噉仔仔就跟我說是男女朋友. ... 其實都唔知有咩可以做. 傾巳傾了. 他覺得自己有足夠認知係好感還是愛. 噉我唯有同佢約法三章. 唔可以影響讀書. 我叫佢唔可以公開, 直至考完DSE. 同埋我話如果我唔比你去街就唔可以去, 佢話無問題, 因都巳跟個女仔說好. 如果媽咪唔比就唔可以去, 要尊重我.

亞仔話, 無人會噉同DADDY MAMI講拍拖(其實都無拖手). 佢話真係唔想呃我. 不過佢又估唔到我會唔認同. 我話我相信無家長會認同讀書時拍拖. 只是大家都無得反對. 所以我都好坦白同仔講, 我唔贊成同唔接受, 只係無得反對. 

我同先生依家都係擋無事。 雖然個心都有O的唔舒服。 

大宅

qkhui 發表於 18-9-17 16:58
回覆 粉紅虎 的帖子

女仔是教會同一團契的. 讀緊YEAR 2. 佢地一齊同團契巳5年, 頭4年都無咩溝通. 但岩岩S ...

慢慢黎, 這年紀拍拖,做父母當然唔想,因為讀書緊要,越反對越反叛, 仔仔唔想扼你, 直得稱讚,亦是乖仔, 這女孩相信亦乖,因為她都尊重你,要你批仔仔才出街,比啲時間接受及磨合, 平常心,可能會有好效果。

加油哦

大宅

睛靈勳章

回覆 粉紅虎 的帖子

真係唔知點處理. 其實我有少少覺得個女仔點解唔識同仔仔傾下. 不如等仔仔考完個DSE 先. 再看看是否再成為男女朋友呢? 她應理解仔仔現在最重要是什麼, 如果她真的為仔仔好. 雖然唔拍拖唔一定考得好DSE, 但她是否可以暫時用另一個身份(好朋友) 而唔係男女朋友呢? 現在只可以祈禱交比神

禁止訪問

大宅

睛靈勳章

回覆 IloveJJ 的帖子

我都同意拍拖唔一定影響DSE. 但心點都有O的唔舒服.

我都同仔講佐, 唔可以單獨上去對方家. 佢話唔會, 因我地都係基督徒. 知有咩唔可以做的.

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

好難相信一個21歲姐姐鐘意個弟弟…

大宅

睛靈勳章

回覆 A仔媽咪 的帖子

係, 我自己都好唔明, 點解會一個姐姐喜歡一個弟弟, 其實我都唔明點解我仔會喜歡. 雖然外型個女仔真係唔似21歲的, 身型又細小. 可能我仔有6尺高. 現在拼埋一起事實又唔似差噉多. 有時覺得自己好差. 想佢地快O的結束.

大宅

qkhui 發表於 18-9-19 18:01
回覆 A仔媽咪 的帖子

係, 我自己都好唔明, 點解會一個姐姐喜歡一個弟弟, 其實我都唔明點解我仔會喜歡. 雖 ...

你有無同個姐姐傾過計…

大宅

睛靈勳章

回覆 A仔媽咪 的帖子

未有機會見到, 因岩岩星期日打風, 未能返教會, 所以見唔到.
我有諗過好唔好同姐姐傾下. 但又怕仔會唔高興, 又唔知可以點傾>.

大宅

qkhui 發表於 18-9-20 10:59
回覆 A仔媽咪 的帖子

未有機會見到, 因岩岩星期日打風, 未能返教會, 所以見唔到.

我唔讚成跟這女仔傾, 會有反效果,系你仔仔咩都唔跟你講,仲會影響考dse, 到時你仲唔舒服, 樓主順其自然吧!

其實這case我都見唔少,無使太擔心, 既然你都跟仔仔傾好,你的要求,而且亦答應, 可否信任她們。

大宅

粉紅虎 發表於 18-9-21 00:37
我唔讚成跟這女仔傾, 會有反效果,系你仔仔咩都唔跟你講,仲會影響考dse, 到時你仲唔舒服, 樓主順其 ...

這個案例叫豆芽夢?每個成年人也經曆過冇乜大不7!多數好快散不要太緊張!不過現在真的好多姐弟戀一係父女戀?个世界真是大不同?

大宅

stella^^ 發表於 18-9-21 03:59
這個案例叫豆芽夢?每個成年人也經曆過冇乜大不7!多數好快散不要太緊張!不過現在真的好多姐弟戀一係父女 ...

係大不了寫錯誤

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

必經階段,只係睇下父母知唔知!

子爵府

粉紅虎 發表於 18-9-21 00:37
我唔讚成跟這女仔傾, 會有反效果,系你仔仔咩都唔跟你講,仲會影響考dse, 到時你仲唔舒服, 樓主順其 ...

同意,我都唔贊成同個女仔傾呢單嘢,但可當一般教友相處談話從而觀察一下其人

大宅

qkhui 發表於 18-9-17 16:58
回覆 粉紅虎 的帖子

女仔是教會同一團契的. 讀緊YEAR 2. 佢地一齊同團契巳5年, 頭4年都無咩溝通. 但岩岩S ...

我覺得你做得幾好,因為我後生時,老豆老母發晒癫咁唔比去街,係非常討厭嘅事

首頁

尾頁

跳至