自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

想請教jm們,今個月10號第一日返工,請問人工會點計?
公司五天工作,出月薪,未過試用期好似星期六日都無薪?

水晶宮

出月薪星期六日點會冇?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

伯爵府

bmuimami 發表於 18-9-21 20:22
出月薪星期六日點會冇?

聽講未過試用期係唔計?

男爵府

2018復活節勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Salary / 30 x 21 = $

伯爵府

小云小吉 發表於 18-9-21 20:33
Salary / 30 x 21 = $

thanks jm!
請問呢個計法係咪星期六日都有薪,而且當我返咗三星期工?因為我聽講試用期星期六日係無薪,所以係乘星期一至五有返工日數,即係14日(減埋中秋節翌日公眾假期。

水晶宮

我只試過唔計公假,未試過唔計休息日

水晶宮

上面咁計即係未過試用期的話(當三個月),頭三個月得七折人工?!
打工幾廿年真係冇聽過咁嘅月薪安排
係咪我out咗呀?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

唔好意思真係覺得個老闆勁mean
有冇犯法㗎咁?

子爵府

2018復活節勳章

唔計你星期六日既工,早走早著

伯爵府

bmuimami 發表於 18-9-21 20:57
上面咁計即係未過試用期的話(當三個月),頭三個月得七折人工?!
打工幾廿年真係冇聽過 ...

唔係你out呀jm,係我無知一問啫,印象中試用期就係咩福利,乜都同你逐日計咁。

水晶宮

SullytheMonster 發表於 18-9-21 21:38
唔係你out呀jm,係我無知一問啫,印象中試用期就係咩福利,乜都同你逐日計咁。
...

唔緊要呀
即係你唔明啫
唔係你公司咁衰呀係咪?

男爵府

2018復活節勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

SullytheMonster 發表於 18-9-21 20:42
thanks jm!
請問呢個計法係咪星期六日都有薪,而且當我返咗三星期工?因為我聽講試用期星期六日係無薪, ...
月薪星期六日係計,若果唔計咁應該係日薪,唔係月薪,但有聽聞公眾假期唔計,要睇你公司喎

正常: Salary / 30 x 21 = $
唔計公眾假期: Salary / 30 x 20 = $

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

SullytheMonster 發表於 18-9-21 21:38
...

我返過一份工, contract寫放stautory holidays, 真係以為佢放勞工假, 好彩唔係

JD930    發表於 18-10-15 15:40
放下自在

大宅

回覆樓主:

我之前間公同未過試用期, 如果有公眾假期(復活,清明個d...) 係會扣錢。 但星期六,日無扣。
你睇下合約點寫 or 問HR。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

星期六日有無薪同試用期無關
未滿三個月放法定假期可扣薪

https://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57f_whole.htm

大宅

SullytheMonster 發表於 18-9-21 20:19
公司五天工作,出月薪,未過試用期好似星期六日都無 ...

你咁講,有機會係我老公前公司果種計法,即係你月薪除工作日,再x返你返工日子。
舉例:月薪$15000/19x14=11,052.63
普通公司計返:$15000/30x21=10,500

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

iamhappiness 發表於 18-9-21 23:40
你咁講,有機會係我老公前公司果種計法,即係你月薪除工作日,再x返你返工日子。
舉例:月薪$15000/19x14= ...

侯爵府

SullytheMonster 發表於 18-9-21 20:19
公司五天工作,出月薪,未過試用期好似星期六日都無 ...

只要係月薪工,5天,試用期中的星期六,日都有薪,但試用期內勞工假無薪,有公司照出,有d 會扣,但如果已出後resign 都不可以再扣返,而月薪計算方法: (月薪x12 /365 ) x 日子

珍珠宮

回覆樓主:

月薪x12÷365x20(原本係計21日,但未過試用期,中秋翌日無得計)

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yellowbeauty 發表於 18-9-21 22:50
我之前間公同未過試用期, 如果有公眾假期(復活,清明個d...) 係會扣錢。 但星期六,日無扣。
你睇下合約點寫 ...

咁你比舊公司揾笨!

如試用期內,法定假期要放, 但沒有薪.

但銀行假(復活節、聖誕節翌日26/12、佛誕等),是要支薪假期。

首頁

尾頁

跳至