自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

中學視藝老師話要買,完全不知是什麼樣的?有人知道嗎?

大宅

認識瑞士牛牛第一回

akalbb 發表於 18-9-30 17:20

想知X1

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

push

子爵府

開心吸收勳章 育兒性格勳章

唔知關唔關油畫顏料事,不過油畫顏料叫壓克力

https://zh.m.wikipedia.org/zh-tw/%E4%B8%99%E7%83%AF%E9%A2%9C%E6%96%99

壓克力顏料筆:
https://www.books.com.tw/products/N010872847

利申:純粹估計,如不是請見諒

男爵府

回覆樓主:

大宅

認識瑞士牛牛第一回

Wistariatree 發表於 18-9-30 22:36
唔知關唔關油畫顏料事,不過油畫顏料叫壓克力

https://zh.m.wikipedia.org/zh-tw/%E4%B8%99%E7%83%AF%E9% ...

喺我search 淘淘沒筆,但有你所指的顏料壓克力。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 akalbb 的帖子

我問咗人, 話係有顏色的MARKER 筆...
照片
http://image.baidu.com/search/index?tn=baiduimage&ps=1&ct=201326592&lm=-1&cl=2&nc=1&ie=utf-8&word=%E5%A3%93%E5%85%8B%E7%AD%86

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

wcpcelia 發表於 18-10-1 08:41

子爵府

長知識了。

大宅

以前讀書叫acrylic或者塑膠彩,好似水彩/廣告彩咁擠出來,畫出來有質感。

應該要買acrylic marker,去大型文具店或者美術用品店有得買。

大宅

wawa246 發表於 18-10-2 08:15
以前讀書叫acrylic或者塑膠彩,好似水彩/廣告彩咁擠出來,畫出來有質感。

應該要買acrylic marker,去大型 ...

thx! 是有很多種顏色的嗎?

男爵府

2024勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

F.1? If yes, should be acrylic. It can paint on plastic (e.g. plastic bottle)

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

akalbb 發表於 18-10-2 08:22
thx! 是有很多種顏色的嗎?

筆款我無用過,我年代係好似水彩咁調色畫。網上圖片見到類似,幾多色要視乎學校要求,木顏色有學校要求12色、有學校要求24色⋯⋯

大宅

RachelB 發表於 18-10-2 08:54
F.1? If yes, should be acrylic. It can paint on plastic (e.g. plastic bottle)

yes, F1, thx!

大宅

wawa246 發表於 18-10-2 11:40
筆款我無用過,我年代係好似水彩咁調色畫。網上圖片見到類似,幾多色要視乎學校要求,木顏色有學校要求12 ...

首頁

尾頁

跳至