自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

coffeejoeybb 發表於 18-9-30 21:49
我都有幫佢上網睇左,旅遊不是申請理由仲要深色字,不過佢都話星期二去博下,靠把口求下情,我都望佢成功 ...

唉, 我都希望佢求到情, 唔想令老人家失望

大宅

coffeejoeybb 發表於 18-9-30 21:51
如果佢唔係家人叫佢拎定出來,費事到時摷唔到,可能佢都係去到出發當日先知
...

真係吹賬

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

coffeejoeybb 發表於 18-9-30 21:51
如果佢唔係家人叫佢拎定出來,費事到時摷唔到,可能佢都係去到出發當日先知
...

唉! 最怕呢d懶老定既家人! 真係心血少都頂唔住
放下自在

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

birdbird 發表於 18-9-30 21:52
唉, 我都希望佢求到情, 唔想令老人家失望

我都望佢出到發,阿媽都差不多80

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

應該比到

記住 機會祗有一次
下次再有事 一定唔會比

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

其實呢度人冇人答到你,因有人得有人唔得,索性去入境處搏下囉

禁止訪問

大宅

認識瑞士牛牛第一回

嘩!你朋友同我極似!我今年七月尾飛韓國,出發前6日才發現護照到期,於是第二日晨早帶齊自己及媽媽的電子機票、護照、相片(當然唔少得母親大人)上去灣仔同主任求請,佢到時會要你寫封信,幾時出發、同咩人去等等,同比佢串二句,通常都批嘅!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

coffeejoeybb 發表於 18-9-30 20:35
Bno可一日做証? 有冇得做新証?
如特區用咩求情理由會特快批?
我查實好想幫佢,但我真係笑左出來,佢 ...

FYI

https://www.gov.uk/emergency-travel-document/if-youre-not-a-british-citizen

大宅

回覆樓主:

我都試過,去灣仔諗住求個主任,但好多人都咁,見到有個女仔拖埋喼去都比個主任鬧走左,又有一個媽媽帶住兩個細路話暑假一定要帶小朋友去旅行,我聽到都好o嘴,個主任係咁串佢邊個話小朋友暑假就一定要搭飛機外遊,個媽媽一路勁大聲用d歪理去*求*個主任,後尾見個主任好似叫佢寫封信。我勁肴底,自問面皮薄,我一比佢串應該會即時講唔好意思就bye bye, 所以當時只當普通續證,旅行就cancel左

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

coffeejoeybb 發表於 18-9-30 21:53
我都望佢出到發,阿媽都差不多80

唯有衰d作下故仔!講得慘d! 求下情囉~
放下自在

象牙宮

kkyeah 發表於 18-9-30 23:34
我都試過,去灣仔諗住求個主任,但好多人都咁,見到有個女仔拖埋喼去都比個主任鬧走左,又有一個媽媽帶住兩 ...

講到老馮咁, 實比人串喇
放下自在

珊瑚宮

2024年龍年勳章

tansyneko 發表於 18-9-30 21:01
其實訂機票時唔係要入護照?嗰時應留意到嗰到期日

訂機票唔一定要入埋passport資料架

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

coffeejoeybb 發表於 18-9-30 21:49
我都有幫佢上網睇左,旅遊不是申請理由仲要深色字,不過佢都話星期二去博下,靠把口求下情,我都望佢成功 ...

唯有都係博一博,
唔得即刻 plan B ,
改機票取消酒店,
務求將損失減到最低

侯爵府

coffeejoeybb 發表於 18-9-30 20:21
星期二去灣仔,唔知可唔可以求情做到快証? 聽完都唔知點答佢,佢仲話諗定買咩手信比我

...

都唔明點解有啲人明知去旅行又唔睇下本護照有無過期,到差不多出發先發現,如果真係無快証搞咁點呢。

大宅

coffeejoeybb 發表於 18-9-30 20:21
星期二去灣仔,唔知可唔可以求情做到快証? 聽完都唔知點答佢,佢仲話諗定買咩手信比我

...

我都試過呀!臨出發前幾天才發現護照到期,當時就去灣仔入境處問啦,個主任好好,雖然沒講到明要幫我,但就暗示要有個合理理由先得,佢問我同行有咩人,然後建議我用需陪同老爺回港做理由,因他是同行中年紀最大(已過80),而那次旅行C6確是因工事要stay behind。所以叫你朋友誠懇點交代實況,需陪同長者旅行可以是原因但不是老馮會批,可告訴主任媽媽年紀大想外遊,而你朋友已沒可能再攞到annual leave。可能最遲星期六上午有證攞

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

coffeejoeybb 發表於 18-9-30 20:43
我諗佢都係取消大假,留港,期待下次旅行會穩陣。
但因為佢比佢家人鬧到反艇,所以佢話星期二都去灣仔博一 ...

你真好人。 其實真係太多呢類大頭蝦啦, 比得幾多個人情呢, 好多人唔會第一時間去求公司改假、改機票酒店行程, 但就去左入境處先, 就是以為有得搏。 最惨要老人家失望!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

不如你代你朋友去玩。

珍珠宮

HoshiSora 發表於 18-9-30 21:16
哦⋯⋯原來如此啊⋯⋯
希望他至少能得到一張只用一次的臨時證吧⋯⋯以前有這樣的一樣東西的。
...

回鄉證先有臨時證,護照係冇㗎

珍珠宮

cattz288 發表於 18-9-30 21:30
無臨時証架! 不過睇下樓主fd可唔可以叫immi幫佢特事特辦咋!

原來這樣,唉

首頁

尾頁

跳至