自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿女今年升小一,佢係搭校車嘅,其實佢好獨立適應力好強,頭大半個月都冇乜嘢,好開心。
但最近上星期中開始,第一日上車隔住玻璃見到佢抹眼淚,放學問作咩事,佢話掛住媽咪,唔想同我分開。傾過氹過。
第二日未上車,已經爆喊定,喊到所有同學仔上晒車,佢都唔肯上,問佢發生咩事?係唔係有同學仔蝦你?佢話唔係,只係唔想返學,唔想同媽咪分開。最後俾其他家長半推半迫咁,推左佢上車。聽到佢上左車爆喊,心好痛
之後打電話翻學校同班主任傾過,班主任都話我女返學好開心,好多同學仔同佢玩,其實佢一落校車都已經唔見佢喊,只係10-15分鐘車程都已經收晒聲,班主任話安排社工同佢見面。
跟住放咗3日假,尋日和今日返學,未上車攬住我又眼濕濕抹眼淚,不過就未至於唔肯上車。
各位有經驗媽咪,可以教我點做嗎?我可以點樣開解個女?點樣同佢傾?

子爵府

回覆樓主:

我只係依書直說,希望幫到你。

首先,仔細了解佢話唔想返學原因(照睇應該係唔想同媽媽分離,但也不要忽略其他細節)

第二,acknowledge 她的感受(唔好講:唔駛驚/唔駛擔心/其他小朋友都係咁)。可以講例如:嗯,我理解你唔想同媽媽分開。

第三,討論現在情況同解決方法。例如:你返左學,返到屋企就見到媽媽

第四:practice . 讓她作出嘗試,而發現她擔心的事,未必如她想像中可怕

水晶宮

回覆樓主:

可以自己帶翻學??

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我仔三年級時突然有分離焦慮,因為一,二年級係同班一齊升而且係同一個班主任,到三年級要分精英班,班主任亦轉咗,我仔一時適應唔同,頭一個月日日喊,情緒起伏好大,我當時係揾兒情計劃,你上網揾兒情計劃就有資料,佢係醫管局轄下一個部門,專科十八歲以下兒童焦慮症,我當時係不用收費,希望幫到你

wcpcelia    發表於 18-10-4 11:53

我要記得幸福......

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Au.Family 發表於 18-10-3 15:22
阿女今年升小一,佢係搭校車嘅,其實佢好獨立適應力好強,頭大半個月都冇乜嘢,好開心。
但最近上星期中開 ...

我女本身獨立同識照顧人,但有次比幾個班中同學夾埋針對佢,仲指住佢黎鬧(我女係班長),佢返黎就話唔想返學
之後我叫佢表姐帶佢搵駐校社工
社工問佢如果媽媽係身邊係咪會好d
佢話係就教佢返黎問我拎左張相放筆盒
之後就冇事

翡翠宮

回覆樓主:

我仔讀幼稚園時试過,成個月呀 架車去到學校外面條街已經喊晒,見到都心酸 係學校門口喊好耐都唔肯入去,好彩老師有爱心同耐性,最後總算過渡到

公爵府

我個仔N分離喊足一個月
半夜都喊醒

K1 開學,長假期後都有喊

K2就冇喊,不過話唔想返學

今年小一
出奇地無嘢!
我估因為我們處理佢嘅情緒第一,
學業第二!

日日回家,我會先關心他,傾下無聊嘢先
我嘅經驗係不要問D負面嘢,有冇人蝦嗰D先,
越問越負面!
我通常問今天有冇食曬茶點?有冇同人分享?隔離位食乜?
媽咪幫你準備芝士餅,你同同學仔share好唔好?
Lunch 食咩餐?好吃嗎?
跟住佢自自然然同我講學校嘅事
之後先開始做功課
做完功課,食完飯,再落公園,
跑跑跳跳吓,
通常玩完一大輪,有乜心事佢更願意講ga

翡翠宮

drizzle 發表於 18-10-3 19:03
我女本身獨立同識照顧人,但有次比幾個班中同學夾埋針對佢,仲指住佢黎鬧(我女係班長),佢返黎就話唔想返 ...

有D小朋友真係鐘意Bully人
做阿媽聽到好心痛

我成日教個女唔可以蝦人, 如果自己比人蝦都會好難受,希望佢唔會咁做

子爵府

大宅

我小朋友K3都係,頭一個月開學日日想喊,過左一個月好d,不過呢排 小一面試,又喊

大宅

little_monkey 發表於 18-10-3 15:33
我只係依書直說,希望幫到你。

首先,仔細了解佢話唔想返學原因(照睇應該係唔想同媽媽分離,但也不要忽略 ...

第二 同 第三點我都有做。
我仲同佢講好快放學,放學媽咪買定你中意食嘅食物等你放學丫,結果都係喊

大宅

李露眉 發表於 18-10-3 16:06
可以自己帶翻學??

我仲有個1歲B要湊,我都係趁BB未起身,老公睇住。
我趁BB未起身前趕返屋企,如果自己帶返學,根本趕唔切趕返屋企。

大宅

浩霆豬豬 發表於 18-10-3 16:11
我仔三年級時突然有分離焦慮,因為一,二年級係同班一齊升而且係同一個班主任,到三年級要分精英班,班主任 ...

好呀,我會嘗試下,唔該晒

珍珠宮

回覆樓主:

唔好咁鍚佢,佢就唔會唔捨得你

我媽話我幼稚園第一日返學都冇喊

大宅

drizzle 發表於 18-10-3 19:03
我女本身獨立同識照顧人,但有次比幾個班中同學夾埋針對佢,仲指住佢黎鬧(我女係班長),佢返黎就話唔想返 ...

班主任話會搵社工同我個女傾下,但好似無咩進展。
其實你個方法好好,帶住張相返學,掛住就望下。
但我個女未上車已經喊定,我諗呢個方法對我個女應該行唔通

水晶宮

Au.Family 發表於 18-10-3 23:26
班主任話會搵社工同我個女傾下,但好似無咩進展。
其實你個方法好好,帶住張相返學,掛住就望下。
...

可以試下同個女傾下呢個方法可唔可行

果時我唔諗住投訴所以冇搵班主任
但見個女成個禮拜都唔開心所以叫表姐係學校同社工講

大宅

bb2 發表於 18-10-3 20:45
我仔讀幼稚園時试過,成個月呀 架車去到學校外面條街已經喊晒,見到都心酸 ...

見到喊到咁,真係好心痛。

校車姨姨太多小朋友要照顧,根本唔會有時間安慰到我女,次次都係自己流眼淚

水晶宮

Au.Family 發表於 18-10-3 23:29
見到喊到咁,真係好心痛。

校車姨姨太多小朋友要照顧,根本唔會有時間安慰到我女,次次都係自己流眼淚:th ...

可以買2本圖書加筒糖
叫佢上校車同隔離朋友分享
3日有進步就買佢想食既零食獎勵佢

大宅

Joball 發表於 18-10-3 22:33
我個仔N分離喊足一個月
半夜都喊醒

其實我女一放學,成個人好正面,好開心,咩無聊嘢都可以講一餐
但就係返學上校車分離果下,好唔捨得,好傷心咁喊

水晶宮

Au.Family 發表於 18-10-3 23:22
我仲有個1歲B要湊,我都係趁BB未起身,老公睇住。
我趁BB未起身前趕返屋企,如果自己帶返學,根本趕唔切趕 ...

咁好明顯佢覺得你d時間陪哂bb,不如襯天氣唔凍抱埋bb送佢上校車

首頁

尾頁

跳至