自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

公爵府

etoile 發表於 18-10-5 17:10
我諗起初出茅蘆入政府做EO嗰段日子。喺雪廠街總部返工,老板係AO都話自己係妹仔,何況我?開記者會要針茶遞 ...

而家個個爭住做EO

琥珀宮

she007 發表於 18-10-5 15:39
絕對係,例如:有朝唔覺意遲左起身,返工可能遲到可能半小時啦~你可以去就近政府診所拎籌睇醫生,打電話返去 ...

正苦唔一定好,睇部門睇老細,我嗰例子係正苦工霧㘣,文具唔夠分,雪櫃臭

至於e生,都係嗰句,睇你跟咩老細啫,唔係度度正苦老細都咁free,睇完e生返工大把說話你聽,請兩個鐘睇e生睇完返去背脊骨落

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我女份暑期工係NGO,可能佢自知食物鍊最低層,無咩要求,人地又見佢細路女俾兩分善心
總之,雖然人工低,但佢老闆有俾機會佢學野,又教左佢好多,佢亦做得開心。佢會話,如果第二時出黎做野遇到好似xx咁就好
不過我女都知呢度俾唔起錢,做過世就大鑊

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

做政府contract 好過,諗諗佢。

男爵府

fivebeanrice 發表於 18-10-5 13:37
明明係平面設計師,人只會向上望,點會向下流? 點都要走啦!

係囉淨係為左準時收工呢個原因所以就downgrade? 走啦。

wcpcelia    發表於 18-10-6 15:50

男爵府

BK Milk勳章

其實好多公司做文員都係所有嘢都要做的, 做打雜咁...你所講的一般都要做, 傳文件, 影印, SCAN嘢都係, 誰也可以做... 而倒垃圾, 有時亞姐放假, 我地文員仔都要頂的, 但大家都沒有任何怨言, 而換水都一樣, 誰換都可以的, 因只是眼見功夫... 我也是坐在影印機隔離的, 不知幾方便呢...

之前公司有客人來, 一定要OT, 還沒有補錢或補假... 試過客人公眾假期要來公司, 就算係訂咗機票都要改期, 遷就客人...

所以每份工或做人也是, 不要太計較...如真的不合適, 就盡早揾過份吧...但其實要面對或做的, 都大同小異

侯爵府

zoie_w 發表於 18-10-5 13:28
現在係LUNCH TIME喎! 呻下唔比呀

neo ?即是乜?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

zoie_w 發表於 18-10-5 13:20
話說現在做緊NGO, 以前從來無接觸過/做過NGO既機構, 諗住幾好做, 又穩定, 可以做到退休, 又唔會好似私人公 ...

咁咪唔好做囉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

zoie_w 發表於 18-10-5 13:33
係嗰陣時係點架?

現在仲係做緊NGO? 同我同期入職個女同事都唔想做, 但不過唔想咁快又轉工, 佢都覺得無 ...

出嚟打工,唔好成日話:我係屋企唔使做呢啲嘢 (咁返屋企做公主喇) ,又話我以前份工點點點 (咁又唔做以前份工,或搵份認為好嘅先做),有邊份工係有齊薪高、準時放工、唔使點做,又有地位唔使受氣,做老闆嗰個都唔得喇。

男爵府

其實NGO 既高層,對住班board of committee 都係超難頂。因為班board member 通常都係某行業成功人事,自以爲咩都識。但對NGO 涉及既野其實好多根本都唔關佢地本業事,佢哋根本就唔在行。但又好鍾意指指點點,要聽佢點。服侍呢班board members 都係超級苦差

公爵府

2018復活節勳章

搵過份走

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

AACheungCheung 發表於 18-10-5 19:43
出嚟打工,唔好成日話:我係屋企唔使做呢啲嘢 (咁返屋企做公主喇) ,又話我以前份工點點點 (咁又唔做以前 ...

其實有中層唔做,鄧落低層,要預心理準備受下氣
所以我話接受就take,唔接受就leave
但既然當初想要嘅輕鬆快樂無左,壓力大左,唔開心多左,錢少左,為咩要繼續呢

男爵府

貓薄荷123 發表於 18-10-5 14:13
我以前做過ngo院舍,階級觀念系好重,護理部得護士有位坐,低級過護士嘅職員交更都無位坐,企住交更,連文 ...

你想做個好護士主管好難㗎!當年就係開放左個小㕑俾保健員同護理員有需要時飲下水,坐下休息下,我就係即刻俾人金手指,俾社工院長插到我暈左,所以做左半年即走,怕怕!

大宅

zoie_w 發表於 18-10-5 13:36
你之前係做中心定係總部呀?

分享下有幾惡做, 我現在係總會, 番左幾個月, 但都仲係好唔習慣, 同埋真心無 ...

我做果間系分店,我負責文職+接待+收款,忙到每日食飯得20分鐘+每天加班最少30分鐘,呢個情況我只係接咗7成工作量,仲有3成工作未接手

上手女同事做左半年,星期六要帶數據回家分析後出報表,最後我投降了如果覺得唔啱做就辭職算吧啦

PS. 我係離職前一日先知道自己幾錢人工,因為返工時主管話幫我爭取一個較高的人工,但到最後我的起薪點由最低開始,幾年後總部幾個高層將數佰萬盈餘當花紅分左

大宅

onegreen 發表於 18-10-5 20:10
你想做個好護士主管好難㗎!當年就係開放左個小㕑俾保健員同護理員有需要時飲下水,坐下休息下,我就係即 ...

點解開小廚房都俾人鬧嘅?咩原因?我地個小廚房職員拍卡就可以入,不過通常院舍d院長都系非常難頂的

公爵府

zoie_w 發表於 18-10-5 13:36
你之前係做中心定係總部呀?

分享下有幾惡做, 我現在係總會, 番左幾個月, 但都仲係好唔習慣, 同埋真心無 ...

你在縂部做梗係辛苦啦,去分店做好d, 例如日間中心,9-5收工,返長短週,半day, 有姐姐做清潔,反正縂部做同在分店做,文員位,一樣人工

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

畀面勳章

loolooloo 發表於 18-10-5 14:05
出糧嗰陣仲慘,似個乞兒.
所以咪搞

返工第一日幾好,但之後就階給觀念重到
我記得佢地有一晚annual dinner完,全部人成點幾返到,第日居然我地低級職員要on time 返,其他人原來放一日假

之後有野唔明,一開口就串到你暈
岀事就永遠唔解決,要人孭飛先再解決,重要一路解決一路話你知佢有幾好人

而且條友自稱信主,一日到晚就話神叫佢咁做咁做

水晶宮

畀面勳章

SKY2006 發表於 18-10-5 20:19
我做果間系分店,我負責文職+接待+收款,忙到每日食飯得20分鐘+每天加班最少30分鐘,呢個情況我只係接 ...

我個日俾個主管氹我做試工,然後佢話加到我要既價,最後佢話高層只願加我幾十元

珊瑚宮

WaLeiMaMa 發表於 18-10-5 16:17
想問樓主,NGO 係咪都有pay scale 跟point 跳?

我政府同NGO都排緊waiting list

一般都係會跟政府,但亦有財務自主能力,所以佢唔跟足亦耐佢唔何,成日聽到話NGO 肥上瘦下就係咁原因

首頁
45678...10

尾頁

跳至