自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

阿女五歲,識主動撩人玩,都識join 人玩,
有兩三個來自大陸的小朋友,應該係新香港人,唔係遊客,好高大,目測有七八歲,我女話join玩捉伊因

我女手渣玩具,互相追逐,有一個男仔,將我女玩具掉落地,有一個拎左去打其他人,我同我女講“唔好同佢地玩,佢地太粗魯,大你幾年,唔岩玩,又搶玩具,又掉玩具
我話佢地行為唔岩”,我同女去左另一邊玩

問題黎:
我女話,你做乜唔俾我同佢地玩??
佢好想同佢地玩

我想問我係做錯左??

珍珠宮

回覆樓主:

無錯,不過我吾會話因爲「佢地太粗魯,大你幾年,唔岩玩」,而係講對方吾乖,蝦其他小朋友,搶人嘢,打人,所以吾應該同佢地玩

水晶宮

kavenzou 發表於 18-10-15 07:59
無錯,不過我吾會話因爲「佢地太粗魯,大你幾年,唔岩玩」,而係講對方吾乖,蝦其他小朋友,搶人嘢,打人, ...

班big boys, girls, 真係好顛,高佢成個幾兩個頭,我女得105cm
佢好勇,但同時擔心阿女
但我好矛盾,好似干涉佢社交

水晶宮

回覆樓主:

我自己會先睇睇小朋友的心情再決定,要睇佢好開心地同佢地玩緊定因佢地粗老而玩得唔開心

如果佢玩得唔開心,緊係即刻走

如果佢玩得好開心,但其他小朋友玩得好粗魯,我會溫柔地小小介入,建議唔玩d打嚟打去的遊戲(實質會攞番件玩具係我手)

你的情況實質都遇過亦真係咁做過

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

咁下次你唔好話唔比。你問吓你女。你覺得他們咁樣做啱唔啱? 如果對方打的唔係其他小朋友。係打她。她會唔會痛痛?咁既然對方做得唔好。女女自己想做好孩子還是壞孩子?引導她自己唔想同她們玩
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

珍珠宮

回覆樓主:

我知嗰幾個小朋友肯定比你小朋友高大,我仔k1-2去公園都遇過啲陌生8-9歳嘅男仔同佢玩,一樣高我仔好多,我覺得完全無問題,因為佢地都係乖乖咁跑下、玩下滑梯⋯⋯相反有次遇到個大一兩歲,只高我仔廿幾cm嘅男仔,好似有精神病咁,我仔話吾同佢玩,都追住我仔嚟打

我覺得一齊玩,身高體型差距吾係問題,問題係對方嘅行為,這一點要小朋友明白。我吾會俾亞仔同啲鍾意郁手郁腳、蝦蝦霸霸、搶人嘢嘅人一齊玩,就算我仔吾係被蝦嗰個都吾得,我吾會覺得咁樣係干涉佢社交,而係要佢學習揀朋友。

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我會由得她自己決定同唔同玩,我不會干涉,但會望實D

wcpcelia    發表於 18-10-15 16:07

珍珠宮

李露眉 發表於 18-10-15 07:52
阿女五歲,識主動撩人玩,都識join 人玩,
有兩三個來自大陸的小朋友,應該係新香港人,唔係遊客,好高大, ...

啱,順便教佢分析交好,壞朋友嘅分別

大宅

回覆樓主:

原來大家係咁諗
我唔會比佢地一齊玩。
我會直接話比阿囡知你地咁玩好粗魯好危險。。。。

大宅

15週年勳章 親子王國15週年勳章

你只可以同囡囡講對方係大哥哥大姐姐,佢地玩既野等你大過少少先玩
小朋友時期唔好太干涉交友令佢地細細過就以勢利的角度去擇友

首頁

尾頁

跳至