自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我有2個小朋友,一個2歲一個4歲半,其實我好錫佢地,對住細仔我仲控制到,但有時大仔佢一駁咀,一曳我就對會講啲好難聽既說話,例如我唔要你,唔錫你,但我從來唔會打佢,eq真係好難控制,有無方法幫下我?我唔想傷害佢弱小心靈。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Chunwaikin 發表於 18-10-18 21:27
我有2個小朋友,一個2歲一個4歲半,其實我好錫佢地,對住細仔我仲控制到,但有時大仔佢一駁咀,一曳我就對 ...

理論好簡單,但做得到的人很少,包括我自己都未做倒(中学生)。

深呼吸,数十下
冷靜地告诉他驳大人嘴是你不可接受的行為

有個3P课程(not sure個名,在母婴健康院可報名),有A.C.T課程,分別教家長点管教年幼孩子及理順年長孩子的情绪(尤其係反叛期,高小或中一開始),然教才管教。後者有些社福机構久唔久開班教。

知易行難,but you are not alone, 唔洗睇医生

wcpcelia    發表於 18-10-19 16:32

水晶宮

回覆樓主:

正常人
人點會無脾氣!

別墅

Chunwaikin 發表於 18-10-18 21:27
我有2個小朋友,一個2歲一個4歲半,其實我好錫佢地,對住細仔我仲控制到,但有時大仔佢一駁咀,一曳我就對 ...

我覺得你已經好勁,我對小朋友同你一樣大,對住大嗰個,已經.....
你淨係講難聽說話,已經好溫柔喇,不過,我都學梗點樣用好啲嘅方法同小朋友相處

洋房

會反省已經係第一步 加油!

大宅

好多謝你地呀,頭先俾c6話我點解要禁對個大仔個下真係好心up

大宅

Jasmine-4711 發表於 18-10-18 21:43

理論好簡單,但做得到的人很少,包括我自己都未做倒 ...

唔講唔知原來有呢個課程,等我睇下先唔該哂你

大宅

4歲仔嘅曳有幾曳?

你成日講「唔要你」,佢會好冇安全感,好冇自信架,雖然你冇打,但係心靈創傷一樣好傷架,到再大個啲,佢掉轉頭話唔要亞媽唔要屋企,點算?

大宅

MrsPerthLiu 發表於 18-10-18 22:30
4歲仔嘅曳有幾曳?

你成日講「唔要你」,佢會好冇安全感,好冇自信架,雖然你冇打,但係心靈創傷一樣好傷 ...

我就係擔心佢心靈,成日提自己唔好講呢啲禁難聽既說話,但佢一發脾氣係度扭我就控制唔到到我把口

大宅

Chunwaikin 發表於 18-10-18 22:31
我就係擔心佢心靈,成日提自己唔好講呢啲禁難聽既說話,但佢一發脾氣係度扭我就控制唔到到我把口
...

你睇下佢扭咩先,你問下佢,專心啲聽佢講,佢可能佢唔開心?唔舒服?

你亦唔可以用大人嘅理性去量度佢,例如:佢可能畫唔到條線,畫極都畫唔到,就唔開心就扭,你問下佢係咪唔開心,點解唔開心,媽媽理解你架,如果你唔開心,可以攬住媽媽一陣之類

媽媽要幫佢建立信心,喺日常生活呢啲事上面,佢慢慢就知道媽媽會扶持佢

最重要一件事,佢會學你架,我女而家兩歲幾,之前佢扭計,我都試過忍唔住大聲喝佢,結果佢一唔開心或者我話佢,佢就大叫返轉頭,我就知道唔妥了,之後就算佢曳,發脾氣,我都冷靜同佢講,佢係會快啲平伏架。

大宅

一定唔可以講「唔要你」,我細個被父母掉了俾人湊,而又成日被人鬧呢啲說話,所以我好細個就覺得自己係冇屋企架,成日都好冇安全感架

首頁

尾頁

跳至