自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有沒有人知道
5人的士,合法載5個成人和一個1歲半BB嗎?
拜託

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

cwssea 發表於 18-10-19 13:09
有沒有人知道
拜託

應該唔得喎!bb當半個嘛
放下自在

大宅

不可以

wcpcelia    發表於 18-10-19 15:43

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

3個1.3米以下當2個人計

侯爵府

cwssea 發表於 18-10-19 13:09
有沒有人知道
拜託

唔可以
我一家4個大
1個6歲半
1個5個月bb

都唔可以

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

合符法例無超載 但保險可能出問題

https://topick.hket.com/article/1953163/4%E5%90%8D%E4%B9%98%E5%AE%A2%E9%80%A3BB%E8%A2%AB%E7%9A%84%E5%A3%AB%E6%8B%92%E8%BC%89%E3%80%804%E5%BA%A7%E7%9A%84%E5%A3%AB5%E5%80%8B%E4%BA%BA%E9%A0%AD%E4%BF%9D%E9%9A%AA%E5%8C%85%E5%94%94%E5%8C%85%EF%BC%9F

wynnehung    發表於 18-10-19 15:48

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

司機有權拒絕,而且無違法,因為保險計人頭,BB都當一個人,有乜事司機要上身,所以司機肯嘅係佢博啫,亦有司機唔肯博
我要記得幸福......

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

都話5人的士,bb唔係人?

首頁

尾頁

跳至