嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 濕疹bb媽咪論壇

很開心睇到JOLA的分享, 她的經驗值得我們參考. 原來濕疹是可以控制到的(雖然不能斷尾), 大家不要氣餒, 慢慢嘗試, 參考他人的經驗, 加強信心去面對, 明天會更好呢.Thank you JOLA.
:lol:

大宅

唏, 咁多位媽咪, 今日行經萬寜, 佢地做緊護膚品減價, Cetephil cream 100g 賣$66.9, Adams Healthcare BP Emulsifying Ointment 賣$43.3, BP Aqueous Cream 賣$32.5, Stiefer Polytar Emollient 350ml 賣$170(呢隻無減價)
關於Cetephil cream/lotion的生產商-法國高德美GALDERMA, 你們可參觀其網頁
http://www.galderma.com/
另外,我問過香港代理商(法國高德美藥廠, tel:2824 0333), 他們說尖沙咀龍城藥店(金馬倫道28號)有直接向他們入貨, 所以價錢較萬寧屈臣氐平宜, (我問過龍城, 佢地話大概賣$60多元, 確實價錢就唔肯在電話內講) 代理商亦話其它藥房若賣得太平有可能係水貨, 我們要小心購買.

複式洋房

hello,各位媽咪!

我小b個月左右開始面珠出現濕疹,每一次發作都係面珠起粒粒(開始勁痕)->「一逹逹」->勁紅->有d脹同硬->甩皮

一個月番發左三、四次係咁,睇過醫生搽過含有類固醇藥膏,d藥膏真係神奇有效,但係我知道唔適宜成日用(皮膚抵抗力越黎越差、影響發育等),而且用完冇耐亦係好快番發;小b又痕又扭計,睇到我心都痛埋,亦試過小b R到出血

我亦知道有所謂點刺測試,但係好貴,而且小b太細,敏感源可能亦係會不停變,所以我小b未開始食固體食物前我覺得未適合做,

幸運經過一番摸索,小b呢三個禮拜穩定左,塊面變番白白滑滑,我做過以下功夫,都想同各位小b同受濕疹痛苦o既媽咪分享下:
(1)天氣開始乾燥以來,小b房長開放濕機;另外勤換床舖同保持空氣流通;間中仲開埋空氣清機
(2)沖涼加小小bb油,平時用棉花清潔較敏感部位(面珠、手腳摺位)
(3)意外地攞到一包DHC嬰皃橄欖油試用包,小b試過效果幾好,一個月前買左一支,依家早晚清潔完即刻同小b「推油」兩三次(多數係面珠),一支$225,可以用個半月到(皆因試過凡士林、施巴、AVENT、莊生都唔掂)
(4)自己把長頭髮都剪埋,費事拮到小B塊面;要工人嚴守煮飯時戴圍裙,除左先可以湊B;自己放工都先換衫或沖涼先抱B.

經過一番痛苦,小B依家情況好穩定,希望keep到啦!相信到天氣再轉冷d又會開始另一場苦戰!

各位媽咪都要加油呀!
Honeybaby Yan Yan

大宅

sinary,
你可以放心用d藥先, 我諗醫生開比你bb的類固醇藥只有1%成分, 若不是長期應該唔會有太大副作用.而家最緊要就係一見到bb面上有紅點就要即刻搽少少薄薄一層,千祈唔好比d濕疹蔓延, 我個仔仔出世2個星期時都係咁樣搽, 用左一星期左右,面上, 頭頂,耳仔及頸la位的紅點已好得差不多.
還有你要用毛巾包住bb個身

民房

好開心有0甘多人可以分享經驗。我啊B已經15月大了,在他兩個星期大時已開始有濕疹了。因爲我是餵人奶,到6個月大開始食Solid food,才發現他對好多嘢敏感。 Cow milk, goat milk, egg white, fish, sea food.總括來講, 高蛋白質的食物,看過醫生,他說有食物敏感的BB通常都有濕疹,唯有注意多一D啦。我到宜家都仲係餵人奶。好痴身!
該用戶已被刪除

複式洋房

tpy & 小茹,

我個女查左醫生的藥膏, 靘左一星期, 三日無查又番發. 唉~ 因相隔太近, 所以決定先觀察再考慮是否再查藥膏. 昨晚終於決定再查, 因又打回原形. :cry: 前兩晚阿女都不停R面及頭, 日間都會抓, 真是捉到捉唔切. 令老公懷疑她抓瞼是不是一種病. 塊面被抓得花花的.

唔知只隔四、五日又查番d藥膏對阿女會唔會有好大的副作用呢? 真是有d擔心.

我有時都攪唔清邊d是濕疹邊d是熱菲. 有時見天氣都唔是好乾, 又怕查太潤的潤膚油會令佢塊面唔夠干爽而易出紅點, 都唔知查唔查好. 你們平時見bb有紅點時是否照查cream?
該用戶已被刪除

大宅

我個仔仔同你個女一樣, 佢呢幾日夜晚

別墅

Hello,

My daughter still have eczema when 3 months old and use 類固醇 when it get worse. Now she is one year old, but I found that her hand had some 細紋 and 手毛. I don't know whether is it the side effect of 類固醇.

子爵府

hi,
我想問, 囝囝出世一個月就開始有奶癬, 到而家都係斷斷續續咁有, 咁係咪即係有濕疹呢? ?-( 我有同佢睇過醫生, 但我就見佢d疹多先同佢搽藥膏, 平時就同佢搽cream, 但我同佢搽左cream佢都會用手抓面, 仲會抓損眼角位, 額頭咁, 好心痛, 又成日食手指, 我怕佢會食埋d cream, 所以都唔敢同佢搽咁多, 夜晚我會同佢帶手套, 但都會抓到, 有乜方法可以幫我呀? ?-( 同佢帶手套可以帶到幾大架? 我怕會影響佢發展???

民房

多谢typ的信息和意见!!!
我这几天就给bb搽cetaphil cream,希望他不再发展。如果控制不到就去看chen 医生啦。好多谢typ!! :-P

大宅

mr1212,
你個仔仔而家有幾大呀? 我都係包住仔仔隻手防止佢抓, 大概包到兩個幾月大, 我都好似你咁

大宅

Dania ,

唔駛客氣, 我都係將我知的同大家分享, 因自己都是過來人, 明白箇中的痛苦, 而家我都係學緊其他bk媽咪的經驗, 互相交流意見. 希望你個bb快d好番唔駛睇醫生啦! :lol:

子爵府

tpy,
唔該晒你呀, 我囝囝而家四個月喇, 已經唔可以用毛巾包住佢, 因為佢點都會自己伸反對手出黎, 所以我都係只可以一見到佢抓面就拑住佢對手, 但係佢都好大力架, 有時都唔夠佢大力.

複式洋房

tpy,

我都唔知睇邊個醫生好, 頭先打卑原先睇個位醫生, 我問佢阿b又番發應否再搽, 佢叫我再搽多兩晚, 無好轉就再回去覆診. 真是唔知要覆到幾時. 你睇個位陳醫生ok乎?(可以的話,請pm卑佢的資料我作參考). 有無睇過hellololo介紹個位李醫生?

我老公心急到叫我戒左喂人奶, 以免因為是我食左d東西令阿b敏感, 令我覺得有d可惜, 難得我堅持喂, 佢竟然叫我打退堂鼓.
:cry:

mr1212,
我記得我問過醫生帶手套可帶到幾時, 因他不贊成帶, 說會防礙bb手眼發展, 佢話最多帶到4個月左右好啦.

複式洋房

Brian's mother,

我都盡量吃清淡為主, 實在不知哪些食物令bb吃完人奶會過敏. 不過我老公都懷疑是我d奶令bb過敏. 因為阿b食人奶時好似無食奶粉禁安定. 雖然我仍堅信人奶系最好的...

大宅

sinary,
我同你一樣呀都係餵人奶, 我地兩個老公都一樣叫我地戒左喂人奶,

因我係餵人奶, 我食乜仔仔就食乜, 而佢出世兩星期開始有濕疹, 唔搽藥又起番, 長遠計(為了不想佢長期用類固醇藥)我決定在陳醫生處做皮膚測驗才知道原來係bb對好多食物都有敏感反應, 因而令濕疹惡化. 事實上我戒口後, bb的濕疹真的好了很多. 但食物敏感係會隨時間而有改變, 所以做左一次唔等於永遠ok.

陳醫生都叫我繼續餵人奶直至仔仔1歲, 咁樣佢d抵抗力會好d

別墅

唔想包實BB. 但又怕佢除手套, 整傷BB face or body,

買件薄的long sleeve 衫 and 自己連隻手套在腕口, o甘就可以完免佢抓傷,

大宅

妳哋好,我囡囡自從睇完Dr.Lee之後,隻手同個背真係冇再番發,個臉就時好時差,一見囡囡抓臉抓頭就知要搽定醫生比啲藥膏,平日就搽Aqueous Cream,總之keep住搽,沖涼就用佢介紹個隻(Sativa 5,5+Pinetasol Bath Oil)。但早2晚囡囡突然發高燒,第日睇醫生話佢喉嚨發炎+聲帶發炎+眼發炎,要食抗生素,唉....希望佢快啲好番。今晚天氣轉涼,唔知會否令濕診BB舒服啲呢?
[

首頁

尾頁

跳至