自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

tingtingalex 發表於 18-10-22 15:47
我聽完,心諗99結婚唔一定要生仔,好彩我叔仔同細嫂唔係度,如果比細嫂聽到, 難堪有尷尬。
99,人地生仔有 ...

係咪就係催細叔生仔?

男爵府

奶奶有自己諗法,呢d都算係家事,生出黎係佢內孫,佢又唔係講人地d野,佢有佢感受,我覺得佢有權咁講。

男爵府

我夠唔明點解2個人結婚會突然多左d人好似有權管人2公婆閒事咁啦

水晶宮

fatchu@home 發表於 18-10-22 17:35
唔係幫你99。。。。我都覺得如果唔生小朋友,其實結唔結婚都冇分別。當然我唔反對有人結婚但唔生啦! :quie ...

我都覺得係,唔生小朋友同居好了無咩束縛,緣來相聚,緣盡分散

別墅

tingtingalex 發表於 18-10-22 15:47
我聽完,心諗99結婚唔一定要生仔,好彩我叔仔同細嫂唔係度,如果比細嫂聽到, 難堪有尷尬。

我都聽過 心諗有冇尊重過2人之間的愛情!

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果唔係奶奶,我會答佢「我地結唔結婚關你鬼事」
如果係親戚又真係唔夠咁講

例申,有親戚咁講過我地兩公婆,
只能笑笑帶過

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

結婚有翅食
你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

spikenard 發表於 18-10-22 23:07
我都覺得係,唔生小朋友同居好了無咩束縛,緣來相聚,緣盡分散

到你只係同居,又會有一堆姨媽姑姐對你指指點點,
話你地男女關係亂架啦,
然後過左四十歲都未結婚既女人又會比人話你怪,
如果做高層仲衰,
你有乜佢地睇你唔順眼就會話「D未結婚既老女人就係咁」
呢個世界,做乜都有人話

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

老人家係咁
佢哋覺得做人就係要結婚生仔
唔生仔直頭唔好做人

因為佢地人生就只有生仔同家庭

無左就日日無所事事唔知做乜

公爵府

我相信唔系得你99系咁谂。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

男爵府

9594 發表於 18-10-22 18:35
結婚唔生仔結黎做乜?? 分你個仔啲身家囉

男爵府

回覆樓主

講真老人家絕對有資格講,人家做左咁多年人,可能真係覺得佢如果無身過妳老公,真係唔需要結婚呢!妳話妳第時唔會咁諗,真係第時先知囉
由其事咁多老人家都咁講

子爵府

fatchu@home 發表於 18-10-22 17:35
唔係幫你99。。。。我都覺得如果唔生小朋友,其實結唔結婚都冇分別。當然我唔反對有人結婚但唔生啦! :quie ...

其實我都係咁諗.... 唔生小朋友的話,我一定唔結婚 但我係鍾意小朋友,所以我選擇結婚➕生b呢條路

大宅

我都係因為想生先結婚,講真,如果唔係想生,我都唔想結婚。

但每人想法唔同,可能你99就係我想法。

但我絕對唔會咁多口話人。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

taiwoon 發表於 18-10-22 17:41
理論上無分別
但係現代社會張婚書真係佢既有用途

yes

大宅

flyinsky 發表於 18-10-22 20:34
其實好多老人家都好傳統,唔需要用自己既想法套落佢地度,開明既老爺奶奶係bonus
...

係lor, 分分鐘第時我地老左 原來同後生個代又好多生活上既睇法唔同呢。 有時聽老人家講野 (包括自己阿媽),啱聽既咪聽入耳lor 唔啱聽既咪左耳入右耳出。 無需太認真呀!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

麟媽媽 發表於 18-10-22 20:46
我依家都係咁同我個仔講㗎喎,我唔要求佢一定結婚,對象都唔一定要係女人,但如果要生小朋友一定要結婚,唔 ...

我以前未結婚覺得一紙婚書無意思,但生完後,覺得好緊要,為仔女又好,為自己都好。就算無小孩,出去識第二個罪惡感大好多!揹住背夫/背妻偷食好似嚴重啲。同男女朋友再識第二個都係想搵個更識合自己嘅罪惡感無咁大,仲好似有啲理直氣壯咁!

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

結婚生仔呢樣嘢,我又幾佩服我老媽同我奶奶。。先講我老媽。。我同我大個細佬都係生一個女。。我老媽非常開心我地有下一代。。但無叫我地追多個或者係生個仔啦咁。。我最細嘅細佬一路都無小朋友,佢地只係同居,有可能諗住唔生掛。我老媽一句都無哦過,仲話唔生都應該比番個名分之啱喎。。
我奶奶又係一樣。。只為我地有下一代高興都喊咗。。同樣無因為我生個囡唔高興。。

珍珠宮

開通的奶奶好緊要
越來越多想做奶奶都無得做。想有孫都無

可能佢地末到生小朋友的時候,想享受下二人世界

子爵府

某程度上我同意。

當然結婚唔包生仔,有無小朋友都講緣份,唔係想有就有,想無就一定無意外。

老一輩認為一個家一定要有小朋友,仲一定要有仔傳宗接代,呢啲老思想遺留落黎無法改變。

我地而家新一代,好多拍拖時已同居,同結婚亦無分別,只欠張結婚證書,如果無小朋友又唔係大把身家,真係結唔結都一樣。

首頁

尾頁

跳至