自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

打算轉做FTM 後唔用姐姐,自己做家務,想集思廣益,最需要係邊啲電器工具幫手?

水晶宮

JAlove 發表於 18-10-27 10:05
打算轉做FTM 後唔用姐姐,自己做家務,想集思廣益,最需要係邊啲電器工具幫手?
...

我自己係FTM,屋企特別/fancy電器唔多,屋企又冇位放洗碗機等等。但我覺得無線吸塵機同小型焗爐(如果你本身冇焗爐)對我自己好有用。

公爵府

...

留毛學野
搭單問下,洗碗機同乾衣機幫唔幫到手?

大宅

2018復活節勳章

...

要睇你小朋友幾大。我就無姐姐湊一個小五一個n 班。我每天都煮早餐。焗爐係我好需要的。焗爐好方便當你好眼訓好趕。你將麵包上放蛋鋪芝士 隔離放腸仔再放一兜茄汁豆。所有野就熱晒香噴噴。再加盒奶。你焗緊早餐時就去擦牙洗面做其他野。慳番d時間。

如果食厭了西式就食麵包。麵包機好重要。每晚放定材料。第二日就有新鮮牛奶麵包食。

平時家務都係吸塵機,如果自己吸我會買貴d吸塵機,因為比較錫住來用。最好有埋吸床吸塵蟎。一機攪掂。

洗衣機應該個個都有。如果ftm 我覺得唔洗乾衣機。掛出去太陽曬下仲好。

以上係我個人需要。唔代表個個家庭ftm都需要

wcpcelia    發表於 18-10-28 09:43

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

壓力㷛或者炆燒㷛對我好有用……我係WM添
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

男爵府

直立無線吸塵機,乾衣寶,有埋蒸焗爐更好!

水晶宮

BK Milk勳章

講真咩都買

男爵府

EstrellaDamm 發表於 18-10-27 10:17
我自己係FTM,屋企特別/fancy電器唔多,屋企又冇位放洗碗機等等。但我覺得無線吸塵機同小型焗爐(如果你本 ...

有洗碗機和煱爐,但其實我唔知洗碗機好唔好用?手洗會更方便嗎?

屋企係階磚,我都想買部無線吸塵機,但係會唔會用一陣又要去叉電?

男爵府

moma1023 發表於 18-10-27 10:23
留毛學野
搭單問下,洗碗機同乾衣機幫唔幫到手?

我有洗碗機⋯⋯但我其實唔清楚,手洗其實是否更快呢?而且用洗碗機係咪要有好多碗備用?

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我覺得屋企最胷煩重既家務係熨衫,其餘都好輕可

男爵府

candice0088 發表於 18-10-27 10:24
要睇你小朋友幾大。我就無姐姐湊一個小五一個n 班。我每天都煮早餐。焗爐係我好需要的。焗爐好方便當你好 ...

除咗吸塵,平時會拖地嗎?我覺得拖地這個工序用好多力氣.....

男爵府

catfitfit 發表於 18-10-27 10:25
壓力㷛或者炆燒㷛對我好有用……我係WM添

好提議,其實我自結婚後都冇煮過飯,都要慢慢學

男爵府

章魚妹妹 發表於 18-10-27 10:25
直立無線吸塵機,乾衣寶,有埋蒸焗爐更好!

直立式吸塵機同無線自動吸塵機,你會擇那樣?

男爵府

bufferzone 發表於 18-10-27 10:29
我覺得屋企最胷煩重既家務係熨衫,其餘都好輕可

大件事.....其實我唔識燙衫,你覺得隻直立嘅燙斗好,定係傳統熨斗? 我諗只熨老公嘅恤衫,其他盡量唔燙

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

JAlove 發表於 18-10-27 10:35
大件事.....其實我唔識燙衫,你覺得隻直立嘅燙斗好,定係傳統熨斗? 我諗只熨老公嘅恤衫,其他盡量唔燙:ha ...

唉!燙衫係我最大既考慮,否則一早就唔用個鐘點
燙恤衫都係用傳統熨斗最好,直立式係for 冷衫或大褸(於我而言)

男爵府

JAlove 發表於 18-10-27 10:33
直立式吸塵機同無線自動吸塵機,你會擇那樣?

直立!隨手拎住吸!我兩個小朋友細,食野餅碎果d仲有頭髮咁,有時又吸埋床,咁如果兩樣買哂應該會更好!

大宅

2018復活節勳章

JAlove 發表於 18-10-27 10:30
除咗吸塵,平時會拖地嗎?我覺得拖地這個工序用好多力氣.....

拖地真係無其他野代替到。唯一能舒服d 就係你老公放工幫下手。

叫佢做一樣家務都唔算過份。
我都係每日用微力達拖把, 但一星期有一次係用手抹地...窿窿喇喇乾淨d!

大宅

...

我覺得洗碗碟機,自動拖地吸塵機同乾衣機最幫得手。我係冇姐姐 FTM 1 湊 2, 用左呢 3 樣電器後,多左時間同小朋友玩,睇書。後悔買得太遲

男爵府

bufferzone 發表於 18-10-27 10:38
唉!燙衫係我最大既考慮,否則一早就唔用個鐘點
燙恤衫都係用傳統熨斗最好,直立式係for 冷衫或 ...

我覺得燙衫好難,特別係男人嘅恤衫......

男爵府

章魚妹妹 發表於 18-10-27 10:39
直立!隨手拎住吸!我兩個小朋友細,食野餅碎果d仲有頭髮咁,有時又吸埋床,咁如果兩樣買哂應該會更好!:g ...

咁睇嚟依樣野都唔慳得......其實吸塵同掃地有冇分別?我見我姐姐現在只係掃地,唔會用吸塵機

首頁
12345...10

尾頁

跳至