自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

今日講開聖誕節,阿仔叫我幫佢預備聖誕襪,聖誕老人才會送禮物給他。又問聖誕老人住邊。

大家會如實告知沒有聖誕老人的事實嗎?幾時?

大宅

2018復活節勳章

有聖誕老人呀,不過送禮物俾你囝囝果個唔係佢咋嘛

公爵府

有好多聖誕老人,著住果套紅衫就係啦
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

公爵府

shareholder 發表於 18-10-28 02:25
有好多聖誕老人,著住果套紅衫就係啦

佢知嗰d係假的。佢真係以為有真的聖誕老人送孩子禮物。

公爵府

wubingbing 發表於 18-10-28 02:19
有聖誕老人呀,不過送禮物俾你囝囝果個唔係佢咋嘛

上年我扮有聖誕老人攞禮物放喺聖誕襪,所以佢真以為有聖誕老人送孩子禮物。

子爵府

寫信去芬蘭搵聖誕老人,其實大約k2已經知到係假既。

wcpcelia    發表於 18-10-28 09:42

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大大下佢自己會知嫁數啦!不過仲會扮野想收多D禮物姐?不過呀囡有同學仔四年級都仲信!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我個女6 歲都以為仲有。因為舊年佢擺在薑餅屋係窗到第二日佢就見到有份禮物。

公爵府

回覆樓主:

不用特登告訴孩子聖誕老人是假的,過多幾年佢地會自己知道真相的,宜家你i繼續扮住聖誕老人派禮物俾孩子,等孩子有一個美好的童年回憶啦!

公爵府

ChingyanPang 發表於 18-10-28 03:06
我個女6 歲都以為仲有。因為舊年佢擺在薑餅屋係窗到第二日佢就見到有份禮物。
...

我個仔而家都係6歲。

佢保持童真的樣子真可愛。自細每年聖誕節我都會同佢唱Santa claus is coming to town, 利用呢個機會tum佢做好孩子聖誕老人才會送禮物比佢。

不過我驚佢有一日發現真相會嬲我

公爵府

美之選468 發表於 18-10-28 03:18
不用特登告訴孩子聖誕老人是假的,過多幾年佢地會自己知道真相的,宜家你i繼續扮住聖誕老人派禮物俾孩子, ...

係呀,之前年年都咁做,希望佢有個美好回憶。

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

sunnymama2 發表於 18-10-28 03:19
我個仔而家都係6歲。

佢保持童真的樣子真可愛。自細每年聖誕節我都會同佢唱Santa claus is coming to tow ...

應該吾會嬲既。小朋友有童真係好

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

佢自自然然會知㗎喇!唔洗特別講
我女從來都唔信,2歲幾時,亦已好肯定迪士尼d公仔係人扮,完全呃唔到佢,所以佢從來無特別雀躍
但阿仔信有聖誕老人信到上一年9歲 最近天氣凍講開聖誕,佢先話,原來聖誕老人真係你地送嘅禮物,佢話佢之前真係信㗎
點發現? 因為舊年佢真係較鬧鐘,較12點起身,打算去裝聖誕老人,發覺d禮物已經放好晒响聖誕樹下面

我話周街都係人扮㗎啦!學校爸爸又扮過!佢話知係有人扮,但以為半夜派禮物嗰個先係真!

公爵府

foggyao 發表於 18-10-28 03:29
佢自自然然會知㗎喇!唔洗特別講
我女從來都唔信,2歲幾時,亦已好肯定迪士尼d公仔係人扮,完全呃唔 ...

咁你個仔有冇嬲你?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

sunnymama2 發表於 18-10-28 03:54
咁你個仔有冇嬲你?

冇喎!不過佢話知道後,係有d失望。
但諗下年年都實有份禮物自己鐘意嘅禮物,乜失望都唔記得啦! 所以佢舊年係有偷拆開d禮物,知邊一份係屬於自己

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

P3 仍然相信

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

下或者佢一早知,不過見你年年都玩得咁開心,又送禮物又盛,配合你啫

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得唔駛特登講有冇,慢慢佢就outgrow 個period,只要佢仲係口頭上信我都一樣會照做,我老爺奶奶在我地未有仔女前到而家,年年都仲係照買多份禮物係寫聖誕老人送

rose-mag    發表於 18-10-28 13:10

水晶宮

美之選468 發表於 18-10-28 03:18
不用特登告訴孩子聖誕老人是假的,過多幾年佢地會自己知道真相的,宜家你i繼續扮住聖誕老人派禮物俾孩子, ...

首頁

尾頁

跳至