自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小朋友返小學,已經過去兩個月了,朝朝返到校門口先來喊,系幼稚園都無甘情況。放學放假同巨傾,問巨咩事,巨又話無野,就系唔知點解自己無拉拉會甘,就系唔想返學,依家朝朝甘,都唔知點搞,頭都痛,有無過來人可以指點下?

子爵府

回覆樓主:

問吓班主任佢係學校表現如何?

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

可能有壓力, 小學同幼稚園唔同, 你小朋友功課, 默書果D有冇緊張?

大宅

ELSA_LI 發表於 18-11-1 09:41
小朋友返小學,已經過去兩個月了,朝朝返到校門口先來喊,系幼稚園都無甘情況。放學放假同巨傾,問巨咩事, ...

我仔喊左一個月,所以佢默書成績勁差,仲要普教中,但我從來都唔想逼佢,因為連返學都甘唔開心,更難想像要佢成績好,只要佢開心返學,願意同同學溝通,唔好收埋d心事就已經好足夠。你小朋友學校俾唔俾家長一齊聽早會咖?我仔學校俾我地一齊聽早會,聽早會前帶個仔一齊認識同學仔,帶多d小息零食等佢地可以分享,問多d小朋友在校既開心事。

男爵府

馬爾太 發表於 18-11-1 09:46
問吓班主任佢係學校表現如何?
班主任話巨系學校無野,同同學都相處到,巨放學都開心,只系唔知點解返到校門口個刻即喊,拉住我唔俾走,唔願入學校,就算入學校都要陪巨坐,就系痴住你

侯爵府

有無試過由另一位照顧者帶返學?

2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

係米唔夠瞓?

男爵府

yisang 發表於 18-11-1 10:09
我仔喊左一個月,所以佢默書成績勁差,仲要普教中,但我從來都唔想逼佢,因為連返學都甘唔開心,更難想像 ...
我都系只系想巨返學開心,其它都無逼巨,學校功課又唔算多,有時巨放學同我講學校好少功課,巨都做得差不多了,至於默書、評估個D,我都無咩要求成績要好叻,派返來點就點了,而每天都有帶零食返去,每日接巨放學時,巨都講自己學校情況,都見巨好開心,放學見到其它同學又有打招呼,甘應該同同學仔相處都無問題;我觀察過巨,就系我系度先至會喊,我一走巨即無野

男爵府

hellohellojenny 發表於 18-11-1 10:17
有無試過由另一位照顧者帶返學?

男爵府

babyhowie 發表於 18-11-1 10:20
係米唔夠瞓?
應該唔關事,唔會日日都唔夠訓,巨系日日都上演同一畫面,返學途中有講有笑,放學開開心心,就系每朝一到校門口一刻即流眼淚,滴眼藥水都無甘快。

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ELSA_LI 發表於 18-11-1 10:28
應該唔關事,唔會日日都唔夠訓,巨系日日都上演同一畫面,返學途中有講有笑,放學開開心心,就系每朝一到校 ...

可能唔捨得你

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

小朋友返小學,已經過去兩個月了,朝朝返到校門口先來喊,系幼稚園都無甘情況。放學放假同巨傾,問巨咩事, ...

未適應到 只能慢慢黎

男爵府

我諗起我果陣升中一果時,朝朝返學都唔開心 一打鐘要集隊就會眼濕濕,有時會扮唔舒服落醫療室坐 唔想上堂

明明老師同同學都好好 功課又唔多,小息又玩得好開心,但唔知點解 個感覺好唔舒服 個環境好陌生,成日掛住小學,係慢慢學校活動多咗 運動會同聖誕聯歡先開始開心返

可能阿仔仲要時間適應下新嘅校園生活

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

係咪以前返半日幼稚園,而家返全日小學,所以掛住您

其他各樣無問題,咁就讓時間慢慢令他習慣

做阿媽平常心

男爵府

ELSA_LI 發表於 18-11-1 10:28
應該唔關事,唔會日日都唔夠訓,巨系日日都上演同一畫面,返學途中有講有笑,放學開開心心,就系每朝一到校 ...

Same here,

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

其實小一都重好細個, 樓主係咪ftm, 長時間湊佢?
同埋會唔會幼稚園只返半日, 現在變了全日?
小朋友是女仔? 定男仔?

如果女仔, 買個細細的女仔娃娃做匙扣, 同佢講, 媽媽見到你每日返學都喊, 心裡都好難過, 媽媽都唔捨得你去了返學呀, 不如你將呢個公仔當係媽媽, 帶埋佢返學, 就好似媽媽陪你咁。

如果係男仔, 或者同佢玩貼紙, 俾本簿佢, 如果個日唔喊, 好勇敢, 就獎佢一個貼紙之類, 儲了5個, 就獎佢睇電視10分鐘/ 去公園玩之類。

Childhood is journey, not a race.

男爵府

日本成 發表於 18-11-1 10:42
我諗起我果陣升中一果時,朝朝返學都唔開心 一打鐘要集隊就會眼濕濕,有時會扮唔舒服落醫療室坐 唔想上堂:p ...
巨同你一樣感覺,就系成日話掛住幼稚園,有時又系話唔舒服,想得到咖計出就整曬出來

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

可能仍在適應中 加油

公爵府

屋企有無特別事情發生?

男爵府

capricornbb 發表於 18-11-1 10:44
係咪以前返半日幼稚園,而家返全日小學,所以掛住您
痴身,依家行開步都唔能夠離開巨視線甘制

首頁

尾頁