家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

dndoomostt 發表於 19-12-17 00:24
中年無業基層, 只有一個升左幾倍, 沙屎買落物業, 等錢裝修

問過中銀, 話借到5成

另銀行而家按息是分層的,按貸款金額而定的。

男爵府

回覆 計得精彩 的帖子

今日去左啊爺銀行到, 職員話唔係咁易批4成資產按, 之前有人出到, 因為本身戶口有筆

唔係自住再扣一成, 感覺時勢唔好,答得好小心

大宅

畀面勳章

dndoomostt 發表於 19-12-24 00:51
回覆 計得精彩 的帖子

今日去左啊爺銀行到, 職員話唔係咁易批4成資產按, 之前有人出到, 因為本身戶口有筆

因為要證明還款能力,所以要求提供流動資產證明。

如客戶沒有提供入息證明,按揭物業亦不是出租,阿爺銀行一般需提供最少2年的供款能力,即如果這個按揭是月供2萬的,那要提供最少48萬元流動資產。

用資產方式批按揭,最多可供4成;如果有按揭在身,則最多可借3成。

「最高貸款成數」可參考以下網站最下的部分:

https://www.acmortgage.hk/wp-content/uploads/2019/10/按揭成數表_2.pdf

男爵府

allychan0205 發表於 19-12-25 23:17

因為要證明還款能力,所以要求提供流動資產證明。

咁如果第時樓又升左, 係咪可以原行加按多d 去到巿價3成?

大宅

畀面勳章

dndoomostt 發表於 19-12-25 23:34
咁如果第時樓又升左, 係咪可以原行加按多d 去到巿價3成?

香港一般銀行,用資產方法批,如果只有按址這項資產,最多可借到估價的25% (要借到3成或4成,需額外提供資產文件,如存款、股票等)。

唯有數間銀行,如阿爺、東X等,用資產方式批的話,現契物業可直接借4成/3成,但當你本身已按緊有結欠,到時樓價昇咗,就未必可以直接加按4成/3成的差額,到時很大機會要補存款、股票等文件。

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

請問樓主,買左二手居屋,初初問左按揭轉介比既資料都係1%rebate,但東記就有0.35%,而我本身都有佢既戶口,但就無存款,閒置左好耐,基本上只有多積金果份錢係東記,近兩三年都無供款,只有以前既供款,大約$40萬,亦有問過其他經x轉介話我綠表居二,唔使比入息都一定批,真的嗎?
是否可放心㨂東記做按揭?

大宅

我的育兒心得勳章

計得精彩 發表於 18-11-3 16:41
見盡好多人炒炒賣賣, 靠層樓發達,
按揭轉黎轉去愈賺愈多, 再睇返自己,有時真係會眼紅,
有咩問題即管 ...

請問若果有一層出租樓要買第二層樓可以當自住嗎?借貸力是多少?thx

大宅

回覆 nette_ng 的帖子

我都係居屋,唔使入息測試,我同街坊們都係即批

複式洋房

請教樓主, 我剛係10月做4M按揭, 而個ML戶口約只有60萬現金, 息口係2.05.....銀行最近打電話黎話我可以低息約1厘6借多65萬左右擺係ML度, 你覺得我應唔應該借, 賺個息差呢? 但又驚當中有伏.....希望樓主俾d意見, 謝謝!

首頁

尾頁

跳至