親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問Myki Explorer 可在MEL機場Service Counter買到嗎?
因我上網睇資料見到佢官方話可以係Sky bus個度買, 但blog好多人都話sky bus個度同佢地講冇...
另外, 見blog d人話張卡第1日係免費任搭??... 定我get錯人地既意思? 求答, 謝謝!!!

大宅

C.yan110 發表於 18-11-7 10:29
請問Myki Explorer 可在MEL機場Service Counter買到嗎?
因我上網睇資料見到佢官方話可以係Sky bus個度買, ...

我上個月係skybus southern cross station (市中心) 櫃枱果到成功買到myki Explorer pack(買時佢要睇passport 証明你係遊客ka)
至於第一日免費呢既意思因為只係佢內有9蚊車費 (夠晒你俾1日全日車錢)
其實係mel 搭車分左zone 1, zone 1 + zone 2 同埋 ZONE 2 (3個區分, 頭2個價錢係相同, 而淨ZONE 2 就比較平)
不過市中心其實係係ZONE 1, 所以點都係貴果個價錢ka la
另外搭車時間就係2 hours同埋 daily 2種收費價錢

例如:
你 8:00am 拍卡上車, 係10am 之前無係同一個區域內都只係收取左你8點拍卡果一次車錢 (以ZONE 1或ZONE 1 + ZONE 2為例, 會收取你 AU$4.XX)
但如果你10am 之後再搭車就會再收多你一次AU$4.XX ,咁就變左你前後俾左AU$8.XX (呢個價錢已經係daily fare)
所以你果日係佢夜晚無晒車之前都可以盡情無限次咁搭車啦...XD
但周末既daily fare 只係AU$6.XX, 即係你假如要由2hours 變 daily 車費, 第二程只會扣你au$2.XX
另外 mel 既電車係市中心有一大個free zone 如果你上落車都係free zone 內既話, 就千萬不要拍車呀

https://static.ptv.vic.gov.au/PTV/PTV%20docs/Ticketing/1517439989/Your-go-to-guide-for-myki-2018.pdf

ha-ppyday    發表於 18-12-17 08:53
wcpcelia    發表於 18-11-9 09:44

男爵府

回覆 mand089 的帖子

明白了, 謝謝你~~

另想請問你係搭咩車由機場出市區? SKYBUS?
搭SKYBUS時可不用MYKI卡? 因我見你話出到去SOUTHERN CROSS先買...
MANY THANKS!!

大宅

C.yan110 發表於 18-11-9 09:33

明白了, 謝謝你~~

我上次人多 (5個成人+行李) 所以無搭SKYBUS 出市區呀, 直接由機場搭MAXI TAXI 出去southern cross 因為我住果間apartment 就係果到附近
另外搭skybus 係要另外買車票既, 好似唔收myki
myki 主要都係搭火車, 巴士, 電車呢D公共交通工具

大宅

Just want to ask how much to take MAXI TAXI from Airport to Southern Cross Station.

大宅

Vanessa-lee 發表於 18-11-14 09:13

Just want to ask how much to take MAXI TAXI from Airport to Southern Cross Stat ...

無塞車情況下大約7x-8x 澳幣啦

大宅

mand089 發表於 18-11-8 20:21
我上個月係skybus southern cross station (市中心) 櫃枱果到成功買到myki Explorer pack(買時佢要睇passp ...

你好!想問一下Mel free zone 電車是否不用買票或拍咭,直接上車就可以?

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

GLAU530 發表於 18-12-13 04:15
你好!想問一下Mel free zone 電車是否不用買票或拍咭,直接上車就可以?

係,直接上車落車就得,不過留意上車同落車的位置要同樣在free zone

男爵府

我下個月出發了, 好期待, 希望有好天氣~~

首頁

尾頁

跳至