自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好耐無寄過順豐,以為就咁填張form,點知要用we chat, QR code scan完之後用電話填,好麻煩呀攪了我三個字

事源其實係淘寶記錯了衣服給我,所以我要寄翻上去(到付),但填form會英文問甚麼市,英文甚麼省,我又要goggle 搵。所以咁耐

大宅

我上次幫個女寄嘢又係,我電話冇QR code, 又要即場download QR code 個apps, 跟住填順豐份form又要我選呢樣個樣,填到我火都黎真係攪左我有15分鐘,我心諗你比份form我填好過,唔駛5分鐘填完啦,不過冇計以家乜都要電腦化,我覺得係方便d staff 做嘢,佢地一嘟個code就攪掂

大宅

Cateye8888 發表於 18-11-8 06:26
好耐無寄過順豐,以為就咁填張form,點知要用we chat, QR code scan完之後用電話填,好麻煩呀攪了 ...

開始又轉用網上電子單, 唔用果個app啦

珍珠宮

sophialihk 發表於 18-11-8 07:35

呢個整到我把幾火!個網成日唔得,填啱的電話號碼都話無效。

子爵府

sophialihk 發表於 18-11-8 07:35

又轉,上次轉apps 我都要搞咗一排先熟一點,而家又玩新,仲上次仲要搞到寄返比自己,投訴都無用

珍珠宮

B^^Sa 發表於 18-11-8 06:47
我上次幫個女寄嘢又係,我電話冇QR code, 又要即場download QR code 個apps, 跟住填順豐份form又要我選呢樣 ...

好趕客,佢地方便自己,攪到side我地時間!

珊瑚宮

2024年龍年勳章

寄過一次,真係堅麻煩

公爵府

回覆樓主:

我寄返大陸(私人寄私人) 仲要收件人既身份證副本同埋到張invoice. 煩到嘔!

其實有無第二間可用?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

好耐無寄過順豐,以為就咁填張form,點知要用we chat, QR code scan完之後用電話填,好麻煩呀攪了 ...

而家寄順豐係好煩呀,所以我都冇寄。 如果要淘寶就搵人幫手
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

個電子form係令人有d燥底下次拎定紙係屋企填好先,係鋪填又迫填到炆

水晶宮

回覆樓主:

我都試過寄一次, 真係煩到嘔, 又要裝QR CODE又要invoice。所以寄過一次之後怕左

珍珠宮

wannabe118 發表於 18-11-8 08:20
我寄返大陸(私人寄私人) 仲要收件人既身份證副本同埋到張invoice. 煩到嘔!

其實有無第二間可用?

唔係呀!

珍珠宮

baby_yee 發表於 18-11-8 08:28
我都試過寄一次, 真係煩到嘔, 又要裝QR CODE又要invoice。所以寄過一次之後怕左
...

所以話趕客

珍珠宮

ahpoo 發表於 18-11-8 08:26
個電子form係令人有d燥底下次拎定紙係屋企填好先,係鋪填又迫填到炆
...

係呀,但無必要係無下次

公爵府

2023年兔年勳章

B^^Sa 發表於 18-11-8 06:47
我上次幫個女寄嘢又係,我電話冇QR code, 又要即場download QR code 個apps, 跟住填順豐份form又要我選呢樣 ...

可以用微信,已經內置 QR code 掃描器。加咗速遞公司,就可以寄件,其實都幾放便。

大陸嘅微信一早係整合咗好多服務,比香港先進好多。用微信寄件都行咗好耐。

手寫單其實好落後,寫字潦草無人睇得明,分分鐘唔知送咗去邊處。用手機輸入,就唔怕寫錯,睇錯,仲可以記低地址,唔使次次都要填。

時代進步,手機代替手寫係必然嘅轉變。咁後生,無可能接受唔到新事物吧。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Cateye8888 發表於 18-11-8 08:29
所以話趕客

絕對係趕客,已經趕走咗我
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

其實去下載佢地個順豐APPS, 用個個SCAN個QR CODE, 再填就得, 試過一次之後好易架, 個APPS係用你手機號碼睇到晒你寄同收的件

侯爵府

陪月勳章

ahpoo 發表於 18-11-8 08:26
...

唔接受手寫單﹐
拎定紙係屋企填好都無用。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我前幾日寄過本地,再上一次已是幾年前了。
都係用qr,但唔駛dl app喎。去佢網站就得了。

子爵府

唔駛裝QR code, 如果用IPhone, 本身電話影相功能一嘟就係啦。

首頁

尾頁

跳至