自由講場

跳至

首頁
34567...18

尾頁

男爵府

debbychun 發表於 18-11-9 13:15
我有兩個小朋友,一個小一,一個小二,嚟緊14號學校就考試,但妹妹係十一號星期日生日,而我就十三號生日, ...

我同你嘅情況一樣!我個仔考試嘅話老公唔俾出街!但係我就覺得可以出街囉!

水晶宮

考完先去,安安樂樂
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

禁止訪問

別墅

我會等他們考完試,當獎勵他們,這樣他們更開心。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我有兩個小朋友,一個小一,一個小二,嚟緊14號學校就考試,但妹妹係十一號星期日生日,而我就十三號生日, ...

好少男人對仔女成績有咁大反應,小朋友只係小一/小二已經咁,去到高小我擔心你老公會太大壓力,係時候好好傾下大家想法。

珍珠宮

回覆樓主

我會照安排活動!因人生不只是讀書!何況我係唔信溫少日會影響學業既媽媽!所以我家女兒一直都係愉快學習既小朋友!又或者安排再好啲!11號早啲起床,溫習兩小時先去海洋公園!

子爵府

玩同考試係2樣野黎
照去OP, 再考試
To be or not to be  that is the question~

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

輕鬆D玩就可以(例如公園玩一兩個鐘), 俾小朋友放鬆吓之餘亦都知自己要對考試負責. 點解一定要睇到"生日正日要大肆慶祝"呢樣嘢咁重要? 一定要去OP玩不可? 同意其他JM所講, 正日食餐飯, 考試完晒先去OP, 補番慶生兼慰勞辛苦溫習.

大宅

我唔會考試前去,生日亦不是什麽大事,考試後才會去。

子爵府

我唔會囉!驚玩完太累跟住又要溫習好易病架,唔好話考試,學校旅行運動會畢業禮前都唔會比小朋友玩得太累。

大宅

如果我...我會等她們考完試先去, 安心點~

珍珠宮

newspaperhang 發表於 18-11-9 13:28
我一定係提出去玩果個,而我老公係無所謂果種
平日準備得夠,一日半日唔會差好遠好記得我會 ...

所以我女考試期間,我通常會在星期日安排兩母女去bbq!輕鬆下!我唔覺得考試係一家要閉關反而去玩下輕鬆下!我女成績係好左

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

遲一個星期去, 唔使就住掛住玩得盡情, touch wood 考得唔好又唔會有嘢瀨或俾人話"都話左乜乜乜...", 唔明有乜好執著要正日去

侯爵府

親子王國15週年勳章

考試週就要跟考試週 schedule, 我都唔贊成去海洋公園, 玩成日, 返黎已好攰, 仲要食飯沖涼, 有幾多時間温書?

我仔未上小學, 但幼稚園評估週我地都會特登唔出街 (只去樓下公園放電), 同埋預返時間屋企食飯方便温習

子爵府

回覆樓主:

我惨過樓主,我10月尾未到考試週生日,但撞正測驗,為左留喺屋企溫書而冇出街。不過我個人對生日冇乜感覺,所以都冇乜所謂。

男爵府

如果堅持去玩, 成績出來有少少吾理想, 你硬食緊喎....

珍珠宮

環保接龍勳章

我會考完試先去玩。

一來可以開開心心無後故之憂, 二來唔想破壞規矩, 考試都可以去玩。

呢個case我唔buy樓主

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

大宅

有無試過同老公傾過 不過完左先去真係盡興d wo 而且驚小朋友會玩到小小心散

珍珠宮

yui1625 發表於 18-11-9 13:35
11號先食飯切定CAKE
18號過哂考試先去海洋公園都得丫
大家太唔明樓主心態喇,好明顯樓主係因為小朋友生日正日去海洋公園唔洗錢先提出呢個建議,所以好肯定早一日或者遲一個禮拜去都唔係樓主考慮之列

水晶宮

whyyou 發表於 18-11-9 14:22
大家太唔明樓主心態喇,好明顯樓主係因為小朋友生日正日去海洋公園唔洗錢先提出呢個建議,所以好肯定早一日 ...

心水清。

首頁
34567...18

尾頁

跳至