自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我小朋友近呢半年經常岀風癩,要食抗過敏藥控制住。
有睇過醫生,醫生話佢係敏感體質,就算抽血驗致敏源都作用不大,因為有幾千種,驗得邊種
有試過煲嘢佢飲,但作用不大。
有無jm有經驗可以分享下?
因為唔想小朋友長期食藥呀

大宅

回覆 tambbqueen 的帖子

早輪我兒子吃消炎藥致敏出風癩,睇西醫吃抗敏藥一星期,初時係好小小, 再睇多次西醫已冇效,轉睇中醫,中醫師只開了三包藥(說不用覆診),會自己慢慢好,之後仍然不停出,真係好困擾! 直到有次遇著識中醫把脈朋友,他說風癩是免疫力問題,睇中醫冇用,建議吃維他命C,之後我兒子每日吃一粒500mg,真是慢慢好轉,吃了2個月左右好了!

可能我兒子情況和你小朋友不同,但適量吃些維他命c也沒壞,
希望你小朋友快些好番!

男爵府

回覆樓主:

我一向對海鮮敏感,一食半小時後就會起風冷。依家日日飲維他命C,so far無乜點發
你要帶仔去check下係對咩有敏感,有人係對塵蟎、食物、海鮮敏感。
敏感食藥自標唔自本,只會越食越高劑量

子爵府

我細仔一凍同大風就出,屋企長備黃糖,夜晚一出就用黃糖沖涼

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

風癱有可能係食物有可能係環境
話說我大女都試過,同我住一路都冇,點知返去佢嫲屋企住唔夠幾日就變左豬頭 返黎又完全冇事

大宅

tambbqueen 發表於 18-11-21 21:13
有睇過醫生,醫生話佢係敏感體質,就算抽血驗致敏源都 ...

我阿女兩三歲時都常常出風癩,平均每個月都出。當時中西藥都有食,但都是反反覆覆。最後有西醫教食 益生菌改善腸胃,另外我自己再買維特健靈的小兒靈芝蜜給她飲,食和飲大概半年,之後便很少再出風癩。直到現在六歲多也繼續食。

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我仔都試過兩次,嗰時返緊幼稚園,無返幾日學唔緊要

我無俾佢食西藥,會食順勢療劑,同維C,唔知有無快好到,3兩日好返囉

上到小學又好似無試過...
其實無食西藥呢幾年,仔身體明顯好咗,真係大半年無病過,上星期六零晨發燒,燒咗十個鐘左右就退,精神先去睇中藥,星期日已經好生猛!

大宅

中醫覺度好似呢D唔係叫風癩,而係叫尋麻疹
我都試過晚晚出~出左半年多 中間不停換醫生試
終於搵到一個WORK既醫生 SOFAR 都睇左3次 清哂佢...
一次一個星期藥 到而家好返5個月冇再生過...
不過當中有輕微類固醇藥同藥膏 類固醇有咩唔好大家都知架啦
不過都係要聽醫生講 做足哂一個療程
我咁大個人生呢D都覺好辛苦 冇覺好訓...佢小朋友一定仲慘
希望佢快D好返

PS: 我唔係打手 ,同果位醫生都冇任何關係~亦唔係有利益關係
只係純粹想分享而已
樓主如果想試下睇果位醫生可以PM我

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

我細個一BBQ 就出風癩,對炭火敏感,次次燒完野食對腳就出,好鬼痕,跟住睇醫生打針揸藥膏,大大下就冇左了

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

我仔都係久唔久就出,有時係食物敏感,有次流感完後身體好差久唔久就出2,3日食過敏藥自己退,退完睇中醫清下。我覺得有時係免疫力唔好而發

大宅

早排,我仔日日出,睇中醫搞掂咗

大宅

回覆樓主

多謝各位既回覆,留言我全部都有睇,統一回應下先。

睇左私家醫院較資深既兒科醫生,佢認為我小朋友既情況,食益生菌係無乜作用,抽血意義也不大,只可從家居做起同建議食司x脫,但魚肝油始終都係重金屬(網絡資訊),所以都不敢多吃。

我小朋友因爲未够兩歲,唔係咁敢試中藥,我最多煲過燈心花糖冬瓜比佢飲,但都無乜效。

我小朋友係自從一次高燒後,風癩就無停,平均兩日一次,所以而家返學前都要比少少抗敏藥佢食左先,因擔心佢返學岀風癩會狂R,但佢去旅行期間,係無岀風癩的,所以應該同環境有關

真係搞到我頭都大埋

大宅

babymeow888 發表於 18-11-21 22:04
回覆 tambbqueen 的帖子

早輪我兒子吃消炎藥致敏出風癩,睇西醫吃抗敏藥一星期,初時係好小小, 再睇多次西醫 ...

請問係食邊隻500mg?我仔都要尼個問題(emoji)

男爵府

tambbqueen 發表於 18-11-22 10:02
多謝各位既回覆,留言我全部都有睇,統一回應下先。

睇左私家醫院較資深既兒科醫生,佢認為我小朋友既情況 ...

我小朋友2歲個陣開始會睇中醫,有d野係中醫先醫得好!你唔好睇街邊個d!搵個信得過同埋睇兒科叻既中醫師係無問架!

大宅

~phyllis~ 發表於 18-11-24 09:44
我小朋友2歲個陣開始會睇中醫,有d野係中醫先醫得好!你唔好睇街邊個d!搵個信得過同埋睇兒科叻既中醫師係無 ...

可吾可以pm中醫既資料?我見我仔甘樣我都好心疼

大宅

波耶波羅me 發表於 18-11-22 09:38

可以pm個位中醫既資料比我嗎?謝謝

琥珀宮

食維c,乳酪都幾好,自己diy可減糖

大宅

波耶波羅me 發表於 18-11-22 09:38

可以pm個位中醫既資料比我嗎?謝謝

大宅

回覆樓主:

會唔會係蛋白質過多,又難去大便?我朋友個仔一食得太多蛋白質又無去大便就會起
So far 佢發現個仔係呢類體質後,控制住佢唔好食太多蛋白質(蛋/海鮮/肉/豆)或食完就要佢一定要飲番大量水同蔬果,到而家都係番發兩三次

首頁

尾頁

跳至