自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

求幫助和同路人分享post! 請不要放閃及落井下石。Thanks!
阿女今年小學三年班了,自從佢上咗小一之後,佢學習上真係令我好頭痛, 佢都算係乖乖女嚟 , 願意溫習同肯做練習,不過份人就好容易分心同好唔小心, 佢份人冇乜所謂, 有冇乜爭勝心。有時只要佢個刻個心比較鬆散咁去做練習或者測驗,佢就可以將明明已經溫到有80分嘅嘢做到得番40分。 做功課都會甩甩漏漏,有時做漏一版,中間又做漏兩條, 有啲要特別注意嘅位時常都會錯。不過我都幾肯定我個女係唔係專注力嗰啲問題, 我分別問過幾位老師都佢哋都好肯定話唔係。

大宅

give_thanks 發表於 18-11-23 09:44
求幫助和同路人分享post! 請不要放閃及落井下石。Thanks!
阿女今年小學三年班了,自從佢上咗小一之後,佢學 ...

重災區係數學科,由二年班開始已經唔太理想,接近唔合格邊緣, 到升3年级嘅暑假不停同佢溫習同做練習, 教佢一個一個步驟咁樣去做,當時效果非常好,我覺得佢已經有8~90分的水平。 跟住升到上三年級都唔敢鬆懈, 每日都同佢做十條八條嘅練習,新嘅又有舊嘅又有, 因為我整咗個獎勵表,所以佢做得好開心同願意。

佢每日做練習嘅表現都唔錯同都好穩定,步驟都跟得好足,令我對數學科都放心咗。 殊不知在考試之前老師突然間在堂上做了一個小測驗, 其實內容都好簡單直接,同做普通嘅練習都冇乜分別,我個女唔知發生咩事,唔係唔小心咁簡單,而係連最基本嘅野都徹底錯曬

男爵府

小三幫一幫佢對功課啦,起碼要做齊,另外鼓勵下佢考試要小心,有一定分數有獎勵咁,俾d動力佢

大宅

give_thanks 發表於 18-11-23 09:46
重災區係數學科,由二年班開始已經唔太理想,接近唔合格邊緣, 到升3年级嘅暑假不停同佢溫習同做練習, 教 ...

冇曬平日啲步驟,解題解錯,乘除數列算式擺位都連錯幾條, 應該先乘個位再乘十位佢又突然調轉計, 有兩條乘數算式個位就計加數十位計乘數, 極度恐怖,好似完全冇學過一樣,嗰份卷得25分……

我問番佢點解會咁佢又解釋唔到,大概係冇跟到平日嘅步驟,同當時唔專心……我睇完份卷之後好難過,好失望……

佢畀我嘅感覺好似一個計時炸彈咁,唔知佢聽日派返呢份卷究竟係40定係80分, 死溫爛溫以為搞掂咗嘅topic 轉個頭或者佢一輕鬆去做, 就可以完全冇學過一樣, 啲答案同做法令你匪夷所思, 仲有就係佢好唔願意check卷,

大宅

give_thanks 發表於 18-11-23 09:48
冇曬平日啲步驟,解題解錯,乘除數列算式擺位都連錯幾條, 應該先乘個位再乘十位佢又突然調轉計, 有兩條 ...

仲有就係佢好唔願意check卷, 有時佢答問題答到一半, 可能中途分咗心冇咗個尾,佢都唔發現,因為佢冇對。有時怕令佢有壓力失去學習興趣, 想輕輕鬆鬆咁溫下書都唔得。 嚴肅咁溫佢又謹慎認真好多,一輕鬆就甩甩漏漏亂七八糟。 最弊係返到學校考試, 我控制唔到佢嘅心情。 佢有啲朋友仔媽媽都話自己果個都係咁,但係佢地每到考試測驗就醒醒定定,連平日常錯嘅都記得改番啱。

老公話佢份人唔小心同求其, 做事唔跟步驟靠估,叫我從日常功課等收緊少少, 從而改善佢做卷或功課嘅態度,但係我都唔知應該點做,我又唔想坐定定喺佢隔離睇住佢做功課, 有冇媽媽有類似嘅經驗可以幫下我?

大宅

回覆樓主

通常人有壓力會表現出fight/flight (逃走)。佢應該係感覺到太大壓力所以下意識逃避,佢都控制唔到。你應該考慮帶佢去見專業人士。

大宅

CS_HON 發表於 18-11-23 09:47
小三幫一幫佢對功課啦,起碼要做齊,另外鼓勵下佢考試要小心,有一定分數有獎勵咁,俾d動力佢
...

有鼓勵,不停鼓勵,當然又有鬧啦!
又做咗d計分換小禮物計劃, 佢都好興奮好想參加,但係佢好似力不從心。 我哋十月尾考完試, 佢其中有一part d noun 成日寫漏 s, 後來我教佢一個個步驟咁做之後再 重複對答案, 考試出嚟嘅結果都ok, 點知到考完試後幾日老師再畀類似嘅練習佢做,佢又完全冇做我教佢嘅步驟 結果又係漏 s……
其實我唔介意慢慢鼓勵佢, 但係我都怕有一日佢覺得我煩, 到時就大件事。

伯爵府

give_thanks 發表於 18-11-23 09:46
重災區係數學科,由二年班開始已經唔太理想,接近唔合格邊緣, 到升3年级嘅暑假不停同佢溫習同做練習, 教 ...
似乎係突擊小測嚇窒佢,所以緊張之下做錯哂。如果你肯定佢唔係基礎問題就不用擔心,考試有哂心理準備會好唔同,睇埋考試再算,如果仍然不理想不妨外判專科補數,數研小學階段會好有用,中學階段就靠自己,外判巳未必有用,所以小學一定要打好數底,經驗之談。

大宅

give_thanks 發表於 18-11-23 09:49
仲有就係佢好唔願意check卷, 有時佢答問題答到一半, 可能中途分咗心冇咗個尾,佢都唔發現,因為佢冇對。 ...

佢會唔會係唔想見到自己有錯所以刻意唔想對?

男爵府

回覆樓主:

每日同佢做十條八條,好大壓力喎!
可能係壓力問題,外判補習起碼識教,剩狂做數無用,有D小朋友明道理,根本唔使操

大宅

ANNAFRIEND 發表於 18-11-23 09:57
似乎係突擊小測嚇窒佢,所以緊張之下做錯哂。如果你肯定佢唔係基礎問題就不用擔心,考試有哂心理準備會好唔 ...

其實嗰個唔係突擊測驗嚟㗎, 只係老師當做練習咁畀佢哋做, 個樣同平日啲練習都係一模一樣,不過最後計分返嚟囉。

大宅

rich47004 發表於 18-11-23 10:03
每日同佢做十條八條,好大壓力喎!
可能係壓力問題,外判補習起碼識教,剩狂做數無用,有D小朋友明道理,根 ...

我暫時唔覺得佢因為這練習大壓力, 十條八條裏面有啲係超簡單嘅兩位加減數, 寫下價錢 畫下時鐘, 因為佢太耐冇做返某一類型嘅數佢真係會唔記得曬,所以我想耐唔耐揾返佢啲記憶出嚟, 其實佢都好願意做, 有時又會要求做多啲。 因為做咗有印仔可以換禮物。

大宅

Faseenai 發表於 18-11-23 09:58
佢會唔會係唔想見到自己有錯所以刻意唔想對?

你呢個諗法我又冇諗過, 我認真了解下先!

伯爵府

give_thanks 發表於 18-11-23 09:56
有鼓勵,不停鼓勵,當然又有鬧啦!
又做咗d計分換小禮物計劃, 佢都好興奮好想參加,但係佢好似力不從心。 ...
呢d咁唔小心嘅細路唯有多提點,人係會長大會吸收經驗,佢而家仲細,再大d成熟d會減少呢d錯誤,唔好话小三,我果個十幾歲今次考數都會睇漏幾條題目冇做,每題值三分,數乘三倍就等於總分冇左二十七分,你話恐唔恐怖,不過咁,就係衰過而家咪會check
有冇做齊羅,之前只check有冇錯ja, 唉~

水晶宮

同我孫仔一樣樣

伯爵府

give_thanks 發表於 18-11-23 10:03
其實嗰個唔係突擊測驗嚟㗎, 只係老師當做練習咁畀佢哋做, 個樣同平日啲練習都係一模一樣,不過最後計分 ...
如果係甘可能佢覺得唔重要就求求其其,只要確認佢係識只係某些問題令佢失準就okay了。

珍珠宮

give_thanks 發表於 18-11-23 10:08
你呢個諗法我又冇諗過, 我認真了解下先!

或者先撇開成績,同佢傾下係咩原因令佢翻來覆去。我舊同事個姪仔都係類似咁,所有嘢都識,佢接近資優咁。但係心情好時,全滿分。但突然果日唔想做,就係唔及格,又係跳哂步驟,估下估下是但寫。返嚟問佢,佢又講唔出實際咩原因,又唔係心情低落,只係話突然唔想計。但你叫佢從做一次試卷睇下咩原因,有咩唔識,佢又可以做到全對。最後係搵心理醫生幫手,佢只係心裏面諗嘢嘅定位同其他人唔同。

我並非建議你帶小朋友去睇心理醫生,可以先傾下,睇下其實佢心諗咩。可能真係純粹唔緊成績。

子爵府

回覆樓主:

無內在動力,所以會咁。放哂手,唔好再同佢操,安慰支持佢,日日同佢講,唔緊要,盡咗力就得。

俾太大壓力。小朋友本身有能力,但因緊張和壓力影響表現。

樓主肯在自己身上搵答案的話一定得。可惜見唔少呢類家長,係唔會改變自己。。。

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

人釘人無問題,自己做先出事?
點解咁肯定唔係專注力問題?有冇做過評估?
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

其他唔知點幫你
但我同你女一樣係好憎check卷既人
由細到大都係一揮而就唔回頭望
好多時check卷懷疑自己反而啱變錯
你同佢講第一次做卷就要小心會好過叫佢做完check一次
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

首頁

尾頁