自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

我唔叻,但試試從這幾方面:
- 那天,或是做小測時,有無野影響她的心情? 比如小息和同學吵架/ 上一節堂比老師鬧完, 令她心情唔好, 心浮氣躁,就無法做得好。

- 若是太粗心大意,著她在文字題上寫解題, 比如畫數線, 或 小明比美美多十元,就圈住“比”, 小明有個箭咀指住美美 (類似這樣, 女女老師教的), 一定一定要畫。
* 我有位朋友是咁教女, 一定要女女在題目上標清楚,如果漏左,會比媽咪罰。 這方法好岩佢女女。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

lingfu 發表於 18-11-23 10:39
其他唔知點幫你
但我同你女一樣係好憎check卷既人
由細到大都係一揮而就唔回頭望

我諗好多小朋友都係,我自己都係...

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

大宅

貓頭雀 發表於 18-11-23 10:40
我唔叻,但試試從這幾方面:
- 那天,或是做小測時,有無野影響她的心情? 比如小息和同學吵架/ 上一節堂比 ...

謝謝你嘅回覆!
我咪就係咁樣教我個女去做一啲步驟先開始 回答問題,但係佢就最興響危急關頭全部步驟同我自動飛走曬。

話說有一次學單位對換, 咁我個女又係換到亂七八糟啦, 跟住佢老師教咗佢哋畫一個好簡單嘅表, 做嘅時候將啲數入落個表就可以得到答案, 佢跟老師學完仲返嚟教我,之後所有嘅練習功課都跟個表做全部啱曬, 佢仲話好開心,呢種方法非常好!
點知到小測嘅時候佢竟然冇用表做, 結果連續8條錯曬, 我嬲到爆炸! 我問佢點解唔用? 佢話佢當時覺得唔用都可以.

男爵府

回覆樓主

係咪只操運用,但概念係唔得?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

有冇問過數學老師意見?

男爵府

回覆 give_thanks 的帖子

我個女小學都試過,平時表現ok,自己做功課及溫書都冇問題,
去到考試就會出問題,佢話因為考試時好靜只有揭紙聲,佢就會好緊張,就會發揮唔到,

其實唔止考筆試,初時考說話係一對一,佢對住老師緊張到一片空白,冇野講,

我知呢d係要靠佢自己克服,所以我從來冇鬧過佢,鬧只會增加佢壓力,我同佢講唔緊要,慢慢習慣,慢慢克服,去到五、六年級考試巳可以正常發揮,考說話形式轉為group discussion,咁佢又冇問題

我成日同個女講:「考試時可能有唔同狀況出現而影響發揮,可能你突然有少少唔舒服,肚痛、頭痛,又可能試場太冷、太熱,仲有咁岩出面修路有嘈音,所以我比較著重過程,即考試前有冇盡力溫習」

久而久之,我女都唔驚考試,而家中學,佢會星期日早上去自修室溫習,希望你搵到方法幫你小朋友

侯爵府

親子王國15週年勳章

樓主你平時同女女做練習, 係坐定定係佢隔離陪佢一個一個 step 咁做?

定係女女做完哂你只係對?

咁睇似乎係..... 女女單獨係學校做就會出事 (小測 / 考試)

平時有無扮測驗咁比 d 問題佢做, 計時, 你行開 (但暗中觀察佢) 試下?

侯爵府

give_thanks 發表於 18-11-23 09:49
仲有就係佢好唔願意check卷, 有時佢答問題答到一半, 可能中途分咗心冇咗個尾,佢都唔發現,因為佢冇對。 ...

我個仔絕對係呢隻人,份人勁無所謂⋯非常樂觀。

家下三年班,佢溫默書從來唔洗好用力已經可以好高分,不過亦從來唔會有滿分⋯因爲佢份人非常大意,岩晒所有深既字都要漏個the字先安樂果隻人。佢唔會為自己成積差而唔開心⋯最多都係怕我哦佢。

就講今年三年班測驗,測左2次⋯2次對佢黎講都唔難,第一次測果陣係10月,佢個心仲放緊暑假未返,最後差d唔合格⋯我睇返份卷,最後果兩頁差不多係亂填,應該當時係無晒心機做。第二次岩岩測完⋯成份卷只錯4題⋯係因為佢個心已經返左黎。

對佢呢隻人,我唯有用人釘人。功課溫書我全跟到足⋯無計,唔理佢,佢應該會考第尾。

男爵府

回覆樓主:

佢咁低分,佢自己有咩感覺?
會唔會因為低分而下次小心啲?

大宅

焦糖媽 發表於 18-11-23 11:11
樓主你平時同女女做練習, 係坐定定係佢隔離陪佢一個一個 step 咁做?

平時佢自己做㗎, 總之佢好飄忽啦, 有陣時跟到足做得好好有陣時就甩漏到你暈低

大宅

ilikethis2005 發表於 18-11-23 11:15
我個仔絕對係呢隻人,份人勁無所謂⋯非常樂觀。

家下三年班,佢溫默書從來唔洗好用力已經可以好高分,不 ...

我同你個經歷好似呀! 我哋要做好朋友
不過我個女係向地獄同人間之內來來回回, 明明寫緊 a slice of pizza, two bottles of milk, 下一題會突然間 得返hot chocolate兩個字

我個女又係勁樂觀冇咩所謂嘅人

大宅

catcat笑 發表於 18-11-23 11:18
佢咁低分,佢自己有咩感覺?
會唔會因為低分而下次小心啲?

佢話覺得唔開心㗎! 不過因為佢份人本身係好樂觀, 佢所有唔開心嘅嘢轉頭就冇事

大宅

patpat234 發表於 18-11-23 10:37
人釘人無問題,自己做先出事?
點解咁肯定唔係專注力問題?有冇做過評估?
...

YES ! 似是專注力問題。

大宅

Faseenai 發表於 18-11-23 09:58
佢會唔會係唔想見到自己有錯所以刻意唔想對?

其實佢未必自己係錯,以為係啱,所以唔對

侯爵府

give_thanks 發表於 18-11-23 11:27

我同你個經歷好似呀! 我哋要做好朋友 :joyou ...

我覺得佢地終有一日會開竅架,一齊等下啦我地
同埋樂觀係一件好事黎架⋯至少成日見佢地都係笑得好開心嘛。

我仔口頭禪:無所謂啦

男爵府

give_thanks 發表於 18-11-23 09:44
求幫助和同路人分享post! 請不要放閃及落井下石。Thanks!
阿女今年小學三年班了,自從佢上咗小一之後,佢學 ...

我直頭覺得你講緊我個仔(emoji)一樣大,情況9成似,分數亦差不多,數又係二年級開始死

大宅

give_thanks 發表於 18-11-23 09:49
仲有就係佢好唔願意check卷, 有時佢答問題答到一半, 可能中途分咗心冇咗個尾,佢都唔發現,因為佢冇對。 ...

我個女同你小朋友一樣,係時好時壞咁,係屋企做啱晒,但到測驗考試係錯晒,好似默書咁,屋企係默啱晒,返學校考師同佢試默都啱晒,但一到正式默書又會錯漏百出

珍珠宮

回覆樓主:

等開竅吧
你都盡力了

珍珠宮

回覆樓主:

中學都會係咁

大宅

JoanC 發表於 18-11-23 10:20
或者先撇開成績,同佢傾下係咩原因令佢翻來覆去。我舊同事個姪仔都係類似咁,所有嘢都識,佢接近資優咁。 ...

請問可以分享多少少関於醫生話「佢心裏面諗嘢的定位同平常人唔同」是甚麼意思嗎?即係價值觀唔同?因為我小朋友有類似情況,想了解多DD,謝謝!

首頁

尾頁

跳至