自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2018復活節勳章

give_thanks 發表於 18-11-23 09:44
求幫助和同路人分享post! 請不要放閃及落井下石。Thanks!
阿女今年小學三年班了,自從佢上咗小一之後,佢學 ...

同我嗰個一模一樣,100%相似,今次派卷被扣分嘅好多都係冇加標點符號,冇加s,冇寫大階,做漏,就連抄嘅都可以抄錯,我好失望,我拎住份卷問佢,你有咩感受,你對你扣分嘅有咩感覺,從中有冇咩感想或覺得下次應該要點做,佢竟然夠膽死答我全無感受,我千叮萬囑左佢要check卷,佢都係冇check,我問佢點解唔check,佢只係對住我笑住答唔知,你話激唔激死,check一check已經可以攞返幾分

大宅

patpat234 發表於 18-11-23 10:37
人釘人無問題,自己做先出事?
點解咁肯定唔係專注力問題?有冇做過評估?
...

其實人釘人無問題,自己做先出事。在心理學家角度來講:小朋友自己唔識得自我控制,人釘人,即係有人幫佢㩒住個掣,佢咪做得好好;自己做唔識㩒掣咪會出事囉!

男爵府

回覆樓主

我囝今年四年級,三年班第一學期都差不多,後尾同佢做幾份考試題,計住時間佢做,考試係有改善
反而好後悔嗰時我太緊張,比太大壓力佢,我諗分開兩部份啦!ensure 佢學D野係識,第二ensure 佢係識認付考試就夠,至於分數,合格就算,唔合格就loop 番以上兩者,結果上年最後成積都有B 級嘅

琥珀宮

give_thanks 發表於 18-11-23 09:44
求幫助和同路人分享post! 請不要放閃及落井下石。Thanks!

性格問題多過能力問題,高分低分都問題不大,加上對自己要求低,有冇獎勵或得唔到都冇咩所謂,依然飯來將口,鬧佢未當你唱歌,所以上一代成日話千金難買少年窮就係咁解。
我個都係咁架,惟有提高對佢嘅要求,要科科九十以上,做唔到係佢嘅問題,到佢試過九十幾一百嘅滿足感之後,就唔會比自己跌落八十。試過79分都有d內疚,其實我要求係八十以上已經ok, 但佢當然唔會一下子就去到九十幾,通常打個八折都已經好好。

伯爵府

樓主 我並唔係想反駁你一開頭話你女無專注力問題。 係咪因為你囡囡都幾乖和無在學校搞事 所以老師都'肯定'佢無問題。

我想講 專注力不足和過度活躍症係完全兩樣嘢 以前我都會將佢地當成一樣嘢, 自從我仔同學嘅媽咪話我知佢仔仔被確診是專注力不足果一刻我才知道一個乖乖仔 成績中下 都係呢個問題。 佢媽咪話佢初確診時有去看專科醫生, 在治療中仔仔成績有明顯進步。 但因佢看私家醫生 疹金都幾貴 而佢覺得仔仔成績都並非差到不能接受 所以才停止治療。而升中時他為仔仔選考band 2頭英中都順利考上。

老師並不是醫學上的專業人士, 如何肯定囡囡沒有專注力問題呢? 只因她在課堂上乖乖的坐著?

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我大女有呢個情況,小一老師建議佢做評估,最後都評咗專注力不足,食咗藥之後所有情況都即時改善咗
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

公爵府

咩學校先
地區名校神級名校定普通小學

琥珀宮

give_thanks 發表於 18-11-23 09:49
仲有就係佢好唔願意check卷, 有時佢答問題答到一半, 可能中途分咗心冇咗個尾,佢都唔發現,因為佢冇對。 ...

你個女同我個仔應該係同類

公爵府

give_thanks 發表於 18-11-23 11:27

我同你個經歷好似呀! 我哋要做好朋友 :joyou ...

我個女都係咁 大大下會好d 中一先正常人

大宅

give_thanks 發表於 18-11-23 09:56
有鼓勵,不停鼓勵,當然又有鬧啦!
又做咗d計分換小禮物計劃, 佢都好興奮好想參加,但係佢好似力不從心。 ...

如果你肯定佢慢慢做係識做,佢可能係太緊張或者分左心,以前幫過一個小六生補習,佢就係咁,平時識,一考試測驗就發揮5到,我解決辦法係,所有練習都好似考試咁,用計時器對住做,唔好講野同問問題,夠鐘先一次過解,結果好好呀,自問無教過佢咩,因為佢係識,只係緊張做唔到,一開頭可以鼓勵佢同佢講佢識ge,夠時間做,慢慢諗,冷靜d,但5好同佢一齊做,要等佢做完夠鐘先再檢討返

琥珀宮

可能你比感覺好緊分數,令佢一到考試測驗怕考得唔好令你唔開心,所以壓力太大反而失準

珍珠宮

回覆樓主

我女小學時係在家溫習全部識晒!點知考出來就唔合格!到小四左右我就決定唔計較佢成績!只要佢盡力便可!同埋我知佢學識左咪得囉!人生有更多更多考試!在乎得幾多次吖!到中學時!我一直相信既野出現了!就係佢學識左總有一日會識拎出來用!中學階段在校內成績很好了!媽媽們!加油!耐心等待!相信兒女們啦

公爵府

女仔數係會弱少少的。
我仔讀小學時,唔會要佢日日做額外練習。一般來說,我主要由佢平日學校嘅練習,睇佢錯喺邊,然後按佢唔識嘅,圈起補充類似題目一兩條叫佢做,仍然錯嘅睇佢錯咩教返佢,再做一兩條。
測考做錯嘅會睇佢錯咩,如果真係唔小心嘅,我會幫佢計返如果小心d, 佢真正嘅成績係點,等佢自己都覺得唔抵。
操數係俾精益求精嘅學生。如果已經無信心,就要分析有咩concept 未搞掂。

子爵府

Yubi.T 發表於 18-11-23 12:48
我大女有呢個情況,小一老師建議佢做評估,最後都評咗專注力不足,食咗藥之後所有情況都即時改善咗 ...

請問係邊度做評估?怎樣找轉介?

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

思澄爸爸 發表於 18-11-23 13:23
請問係邊度做評估?怎樣找轉介?

CAC 評估
是街症醫生轉介的
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

子爵府

同我囡好似。
又係冇所謂人,又係一到測考,表現就估佢唔到,好飄忽,人算聰明但數感差啲。一到試塲就亂籠咁。

我都諗過係咪唔夠精神唔夠瞓呢!
同埋個人冇鬥心,又大意。Check 卷又唔知錯。

有諗過對策,例如:
出去數研。雖則自己教係好d,但當入面多係同校人,可以比d壓力同鬥心佢,又多個老師幫我話佢。唔好處係可能會分心。

操卷班,係唔同環境,限定時間,増強佢適應新環境,習慣做唔同卷嘅心情。
其實我有時在家都有set時間佢做kumon, 作文等,不過效果未理想。

可能要參加番啲學術班,觀摩或比d能力高嘅小朋友(如有)感染下。

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

暫時唔好用分數做指標會唔會好d? 其實按佢真正o既進度去打基礎, 唔刻意理會分數可能會好d呢. 老師,學校趕進度, 顧唔到咁多學生, 所以有d學生會力不從心趕唔上. 但作為父母, 自己仔女進度如何, 按自己步伐調整可能好好多. 如果你都好似學校咁趕進度交數咁教, 小朋友基礎唔好, 越學越冇成功感, 最後失去學習興趣仲弊..

以我仔為例, 我成日同佢講合格就ok, 想要禮物就自己努力爭取高d攞. 小一到小三佢都好多甩漏, 但每年都會有dd改善(無論學業定生活上), 我已經好欣慰. 日常功課都會睇睇佢邊d弱就加強一下訓練, 但無規定一定要每日做, 如果日日做, 就算少佢都會覺得係壓力. 另外, 我都會諗番自己仲係小學生時表現如何, 如果當年我某d地方係弱, 我只可以指導佢點樣做得好d, 但唔可以要求佢短時間內改善. 有時成日提住, 反而效果不佳. 學習係慢慢長路, 一個學期只係一個好短o既時間, 唔好比自己同小朋友咁大壓力

子爵府

Yubi.T 發表於 18-11-23 13:34
CAC 評估
是街症醫生轉介的

Thanks!
邊啲為街症醫生?普通科醫生?定政府健康院那些?
點同街症醫生講?
個評估是如何做的?
最後是食藥治療?

以前試過同人講是否專注力問題,但人地覺得佢肯錯定定一排做嘢就應該唔係。

公爵府

回覆樓主:

我仔今次測驗都係,選擇題空2題冇做,連試卷開頭個名只寫左個姓,同第二個字嘅一半(例如叫謝霆鋒,佢只寫謝雨 )我問你點時改左名?問佢係咪唔夠時間做又話唔係

大宅

emimi 發表於 18-11-23 13:45
我仔今次測驗都係,選擇題空2題冇做,連試卷開頭個名只寫左個姓,同第二個字嘅一半(例如叫謝霆鋒,佢只寫 ...

Sorry, 你呢個謝霆鋒真係好好笑

首頁

尾頁

跳至