自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

伯爵府

Monstereasy 發表於 18-11-23 14:10
我讀港大,都見過類似情況。
中大都有

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

水晶宮

umama 發表於 18-11-23 14:56
教育界方面唔講,家長成日話:只想仔女生活開心。
開心係咩?有無教=“有界線既自由“?凈係“我鐘意,我ha ...

虎媽係我

琥珀宮

畀面勳章

goat 發表於 18-11-23 14:38
所以我覺得香港專上教育中學化,
我一直意思係要為自己負責任/承擔後果, 唔出席有咩後果自己最清楚, 大學生 ...

我唔知其他國家係點啦,但英國大學都有最低出度率,相信總有佢既原因吧,再者,上學除左聽書外都仲有其他需要,有好多課上有小組討論,有 presentation, 可以訓練 analytical and critical thinking

公爵府

回覆樓主:

自由嘛,邊個敢阻,唔驚俾佢地"追殺"咩

珍珠宮

littlesister 發表於 18-11-23 15:20
我唔知其他國家係點啦,但英國大學都有最低出度率,相信總有佢既原因吧,再者,上學除左聽書外都仲有其他 ...
我從來冇講過上lecture/tutorial冇用或學唔到野, 只想指出呢個已係成年人, 唔需要咁樣babysitting

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

jojojojom 發表於 18-11-23 15:18
虎媽係我

我也是虎父~

但子女也同我玩埋一堆~

大力嫂就明顯能量不足,子女從小都是欺負她,不聽她的話~

珍珠宮

畀面勳章

mandy952 發表於 18-11-23 12:59
咩世界,由學生評老師?

我都唔明!學生憑咩去評一個老師係好/唔好? 我地細個時, 比老師係咁閙, 唔識要罰要見家長. 父母對子女好嚴, 就算唔打都要閙餐死. 而家大個左, 就知道嚴厲係有作用.

如果學生可以evaluate一個高學歷過佢地, 年紀大過佢地, 人生閱歷豐富過佢地既人, 點解一間公司既低層職員唔可以evaluate佢地既上司? (呢度有時有JM都講, 有D公司既高層好有問題, 令到公司D turnover好大, 下屬敢怒不敢言).

公平D講, 如果學生可以對教師做appraisal, 下屬都應該可以對上司做appraisal啦.

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

大力大力 發表於 18-11-23 15:10
奇怪點解你哋會咁諗?

不如你又講下,文章裏什麼寫錯吧?

以課室粉塵事件無限上綱
動輒指無人敢管大學生,犯法佔中之流

而不是直指此次事件之錯誤之處
是為一錯

以此為結論"所以現代人,不可以話的"
引借作者說話,當權者知法犯法
難道就有人可以令佢地改正?
是為二錯

"主管常常投資話他們兩句變黑面了"
我暫估你係打投訴打錯字
咁我現在問到你全家安好呀

都係一句咁大把
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

水晶宮

大力大力 發表於 18-11-23 15:26

我也是虎父~

我覺得我係成功虎媽

男爵府

回覆樓主

真係多q餘,就因為大學生三個字上剛上線,成年人有法律處理方式,如果有刑事咪拉人囉!至於話整污糟地方,你自己屋企有工人,整污糟地方邊個清潔呀?我話你知自從香港有最低工資後,清潔係唔休做架,唔鐘意清潔大學咪搵過第度做囉!但我話你知清潔係大學係最多同行做嘅!咁你恆量下好無做囉

大宅

香港現在已落後左好多, 大學生又點.

王國長老

王國長老

大力大力 發表於 18-11-23 12:15
現在學校老師根本不敢管班學生。。

學生仲惡過老師。區區老師,特首都冇放在眼內啦。

最慘係要清潔既校工,執佢哋啲蘇州屎,抹都抹餐死。不嚴之惰!
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

大力大力 發表於 18-11-23 15:26

我也是虎父~

其實你都係想顯示你教子有方,貴公子及閣下乃城中典範,其他人好多都係怪獸父母廢青。
你若盛開, 蝴蝶便來!

王國長老

王國長老

rich47004 發表於 18-11-23 15:41
真係多q餘,就因為大學生三個字上剛上線,成年人有法律處理方式,如果有刑事咪拉人囉!至於話整污糟地方, ...

學校借個地方俾學生,但唔等於可以玩到咁污糟,如果連你作為家長都係咁認為,實在你都需要檢討一下。
借地方玩,玩完收拾乾淨係常識,亦係個人責任,做人咁冇承擔,出嚟工作都係咁既態度,最終自食惡果。

我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

珍珠宮

2024年龍年勳章

Teresa 發表於 18-11-23 12:32
點解今時今日係咁?
~ 因為現今香港人都係生一/兩個, D細路從小有工人用, 四大長老錫到燶, 雙職父母, 點會 ...

well said!

子爵府

我覺得自由主義令學生們自我中心,自己想點就點,太過份。校長老師政府都 放縱年輕人怕左佢地咁。這個社會越來越K型

子爵府

大力大力 發表於 18-11-23 15:00

當然最大責任是家長 , 但近代家長下下以子女為中心 ,怕 ...

你講得非常正確!

王國長老

王國長老

歌神張學友從2016年10月起展開《A CLASSIC TOUR 學友.經典》世界巡迴演唱會,本月25日剛結束大陸山西省的演唱,沒想到活動結束後,場內草坪損壞相當嚴重,不僅垃圾滿地,連草皮都被踩成菜地,讓山西體育中心發出聲明表示,未來會嚴格審核任何的演出及活動,嚴防類似的事情再度發生。

張學友,演唱會(合成圖/翻攝自微博) ID-956693

▲張學友演唱會結束後,現場慘不忍睹。(合成圖/翻攝自微博)

從照片中可發現,號稱山西最好的天然草皮在演唱會結束後,不僅垃圾遍佈,連綠色草皮都被掀起慘不忍睹。據《中新網》報導,山西體育中心表示,在演唱會前已和主辦單位簽訂補充協議,關於體育場草坪上舞台和設施保護、回復等事宜,並約定演出後要在7月1日前將毀損的草地復原。

======================

如果人人都覺得有人負責清潔,唔識愛惜地方,走又唔帶走垃圾,最後場地就會骯髒不堪,作係香港人,點解行為都係一樣咁冇公德心呢?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

jojojojom 發表於 18-11-23 15:40
我覺得我係成功虎媽

其實對子女過份的溺愛,反而是害了他們~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁
34567...14

尾頁

跳至