論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我一直知道姐姐送完女兒回校,都唔係即刻回家,但唔知佢去邊。我有暗示過,叫佢即刻返屋企。

但今日我就好嬲了。由於今日落雨,公公揸車,幫我送女返學,所以姐姐留家。

11點左右,婆婆幫我買左d餸,叫公公攞比我,公公就打電話比姐姐,叫姐姐落樓下攞餸回家。但打了半個鐘,都冇人聽(公公冇姐姐手機的),以為姐姐响厠所,於是直接上我家。點知㩒極鐘都冇人應門,公公以為姐姐有事,即刻打電話比婆婆(婆婆有我家鎖匙),婆婆嚇一嚇,即刻跑去我屋企!點知開門,姐姐竟然唔响屋企!

婆婆即刻call我,我whatsapp比姐姐問佢去左邊!

大宅

回覆樓主:

15分鐘後,姐姐覆我,佢去左滙錢,話仔有緊要事,所以出左去,太緊急,所以冇通知我!佢半個鐘後,影左張滙款單比我睇,只係滙229蚊港幣!

我好嬲,你嚇親我爸爸媽咪,要我媽白白跑一餐!

其實,我有冇咩可以做?

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

day 1 我已經要姐姐報告行蹤, 出門口同入門口都要打比我, 過咗時間就會問佢去咗邊, 久而久知就唔敢出古惑!

但我估你姐姐已經習以為常, 你宜家先話佢就佢有機會唔高興而走

wcpcelia    發表於 18-11-29 09:18
每日望住佢哋就充滿力量啦!

大宅

vickymok717 發表於 18-11-28 18:05
day 1 我已經要姐姐報告行蹤, 出門口同入門口都要打比我, 過咗時間就會問佢去咗邊, 久而久知就唔敢出古惑!
...

好,我現在會要佢覆我時間。我暫時有人手幫忙,我唔太擔心佢唔做!

琥珀宮

buzzanna 發表於 18-11-28 18:42
好,我現在會要佢覆我時間。我暫時有人手幫忙,我唔太擔心佢唔做!

唔擔心(emoji)唔做,就正式出warning letter要佢簽收

寶石宮

2023年兔年勳章

buzzanna 發表於 18-11-28 18:42

長老受驚 考慮出警告信

大宅

回覆樓主:

好,謝謝各位意見,我會出一張warning letter比佢!

男爵府

回覆樓主:

送完你女番學蛇一陣先回家可以理解 (我姐姐都會, 唔過份我隻眼開隻眼閉)。
但明明安排左佢守係屋企, 居然自已鼠左出街就好有問題...

大宅

Solarflare 發表於 18-11-28 20:53
送完你女番學蛇一陣先回家可以理解 (我姐姐都會, 唔過份我隻眼開隻眼閉)。
但明明安排左佢守係屋企, 居然自 ...

對,我知佢一向有逛一陣的習慣,係同朋hea,同學仔媽媽見過她在街上閒逛。

但今日唔使出街,竟然自己走左去,雖然話係滙錢,我都覺得唔接受!
我返緊工,有事都要先同老闆講聲先走得喇!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

11點公公搵佢唔到,即係之前已躝街,之後樓主踢爆工人私自外出,就即刻摷埋身上ge錢去匯,搵藉口,真係搵鬼信

wcpcelia    發表於 18-11-29 09:18

男爵府

buzzanna 發表於 18-11-28 20:59
對,我知佢一向有逛一陣的習慣,係同朋hea,同學仔媽媽見過她在街上閒逛。

但今日唔使出街,竟然自己走左 ...

你家無cam?
裝番個cam啦, 最少要有一個影到門口位置。長期錄影佢出入, 同佢講呢排多賊, 個cam裝黎防盜用。以前科技無咁先進, 我媽請果啲工人姐姐係夠膽死掉底啲小朋友自已出街架。

大宅

hohoho2013 發表於 18-11-28 21:11
11點公公搵佢唔到,即係之前已躝街,之後樓主踢爆工人私自外出,就即刻摷埋身上ge錢去匯,搵藉口,真係搵鬼 ...

我諗法同你一樣!
229蚊港幣!剛才佢話佢屋企人入左醫院喎!
229蚊响菲律賓做到d咩?

大宅

Solarflare 發表於 18-11-28 21:37
你家無cam?
裝番個cam啦, 最少要有一個影到門口位置。長期錄影佢出入, 同佢講呢排多賊, 個cam裝黎防盜用。 ...

有cam的,一向知佢早半個鐘去接放學,送完返學就遲大半個鐘至個半鐘回家。不過佢叫知時候回家,唔踢爆佢啫!

寶石宮

2023年兔年勳章

buzzanna 發表於 18-11-28 21:55
有cam的,一向知佢早半個鐘去接放學,送完返學就遲大半個鐘至個半鐘回家。不過佢叫知時候回家,唔踢爆佢啫 ...

蛇個半鐘好誇吓

男爵府

buzzanna 發表於 18-11-28 21:55
有cam的,一向知佢早半個鐘去接放學,送完返學就遲大半個鐘至個半鐘回家。不過佢叫知時候回家,唔踢爆佢啫 ...

咁你而家有正當理由鬧7佢啦。
叫佢以後幾點幾點番屋企唔準係街遊蕩。
擅自離開工作岡位真係好離譜。

男爵府

buzzanna 發表於 18-11-28 17:59
我一直知道姐姐送完女兒回校,都唔係即刻回家,但唔知佢去邊。我有暗示過,叫佢即刻返屋企。

但今日我就好 ...

我朋友姐姐都係用呢d藉口,通常係坐埋一邊同朋友吹水有d就可能搵外快。我呢邊好多姐姐幫人放狗半個鐘一次咁賺錢,唔知你姐姐邊樣啦。不過要同佢傾下你唔容許佢無故失蹤。幾急都好send個信息阻佢幾耐?

男爵府

Bubeau 發表於 18-11-29 10:56
我朋友姐姐都係用呢d藉口,通常係坐埋一邊同朋友吹水有d就可能搵外快。我呢邊好多姐姐幫人放狗半個鐘一次 ...

唔通樓主姐姐係去左賺外快?
純粹想找人傾計的話, 無理由冒險出走?

男爵府

回覆樓主:

滙款單係咪今日日期?

大宅

Love_JVs 發表於 18-11-29 12:11
滙款單係咪今日日期?

係,今日,時間也算合理,只係金額229元,附加費都25元,這就覺得唔合理了。

大宅

Bubeau 發表於 18-11-29 10:56
我朋友姐姐都係用呢d藉口,通常係坐埋一邊同朋友吹水有d就可能搵外快。我呢邊好多姐姐幫人放狗半個鐘一次 ...

我昨晚已講,你坐緊車,排緊隊,呢d時間,都諗唔起到講聲比我聽?我唔接受囉!

首頁

尾頁

跳至