自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我今年34, 是結婚7年後經過多次小產, iui ivf才生到個囝, 而家快2歲了。

最近我和老公為搏唔搏生第二胎都好爭扎….因為今年內已將兩個剩下既胚胎植入都失敗, 如果要再搏就要重新一次做IVF (因身體問題不能自然懷孕)…..過去咁多年為左生B呢樣野經歷左好多黑暗日子,雖然最後都成功生左個囝, 但一想起要重IVF 個種精神壓力個心又唔夠勇氣….但做人總是貪心, 我好想為屋企增添多個成員 (本身兩邊家族都沒有小朋友, 只有我囝囝一個, 其他都是冇結婚, 不生, 或冇得生)

經濟上生兩個會有壓力, 但都可應付, 自己本身都打算做FTM….

要決定去唔去搏多次呢一下好爭扎。畢竟年紀開始大, 身心不及年輕時,加止連續植入兩次失敗…….大家可唔可以俾少少意見我呀 ?

補充 *老公今年近40*

水晶宮

回覆樓主:

有錢,老公support
自己身體ok
米試下羅

ivf唔平
唔會將副身家去博第二胎
除非閒錢

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

其實睇下你地兩公婆有幾想要第二個小朋友, 如果呢個慾望比面對的困難要大, 你地咪去做, 好難問人, 比我自然懷到都唔想再生第二胎了....

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

如果生第二個令自己身心咁大壓力,經濟上都有壓力,比我就應該唔會搏第二胎

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

如果咁我不會勉強生,一個夠哂數

男爵府

如果要咁辛苦,又要ivf,我唔會再生。一個就夠了。

翡翠宮

回覆樓主:

比我唔會再做,一來經濟問題,二來,你都知唔係做一次就成功。。。 不如將d錢留比小朋友日後用好過。

大宅

回覆樓主:

唔勉強,情願多啲資源&時間俾大仔

子爵府

回覆樓主

無謂勉強

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

隨心

大宅

睛靈勳章

20170101 發表於 18-12-3 14:24
我今年34, 是結婚7年後經過多次小產, iui 和ivf才生到個囝, 而家快2歲了。最近我和老公為搏唔搏生第二胎都 ...

經濟負擔得起,老公亦支持,我認為博多次呀,34仲算後生,再過幾年想試都難架喇,卵子既質素同數量會一直下降,試多次,唔得既都叫盡左力,以免將來後悔,我仔14歲,一粒仔,我覺得佢相比有兄弟姊妹既朋友黎講,性格較孤僻,冇其他人咁開朗同講野叻,如果佢有兄姊弟妹,我相信會好好多!

大宅

我會唔再試。程願比多啲時間同資源(即係$$) 比個仔

子爵府

我08年結婚,一直想生,經歷左兩次 小產。一次宮外孕之後切左一邊輸卵管,做左幾個檢查,醫院係醫院證實,唔會識自然排卵,不育

係2014年,我打針谷卵,日日打針,先谷得一粒,幸運地我生左個女。。之後我無諗過再生了。

肉酸點講句想生BB個幾年,每次做,都真係為做而做。生左個女後。無哂壓力。。我15年生左個女。17年生個仔。黎緊月中又會生多個

講左咁耐,我想講。
平常心 係難 但 真係得架

如果我是你,我會試一年自然先
萬一都係唔得先再人工

子爵府

還有的是
給子宮休息是必須的
不停放入,不停失敗

不如給他休息一下。養番靚個子宮再來
P.s我今年都35歲了

男爵府

你年紀仲咁後生,又聽得出你同先生都想要。我係你,我會試多一次。一次得就得,唔得就收工。但呢一次不用太大壓力,輕鬆面對。
兩個小朋友,家庭會很有生氣,當然,也會加倍「生氣」。

大宅

我今年34, 是結婚7年後經過多次小產, iui 和ivf才生到個囝, 而家快2歲了。最近我和老公為搏唔搏生第二胎都 ...

我結婚六年都生唔到!個陣又食藥又Iui ivf壓力大到咩咁!最後IVF生到一個,之後打算一個就夠曬數,放鬆曬下四年後既然自然中左!依家兩個真係真心夠曬數了!
所以放鬆係有幫助的!
另外,我年紀同你相似!

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我唔會生多個
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

珍珠宮

太辛苦了, 反正已經有一個, 點解要搞到自己咁大心理壓力

我每次聽到我老公話, 佢呀媽無孫抱.....唉....我都想死!
好好過每一天......

珍珠宮

比個期限自己,例如試多一年,無謂讓你老公、自己將來後悔

男爵府

回覆 katieng116 的帖子

多謝你呀

首頁

尾頁

跳至