自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

chrisdina 發表於 18-12-6 21:47
琴日見醫生偈,佢好肯定話我fibroid位置唔影響m量,之前個醫生又係咁講
話咩有d人天生量多
切fibroid 冇用 ...

照清楚fibroid 的size嗎?

願您早日找到原因。如可以的話要找一個好有經驗的婦科醫生再看。

男爵府

JoanC 發表於 18-12-6 22:07
如果真係咩辦法都試過,我會揀切咗佢。不過要先了解下無咗子宮會有咩後遺症,完全無影響,我唔會信,但會唔 ...

我岩岩起身(係外國)乜都未做,淨係睇各JM d回覆,再去一去廚房,衣家已經頭暈暈又氣喘

其實重有方法可以試,但真係唔知究竟再繼續試,定解決左佢算

我打衣段野已經溫左幾次要停下先再打到

wcpcelia    發表於 19-3-3 08:37

男爵府

bbc2018 發表於 18-12-6 22:11
照清楚fibroid 的size嗎?

願您早日找到原因。如可以的話要找一個好有經驗的婦科醫生再看。

5月時4cm,11月5.5cm,其實又唔算大
不過壓壓地bladder,成日急
醫生又話唔關佢時

大宅

我都受子宮肌瘤折磨左好多年,血崩到要入院輸血,我又係三十頭,不過未結婚。曾經做過刮宮手術同子宮肌瘤栓塞術,但都沒有效果。大半年前打左停經針,之後而家食緊 Visanne 荷爾蒙藥,so far 啲 M 都好小好小,叫做控制到。
其實子宮既存在應該有佢既作用,有任何方法可以保住子宮我都會試。樓主 JM 睇多幾個醫生問意見吧!

伯爵府

lmjoey 發表於 18-12-6 13:56
首先要知什麼令你m嚟血崩, 因為你嚴重貧血, 所以個人會好虛.
我m嚟血崩係因為子宮肌腺症, 嚟2個星期, 每次 ...
可否pm藥名,我想順便問婦科醫生我食5食得

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

chrisdina 發表於 18-12-6 00:29
因為血崩,fibroid 等問題已經困苦左好幾年
中西藥都冇幫助,一個月有起碼2星期因為m到攪到不似人型,又已 ...

我30頭就開始同你一樣血崩,頭2年無點理佢,之後愈來愈誇張,有半個月都出唔到街要卧床,平均一年入一次院輸血吊命~
睇過婦科,中醫,針灸…打避孕針,食止血藥,食荷爾蒙藥,戴藥性子宮環通通試過~
到40歲果年實在唔想再受苦落去等更年期,就排政府醫院等做手術~
今年年中,43歲終於切除咗子宮同兩側輸卵管,我嘅人生好似重生咗咁,輕鬆咗好多~
呢幾年真係好難捱,因你決定唔到d m何日何時同何地會突然探訪,好大壓力,又影響生活日作~
*我是腺肌症,仔已20同27
有問題可pm我,或傾訴下都歡迎~

大宅

回覆樓主:

如需要可切子宮連子宮頸,千萬不要切卵巢,會好快衰老架

別墅

chrisdina 發表於 18-12-6 21:41
係,戴左一年,有8-9成時間出血

我都係經量多醫生建議用mirena,戴左半年,經血小左一半,但未置於好似其他用家小到得幾滴,量多果幾日都要用40cm 既m巾,但不定期出血都幾煩,同埋脫髮多左應該係副作用。

子爵府

子宮無其他問題嗎?有無可能返香港檢查下

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

身體器官無咗有乜可能無影響?

大宅

chrisdina 發表於 18-12-6 09:15
除左血崩,個人虛得好緊要,根本不能正常生活
非常非常影響情緒,已經又depress又anxiety
間唔中精神好果 ...

試下自然療法醫生

珍珠宮

當年我媽大約30出頭切左子宮留卵巢,廿幾年嚟身體還算可以,係近年患左唐血病,先差左

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

大肉兒 發表於 18-12-7 00:22

子宮好似淨係for懷孕 only

如唔打算再懷孕,其實真係無用

唔同得卵巢,佢有荷爾蒙,所以唔切得

伯爵府

2018復活節勳章

littlefunpig 發表於 18-12-7 00:59
子宮好似淨係for懷孕 only

如唔打算再懷孕,其實真係無用

no la
盲腸d人都話無用la
but 証明佐可以抗癌

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

大肉兒 發表於 18-12-7 01:01
no la
盲腸d人都話無用la
but 証明佐可以抗癌

抗咩癌?
其實好多食物都可以抗癌,但唔食唔係唔得麻

切左係咪即刻會生cancer?

要講器官既critical function wor

翡翠宮

Angelina jolin 都切左子宮,正正因為屋企家庭好多子宮癌病史,同埋生左根本唔需要再用,就切左去預防cancer

男爵府

家母四十幾時又係個個月血崩,結果頂唔順全切,連卵巢都唔留,每年定期見醫生,醫生有開荷爾蒙藥畀佢食,所以唔覺老得特別快,家陣七十幾,好健康,佢話最大得著係冇更年期問題,因為醫生根據佢年齡幫佢慢慢減荷爾蒙藥,我其他幾個阿姨,更年期症狀都好強烈,家母覺得自己賺咗。

男爵府

大肉兒 發表於 18-12-7 00:22

所以要衡量,到底留影響大,定切影響大
好難做既決定

男爵府

waynewon 發表於 18-12-7 01:55
家母四十幾時又係個個月血崩,結果頂唔順全切,連卵巢都唔留,每年定期見醫生,醫生有開荷爾蒙藥畀佢食,所 ...

綜合咁多位JM所言
其實切唔係大問題,後患亦好似冇乜
好似最大concern係做得唔好,影響bladder同腸

首頁

尾頁

跳至