自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

我之前都係有咁嘅問題。但現在已解決。我覺得應該係食得太過多纖維。你身形肥唔肥?食量多嗎?

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

jessica0768 發表於 18-12-7 11:07
腸熱都會放臭屁, 睇下中醫

我發覺食左奇亞籽又係好多屁, 又係臭, 唔知其他JM 有無類似呢個情況, 停左一排 ...

應該因為多纖維

瑪瑙宮

好媽媽勳章

piglet0909 發表於 18-12-7 11:19

同意,搵中醫調理加建議

加油

珍珠宮

試下早餐改下:
麵包係澱粉不用改
蛋白質改為牛油果 黑芝麻醬或即沖燕麥片
冬天可食一個米粉加隻煎蛋少量蔬菜
讓腸胃比較溫暖
一杯乳清蛋白粉(可上網自己慢慢簡)

小點:梳打餅兩片加少量果汁都可以(工作時會精神一點及加速新陳待謝)

中午我覺得你缺少澱粉質
你可加回一份
米飯,藜麥,粟米,南瓜或香蕉(但唔好太熟變高糖)
一份蔬菜,一份藜麥飯加雞蛋或素肉都可以
加一杯不含糖的飲料

下午茶:一杯乳酪加一個奇異果『高維他命C的水果對皮膚有美白作用』
含糖的最好下午四時前完成

晚餐:蔬菜湯加薑,加強身體的運行(例如紅菜頭加菠菜加一碗半水)
配只有手一把的果仁,鷹咀豆或栗子等等。(補充少量澱粉脂肪同蛋白質)

我估計你係30及55歲之間:體重(kg)× 35=一天所需水量(ml)
讓食物吸夠水就唔會乾同易消化就唔會咁臭
以及一定要有好的油滋潤腸道,腸好個人就自然靚嫁啦!

每日的食量夠才夠力去吸收消化,量少會積在腸道唔健康!
祝身體健康,身心愉快!

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

Giant 發表於 18-12-7 09:51
天天都有便便,而且已素食,但放D屁有時都係臭如沼氣,嚴重影響日常社交生活,現提供日常餐單,請教高人問 ...
午餐及晚餐⋯⋯加多一杯檸檬水,

男爵府

會唔會係食得多fiber,又飲唔夠水

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

杜小田 發表於 18-12-7 21:45
吾洗社交? 親人聚餐?

我會揀瓜菜嚟食(用水洗走表面的油,食肆用油實在恐怖),肉類就由其他人去KO。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Georgette 發表於 18-12-7 23:55
我之前都係有咁嘅問題。但現在已解決。我覺得應該係食得太過多纖維。你身形肥唔肥?食量多嗎?
...

身形偏瘦,食量一般啦。我唔想便秘,所以食多纖維食物,但我飲水充足的。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

cherrymama1 發表於 18-12-8 01:44
試下早餐改下:
麵包係澱粉不用改
蛋白質改為牛油果 黑芝麻醬或即沖燕麥片

謝謝建,我會參考

大宅

Moti 發表於 18-12-7 20:41
邊個話食素唔會放臭屁?食肉會放臭屁?其實消化得唔好,食乜都會放臭屁,腸道多害菌呀。我係食肉獸嚟,極度 ...

認真,睇腸胃科
我之前啲腸都繻動得好勁,成日放屁又易肚痾好尷尬,但原來有啲食物係會令條腸郁得快
我少食咗嗰啲食物,再食咗一個月藥放慢條腸,就正常返啦
食物方面,你可以參考 "低fodmap“ 飲食,google 有很多資料

珍珠宮

happymeowy 發表於 18-12-8 12:06
認真,睇腸胃科
我之前啲腸都繻動得好勁,成日放屁又易肚痾好尷尬,但原來有啲食物係會令條腸郁得快
我少 ...

我唔係樓主

公爵府

+3金熱血 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

飲咖啡係放屁臭架 咖啡用熱烘 好熱氣架

大宅

你食素幾耐?
一開始食會有段期間係排毒期,有呢種情況唔奇,每個人的身體狀況唔同

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

km68cheng 發表於 18-12-8 12:19
飲咖啡係放屁臭架 咖啡用熱烘 好熱氣架

明白,停一排睇吓點先。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

mscp 發表於 18-12-8 12:23
你食素幾耐?
一開始食會有段期間係排毒期,有呢種情況唔奇,每個人的身體狀況唔同
...

都有大約半年喇,我唔係全天候素食,假期會食少量魚肉的,試過食漢堡包,即沼氣重臨

公爵府

Giant 發表於 18-12-7 21:33

多謝晒關心先 so far一直驗血都合格,所以營養應該冇 ...

唔食乳酪,腸道會唔會唔夠益生菌,做成另一個問題?
可能要改食另一類型含豐富益生菌嘅食物落去。

伯爵府

Giant 發表於 18-12-7 13:41
我都明白蛋白質嘅重要性,因為唔食肉,所以都堅持每日早餐盡量食蛋治,係間中食吓花生醬啫。假期有時間都 ...

你天真定真心以為蛋治係提供夠蛋白質?我覺得你連什麼vegan protein option都零知識喎

大宅

Giant 發表於 18-12-8 12:27
都有大約半年喇,我唔係全天候素食,假期會食少量魚肉的,試過食漢堡包,即沼氣重臨
...

食素已清腸胃,再食返肉身體唔接受就會將佢排出,係正常.

首頁

尾頁

跳至