夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無人為咗小朋友而去維持一段無感情婚姻,直至小朋友大個先結束?

大宅

flora1123 發表於 18-12-16 11:43
有無人為咗小朋友而去維持一段無感情婚姻,直至小朋友大個先結束?

可以係為小朋友,可以係為責任,可以係為財產,可以係為面子,可以係為形象,以上原因亦可以並存。

大宅

BBB豬 發表於 18-12-16 17:23
可以係為小朋友,可以係為責任,可以係為財產,可以係為面子,可以係為形象,以上原因亦可以並存。
...

你講得啱,為咗唔想個小朋友知,每一日活在痛苦之下,家人都唔敢講。

男爵府

咁好辛苦

男爵府

十對夫婦十對都應同婚後沒有感情,特別有了小朋友。
隨著時間感情不像從前,實屬正常,
以往熱戀愛情不再復甦,並不代表沒有愛,
而是將愛放在家庭上(如果仍有照顧家庭)。

甚至將愛轉移到孩子,因為是大家結晶品,
或許感情已昇華變成親情。
並非冷落身邊人,而是中國人比較保守,
不像外國人將I love you掛在唇邊,每天製造浪漫。

大家有感情才走在一起,實實在在合作經營一個家,
要好的感情不自覺被家溶化了,實際愛仍存在,否則不成家。

除非,其中一方變心無法挽回,否則大家都應有責任維繫一個家!

琥珀宮

大把

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

[quote]flora1123 發表於 18-12-16 11:43
有無人為咗小朋友 小朋友到幾大,先??呢段時間你有上班?

大宅

cedarcone 發表於 18-12-17 06:51
十對夫婦十對都應同婚後沒有感情,特別有了小朋友。
隨著時間感情不像從前,實屬正常,
以往熱戀愛情不再復 ...

夫妻間有愛才是根,將感情轉移子女身上最容易出事。大把婚姻就係因為是但一方感覺唔到愛,外面又有誘惑,婚外情就咁發生。

男爵府

熱血金章

同意!就算由愛情轉變為親情、感情,兩夫婦一定要有愛才可維繫一段關係。

kittykit622 發表於 18-12-17 14:45
夫妻間有愛才是根,將感情轉移子女身上最容易出事。大把婚姻就係因為是但一方感覺唔到愛,外面又有誘惑, ...

別墅

我!我係!
但我努力中

侯爵府

Bob_Lennon 發表於 18-12-17 14:56
同意!就算由愛情轉變為親情、感情,兩夫婦一定要有愛才可維繫一段關係。

對 , 人 係要有愛 友 及親情, 如果只是時間耐左, 愛情變左親情, 咁你接受到佢嚮出面再搵到愛情嗎

男爵府

熱血金章

我諗我係可以接受的,不過呢件事係絕對唔會發生呢!
難度你/妳渴求再尋找愛情?

micsin 發表於 18-12-17 17:33
對 , 人 係要有愛 友 及親情, 如果只是時間耐左, 愛情變左親情, 咁你接受到佢嚮出面再搵到愛情嗎
...

男爵府

有 大有人在
其實有好多夫妻都係同屋咁 只係家中醜事唔會講比人知
日日做戲 為左唔影響仔女 比外人睇有個名副不實完整的家

複式洋房

...

講得好好

複式洋房

我,ftm已經攰,個老公又成日雞蛋挑骨頭,
嫌依樣嫌個樣

子爵府

好多人係咁
結婚唔同拍拖
好多嘢考慮
若然大家都係感情淡唔會搞搞震
等小孩大咗先離都無可厚非
不過無論孩子幾大
離婚都有可能造成傷害
點都要好好處理
但現實係子女大咗有自己家庭,離婚係無咁大影響
都見過有人子女出咗身就離婚
但,亦唔少早走早著
睇咩理由啦!第三者,黃賭毒犯法賭錢家暴,一定唔好忍,早走早著
單係感情淡相處唔理,都會等到子女大咗先離嘅

大宅

回覆樓主:

我以前識個中學同學, 由細到大都係幸福家庭長大, 爸爸媽媽關係都冇咩嘢,到佢18歲佢父母同佢講要離婚, 佢爸爸話媽媽好多年前有婚外情, 咁多年黎都接受唔到, 等到佢大個先決定離婚, 嗰時我聽到好驚訝, 因為我屋企父母係成日嘈交嗰啲, 嗰時細細個羡慕佢屋企好有教養,父母都好斯文, 係佢口中屋企爸爸媽媽都好錫佢, 嗰次係我人生第一次係身邊聽到有人離婚, 所以好記得, 所以我信有人係因為小朋友而選擇維繫一段無感情既婚姻。
諗返轉頭, 18歲其實都重係無咩經歷, 都真係唔知點面對依啲事, 而且佢父母仲咁多年黎扮演得咁好。

男爵府

niccm 發表於 19-5-6 16:31
我以前識個中學同學, 由細到大都係幸福家庭長大, 爸爸媽媽關係都冇咩嘢,到佢18歲佢父母同佢講要離婚, 佢爸 ...

家家有本難唸的經,通常梗係想同另一伴幸福快樂直到永遠,但現實就唔容易,十幾廿年相處點滴,好容易磨滅大家既愛,當勉強相處都行不下去,怎至去到厭惡階段,只有分開,我都係一路等,亞仔剛剛18歲,我亦覺得責任已完,呢排我開始籌備離家既計畫

大宅

...

珍珠宮

Bob_Lennon 發表於 18-12-17 17:41
我諗我係可以接受的,不過呢件事係絕對唔會發生呢!
難度你/妳渴求再尋找愛情?

明白此言。呢件事係絕對唔會發生在我前夫身上的。因為佢好難吸引到個可以我咁接受到佢就係佢而唔投訴,無怨言的女人,又畀到大男人佢做。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

首頁

尾頁

跳至