自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

近代的世纪骗局~

比特幣由十年前1美元買到 1300個,炒到今年初近 20,000美元一個,跌到今天 3500美元~

近日,內地登入全球第一大礦機廠商—比特大陸(Bitmain)官網發現,曾經爆炒致上萬、乃至數萬元人民幣的礦機,一機難求,甚至要求助走私的各種虛擬貨幣掘礦機,都已大幅降價。與原年初定價相比,多款機型已降至低於一折,最低僅300元。 

其中比特幣礦機,T9+最為明顯。官網顯示,螞蟻礦機T9+10.5T (含APW7電源),單價1,800元。同時官網顯示,APW7電源單價650元,也就是螞蟻礦機T9+10.5T實際售價僅為1,150元。按現在的價格,這台礦機已經跌到年初的4.6%。 

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

在另一虛擬貨幣達世幣(Dash)礦機方面,D3掘礦機跌得同樣悽慘。官網顯示,螞蟻礦機D3 17G,單價為300元。達世幣誕生於2014年,與比特幣相比,具有匿名性更高、交易速度更快的特色。 

從去年初,達世幣價格從幾美元一路飆升到數百美元。去年8月,比特大陸正式推出達世幣礦機D3,當時官網標價11,300元,現在已跌至原價的2.7%,只剩原價的零頭。

礦難停不了!多款虛擬幣礦機低過一折求售
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20181217/bkn-20181217214141817-1217_00842_001.html

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

虛擬貨幣!⋯⋯名字已經很淸楚,係『假錢』』,爆係遲早的事,

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

caryfox 發表於 18-12-18 06:01
虛擬貨幣!⋯⋯名字已經很淸楚,係『假錢』』,爆係遲早的事,

所以又叫 空氣貨幣~

水晶宮

這類開壙電腦,

在生時⋯⋯消耗大量電能,損耗資源。
在死時⋯⋯電腦板內的有毒物質,污染地球。

唔好以為一折,好平好着數,唔係有問題,也不會抽出來囉⋯⋯

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

caryfox 發表於 18-12-18 06:11
這類開壙電腦,

在生時⋯⋯消耗大量電能,損耗資源。

之前弊少就是以近三萬港元一架掘礦機,掘佢自己做压的FCC空氣幣,賣給班想發達的儍瓜~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

大力大力 發表於 18-12-18 07:00
之前弊少就是以近三萬港元一架掘礦機,掘佢自己做压的FCC空氣幣,賣給班想發達的儍瓜~
...

其實唔明
點解唔一早拉呢條友
之前睇東張
佢嗰啲所謂「承諾」完全做唔到
可以告行騙啦

公爵府

回覆樓主:

用真錢去買(抄)假幣 ? 有無再蠢D呀 ? 原來呢個世界大把蠢人。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

bebeyi 發表於 18-12-18 07:31
其實唔明
點解唔一早拉呢條友
之前睇東張

金融騙案你情我願, 一句市場逆轉 ,便可以逃之夭夭~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

無知一問:部礦機有乜用?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

docomo 發表於 18-12-18 08:21

基本上是一台電腦,有程式專門去解密掘礦( 虛擬貨幣)

買基金真係好傷

琥珀宮

docomo 發表於 18-12-18 08:21

挖礦

珍珠宮

大力大力 發表於 18-12-18 09:02
基本上是一台電腦,有程式專門去解密掘礦( 虛擬貨幣)
點操作嫁?啲貪心人係咪買完部機開著佢等佢自己run就得?
掘完礦之後,啲假$點樣變做真$ ?

子爵府

美之選468 發表於 18-12-18 07:37
用真錢去買(抄)假幣 ? 有無再蠢D呀 ? 原來呢個世界大把蠢人。

貪字得個貧...

珍珠宮

我唔覺係騙局,d 人比錢去買d 0101 data, 唔知風險?

貪啫

水晶宮

Angel_Rose 發表於 18-12-18 09:07
點操作嫁?啲貪心人係咪買完部機開著佢等佢自己run就得?
掘完礦之後,啲假$點樣變做真$ ?
...

這時候,
就是⋯⋯有儍仔『落撘』真金白銀去買。
唔係邉有人炒喎!

水晶宮

youhello507 發表於 18-12-18 09:11
我唔覺係騙局,d 人比錢去買d 0101 data, 唔知風險?

貪啫

啲date有鬼用呀!

自己手機內已經大把,

子爵府

無知婦孺求教。

我到依家都唔明:

貨幣發行,有相應的儲備對沖。

空氣幣,平空生出來,哪裡發行,如何訂定價值.......
所謂掘,又從哪裡掘 (生) 出來...........

完全一頭霧水。

珍珠宮

大力大力 發表於 18-12-18 05:55
近代的世纪骗局~

比特幣由十年前1美元買到 1300個,炒到今年初近 20,000美元一個,跌到今天 3500 ...

吾明點解要掘鑛,真接在平台炒賣就可以啦

水晶宮

1010mum 發表於 18-12-18 09:17
無知婦孺求教。

我到依家都唔明:

無對衝,係平空爆出來。

價值係『人』賦予,冇實物支持。

正如樓上所講係「date」⋯⋯由电䐉RUN出來,

首頁

尾頁

跳至