自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

老人家係咁,越怕你唔黎越鬧得勁,其實最錫係你,樓主撐住!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

老人家係咁,鬧完轉頭就唔記得,還會鬧最常見最親近既人。
還有,想提下你,既然老公出到口話你忽略了他及孩子,就多注意下了,其實除了你因嫲嫲的事憂心,你身邊人都會感受到而有壓力。
樓主,加油,做到你能力所及,問心無愧就得啦。

男爵府

Mikor 發表於 18-12-26 17:16
佢做完手術其實仲要用腳架行,但成日托大唔肯用,佢鬧完我幾句,就自己一支箭乜都唔扶咁行去廁所,我叫佢用 ...

一時之氣係會好嬲好唔開心 但諗深一層而家有得比佢鬧下好過第二時冇得比佢鬧 老人家發下脾氣好平常 我阿嫲都成日發脾氣 但佢仲健健康康就夠了

子爵府

你對麻麻好好

子爵府

佢做完手術其實仲要用腳架行,但成日托大唔肯用,佢鬧完我幾句,就自己一支箭乜都唔扶咁行去廁所,我叫佢用 ...

佢就係知你鍚佢,鬧左你都會返去睇佢,其他人比佢鬧完邊度重肯去睇佢丫

侯爵府

樓主,唔好傷心,老人家病咗情緒會唔好,好想人關心佢,
佢見同住屋企人送佢來老人院,其他人都冇咩探佢,
連平時日日來探佢的你都來少咗,
佢會有種被離棄的感覺, 所以就忍不住向你發皮四.

我爸爸都有腦退化,
我是探得佢最多也是被他駡得最金的一個, 反而佢冇咩駡其他人.

所以我估係佢地知我地好鍚佢,
佢唔開心要發皮四,也只可向最鍚佢既人發皮4,
也知我們唔會嬲佢.
換個角度,如果佢地向我地發完皮4舒服咗既話,就由得佢啦.
你已經尽力照顧佢,問心冇愧,
就要學識唔好把佢地駡的說話太上心!

抺掉眼淚就再努力! 加油!
珍惜和她共處的時光!

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

老人家去到呢個情況係會咁,你好乖好孝順,做到便做,唔好令自己將來後悔,嫲嫲心中會知道的;希望你老公俾多啲支持你,加油
請勿打招呼~

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

佢可能住老人院唔開心,算啦,佢都係發洩一下。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

老人家因為覺得你是最親密嘅人,才會喺你面前最真性情發皮氣,你除了要照顧老人家還要照顧屋企,真係要好好分配時間,唔好忽略另一伴,其實一星期三日已經做得好好,加油

琥珀宮

回覆樓主:

子爵府

Mikor 發表於 18-12-26 17:09
阿嫲八十幾歲,我嬰兒時期係佢湊大,一直有深厚感情,雖然住得遠,但都經常打電話俾佢約佢飲茶。

九月時阿 ...

大家都辛苦!
老人家一定唔想入老人院,而且感覺被遺棄。再者佢地覺得入咗去好快會死(以前有一位婆婆咁講)。
有冇開部電話比佢?等大家有時可以通下聲氣,佢有咩事都可以打嚟。

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

呻完唔好傷心,老人家未接受自己老得咁快,揾事發脾氣……就下佢先。
加油呀

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

珍珠宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

加油

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

老人家病左, 脾氣差左係自然。 唔好跟佢地計較。 如果自己無時間就1星期去1次吧。 其實佢系老人院都好安全。 起碼有人幫手睇住及照顧。 而且你還有其他親戚會去探望。 唔好強迫自己要做到完美而忽略家人。 你個經歷我都試過,始終要自己識放下加信任老人院專業人員。 仲有揀老人院真系好重要。 要睇質素的。

大宅

回覆樓主:

盡左力,問心無愧就可以了

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

樓主好孝順,嫲嫲把口鬧你,但心知你錫佢的,佢住老人院唔開心才會將怨氣發洩在你身上,你當佢小朋友扭計算啦!嫲嫲年紀大,見得一次得一次,樓主加油

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

Mikor 發表於 18-12-26 17:29
佢係非常怕同唔想死,之前出院一路以為可以返屋企,最後要去老人院,脾氣越來越差,對答亦冇以前咁清楚。
...
樓主好孝順,已經做得好好,佢仲成日發脾氣你緊係覺得好委屈

入老人院係好多老人家嘅惡夢,佢依家惡夢先啱啱開始緊係好驚好擔心,加上身體有病痛,情緒唔穩定都預料到,佢發脾氣只係將啲情緒發出嚟,通常最親嘅受晒,你仲要係去得最密嗰個,真係無可避免 [smiley][/smiley]

尼個係長期作戰,你先要有好好嘅支持先可以支持到咁負面情緒嘅人,否則你食晒佢啲情緒自己有情緒病仲大獲,到時咪便家幫佢唔到…

所以你家庭同工作嗰邊要好好同佢地傾,你要有強勁後盾先可以行落去,除咗嫲嫲,老公、仔女、貓貓都好需要你,既然嫲嫲情緒咁唔穩定,你真係覺得好辛苦嘅時候就去少啲,到佢可以平心情氣傾計嘅時候先探返密啲,到時再解釋返自己嘅難處,佢會明架,佢都錫你架嘛…

大宅

樓主,加油。有人可以陪你一起去嗎?

首頁
12345...9

尾頁

跳至