自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

男爵府

Mikor 發表於 18-12-26 17:16
佢做完手術其實仲要用腳架行,但成日托大唔肯用,佢鬧完我幾句,就自己一支箭乜都唔扶咁行去廁所,我叫佢用 ...

你好好,我外婆剛剛離開,明白你感受。

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

辛苦你了....

男爵府

Mikor 發表於 18-12-26 17:09
阿嫲八十幾歲,我嬰兒時期係佢湊大,一直有深厚感情,雖然住得遠,但都經常打電話俾佢約佢飲茶。

九月時阿 ...

唔識得安慰你,但你要做嘅都做得好好喇,只求問心無愧,常說老人成嫰仔,當嫲嫲係小朋友悔氣說話算吧,比佢鬧時就四両撥千斤,笑笑口攬下佢,當佢BB咁氹睇下會唔會好d ,你都要顧住自己身體呀,又要照顧嫲嫲,又要照顧屋企,加油

男爵府

佢做完手術其實仲要用腳架行,但成日托大唔肯用,佢鬧完我幾句,就自己一支箭乜都唔扶咁行去廁所,我叫佢用 ...

其實佢會知你都好錫佢!可能今日心情唔好。加上其他親戚都去左旅行,少人探佢.所以先咁對你!

水晶宮

回覆樓主:

樓主做得好好,加油。

珍珠宮

回覆樓主:

樓主你好好,睇到你嘅孝心我好感動
我以前都要照顧我中風嘅媽媽,明白係好大壓力!
不過我而家照顧唔到我媽了,因為我病得比佢更嚴重。
我明白病人點解講晦氣說話,因為我都比我媽鬧過,我自己病咗之後都有講過,我試過同老公講:我死咗好過啦!。。。我衰,我連累你哋!
當我講呢D說話,我老公都會有些自責。
我自己都會覺得係我影響咗成個屋企,病人心靈係脆弱D,容易被觸動,小問題都會諗得負面。
你如果太累就一定要去休息下,記住唔係你放低唔理佢哋,係因為你仲有好多事情要去照顧,唔休息下對自己好D,更加應付唔到之後嘅事。

複式洋房

Mikor 發表於 18-12-26 20:56
請問佢鬧你哋時你哋會點處理?我覺得自己好衰,頭先丟低佢走左去(一來嬲,二來唔想佢見到我喊)
...

都是當小朋友咁氹,哦哦哦,飲啖水順番條氣先,鬧得太勁就搵籍口行開一陣,轉頭又無事!你傷心不想她見到很正常,我估她也知道自己過了火的,你扮無知給她一個下台階應該無野!
不過若果住老人院是不能變的事實,就只有跟她說明你星期幾和什麼時間會一定過來陪她,老人院有專人照顧她大家才安心等,等她有D安全感!
你也不防反映下給家人聽例如嫲嫲的子女,我估可能你嫲嫲也是表達對佢地的不滿,你咪順勢傳達給他們聽!
老公方面(和我c6情況差不多),我會告訴他嫲嫲是我最重要的人(加点眼淚),不想有什麼遺憾,最多最低限度是攪掂到小朋友先,其他希望他配合下!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主 我十分佩服你 亦很欣賞你的孝順、隨心而行就可以了、愛䕶別人之前要懂得愛䕶自己、如果你感到壓力大, 就暫時不要去見嫲嫲, 免得最後要你先生照顧番你、讓你家人擔心
Everyday, in every aspect, I become better & better. I always love myself.

I am totally open and receptive to all good.

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

樓主好孝順

子爵府

Mikor 發表於 18-12-26 17:09
阿嫲八十幾歲,我嬰兒時期係佢湊大,一直有深厚感情,雖然住得遠,但都經常打電話俾佢約佢飲茶。

九月時阿 ...

老退化,臭皮氣係其中一個症狀。病人自己唔知嘅

大宅

樓主真係好好~
照顧有病既老人家真係好費心神~

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

你好好呀 老人家可能接受唔到自己咁樣,唯有忍佢

侯爵府

回覆樓主:

樓主加油

珍珠宮

2018復活節勳章

U r well done ga la! add oil

子爵府

2018復活節勳章

我聽講過有些老人家腦退化可能係中左某d 區域令情緒暴燥固執, 我唔知你麻麻係唔係咁, 但咁諗好似容易d 去體諒佢明白佢點解會咁大情緒。
Jm 你已經做得好好,

伯爵府

老人家無法 你要就就佢
辛苦你喇
加油

侯爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

其實我早排祖母走前成個月都係掉低左個屋企,我祖母個時已住老人院好多年,同埋啲3年度已經唔認得人,去世前1個月已經講唔到野,我個時係日日放工就去探佢,餵佢食野,斷斷續續有2個星期留在係娘家訓,因為去醫院同返工都近好多,我老公係有講過幾句說話,不過佢都明白我係祖母湊大,要我唔去係無可能ge事。中間返左老人院2個星期時家人有協調好邊個幾時去,因為一定要人餵,個陣等就一星期去2日,點知最後都係肺炎入院,昏迷1星期,我去足咁多日,最後1日好彩係星期五,我留左係醫院全晚,第2日下晝就過身了。

侯爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我覺得如果情況唔係差係唔駛成日去,最緊要同屋企人協調好,等老人家開頭唔會太難受,之後會慢慢習慣。
不過你要預左係老人院老人痴呆會快惡化,因為無野做,唔係食就睇電視同訓。我祖母入左去年幾度開始有,同埋訓得多會慢慢無左行動能力,我祖母應該係入左第5年就已經完全認唔到人同行唔到。

侯爵府

回覆 Mikor 的帖子

樓主,聽到你嘅形容都鄧你好辛苦。照顧病患本來已經唔係容易,有時仲要俾各方埋怨,好似吃力不討好咁,真係身心俱疲。但係樓主你並無做錯,而且做得好好,係本着親情孝心而去做。但你要記住你只係普通人,並唔能夠做到十全十美,冇可能不眠不休去照顧好每一個人/愛貓,慢慢去學平衡同取捨。當你盡咗力,即使結果不盡如人意,都問心無愧。我都好錫我嫲嫲,但佢有時都會俾說話我聽,令我難受,有時真係嬲到唔搵佢幾日,覺得自己好衰但又按不住怒氣,但幾日後又若無其事去探佢,有時家人就係咁樣。

大宅

樓主加油,妳真係好錫妳嫲嫲。一個老人家,短時間內要接受身體同居住環境嘅轉變,難免需要時間適應同調節,再加上年紀大,需要平復嘅時間仲要長啲,又會變得暴躁敏感,其實都源於對新環境嘅擔憂害怕。我哋做後生嘅唯有要學吓左耳入右耳出,明知佢發脾氣講嘅損人說話就唔好放上心,佢鬧人,妳就講吓笑氹吓佢,老人家愈活愈似小朋友,唔好俾佢嘅負面情緒影響到妳。妳生活上嘅問題同壓力要放鬆一下,真係頂唔順就俾自己空間靜吓抖下,休息唔係為逃避,而係為儲夠能量照顧身體所愛嘅人!祝福您!

首頁
45678...9

尾頁

跳至