自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

今晚出街食飯,隔離枱坐了一家三口。小朋友聲大大,咀gel gel ,不斷講,批評呢樣嗰樣,我當時諗,呢家人都好縱個仔。
未幾,媽媽在小朋友書包中找到一份測驗/考試卷,媽媽看了便不斷吟,大意係點解考得咁差,你有冇用腦之類。
講下講下,一直沉默的爸爸話媽媽何必動氣,俾心機教左但係教著隻豬都冇辦法,原來媽媽係度流淚!佢不斷「安慰」媽媽,又用好溫柔的語氣叫小朋友食野,話: 「聰明人同蠢人都要食野,你食啦。」本來頗大聲的小朋友越黎越沉默。
一行出餐廳,我女已經個話小朋友好sad,唔合格咁小事,何必咁大反應,佢話: 「鬧唔可怕,但一個喊,一個好溫柔話你係隻豬,點教都教唔好,俾著我就接受唔到。」呀女話佢寧願俾我打一身,都唔想我咁樣對佢。
可能我都有過擔心仔女成績而over react的時候,但我今日以局外人身份看到小朋友的反應,真心覺得很難過。
語言同情緒暴力,真的比打一身還可怕。
日日是好日

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

mother904 發表於 19-1-3 21:45
今晚出街食飯,隔離枱坐了一家三口。小朋友聲大大,咀gel gel ,不斷講,批評呢樣嗰樣,我當時諗,呢家人都 ...

隻豬都係佢地生出黎架,嬲自己個肚算啦
你若盛開, 蝴蝶便來!

水晶宮

回覆樓主:

對住d牙斬斬,嘴gel gel,樣樣批評事事認叻,但又唔肯用功讀書,功課測考都好pair的細路,係好惡教。認人個仔係類似,好頭痛ga。

不過個亞爸講嘢句句有骨,成個后宫妃子咁講嘢係騎呢d...

琥珀宮

mother904 發表於 19-1-3 21:45
今晚出街食飯,隔離枱坐了一家三口。小朋友聲大大,咀gel gel ,不斷講,批評呢樣嗰樣,我當時諗,呢家人都 ...

佢地係唔識教,但未必唔愛個仔

翡翠宮

畀面勳章

mandy952 發表於 19-1-3 22:06
佢地係唔識教,但未必唔愛個仔

最大的悲劇就就係佢地愛個仔,但將來個仔未必愛佢地。
將心比己,我有這樣的父母,有能力我會遠離。事實上,我成年後已經在做這件事。
日日是好日

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

一家都有問題

公爵府

回覆樓主:

家家有本難唸的經,我相信父母出發點為仔女好,無奈有時用嘅方法未必適合仔女.....我仔已中學,但自己喺管教方面仍學習中,大家加油!

翡翠宮

畀面勳章

坦白講,冇人天生識做父母,教仔女都要靠邊做邊學,但起碼要懂得,情緒勒索同語言暴力,對仔女的傷害最為深遠。
我是過來人,所以絕對明白。
日日是好日

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

我係豬都唔想人話我係豬
不過父母都有唔識做父母的時候。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

首頁

尾頁

跳至