自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

大把C9 一嫁完就唔做野。從來唔覺呢d叫偉大喎。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

MICMATL 發表於 19-1-7 12:50
對,命水都好重要,好似陳慧嫻,又係最紅時候毅然去讀書,點知返嚟又係要唱番歌,但熱潮已過,早知就唱到 ...
係呀!當時女明星流行趨勢,入娛樂圈後搵到錢去外國讀書,
臨走前 係(紅館) 開十場 (賣唱會),搵一大筆錢。

佢就係讀書不成,引退後幾個月,比人發現周街走唔係讀書,有人覺得好似俾你呃左咁!

之後唯有係外國幾年,唔清楚大學畢唔畢到業。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

jodyfan 發表於 19-1-7 18:42
大把C9 一嫁完就唔做野。從來唔覺呢d叫偉大喎。

但超級紅, 仲要祗有21歲而不是31/41,可以真的急流勇退,不是人人做到的~

之後香港也有歌星在舞台上放下咪,最後又是走返上舞臺~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

男爵府

大力大力 發表於 19-1-7 19:32
但超級紅, 仲要祗有21歲而不是31/41,可以真的急流勇退,不是人人做到的~

之後香港也有歌星在舞台上放下 ...

確實很難做到,真正放手

伯爵府

日本當年比較保守
要老婆出黎搵錢 = 老公唔掂.....

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

公爵府

回覆樓主:

山口退出時 我好細個 都係後尾睇返先識佢
鞏利同佢氣質好相似 倔强帶點憂鬱
咁紅時候完全引退唔係一件易事 特別佢係全民女神 果時好多歌迷憎三蒲 話佢搶走左山口,佢最後一場演唱會含淚將支咪放係台上 都幾感人。

伯爵府

想生BB熱投

日本婦女都好傳統
好多都想25歲嫁人生子
佢都好好彩遇到個好男人
當年甘大個光環都肯同佢結婚

公爵府

珍珠宮

Sumyeema1 發表於 19-1-7 11:16
唔識林...

山口百惠隱退, 當年係大新聞. 類似smap 散體

覺得山口百惠婚後隱退係好薯通的JM, 只因佢地太年輕。 我喺那個年代的追星族,山口百惠唔係普通明星,佢係超級超級紅, 歌影視都有佢份!佢差唔多套套戲都hit, 佢唱歌亦好聽,能夠急流勇退,堅不復出,真係好欣賞佢。

禁止訪問

水晶宮

54heima 發表於 19-1-7 09:05
有咁偉大,山口百惠的年紀,日本文化本是如此,婦女結婚放棄事業

是啦,根本是文化影響,日本女性覺得婚後相夫教子,不再工作才是幸福

水晶宮

其實除左哥哥,楊采妮都是24,5左右仲大紅時退出去創業。陳慧嫻高峰時退出去讀書。火紅期選擇放手去做其他野都好難得,復唔復出唔大問題,最緊要是做到自己喜歡的事,無話人人都想一世做主婦,亦無話唔復出就一定係好過復出,所以就算山口要復出大家都會支持佢

男爵府

rean_chau 發表於 19-1-8 00:57
山口退出時 我好細個 都係後尾睇返先識佢
鞏利同佢氣質好相似 倔强帶點憂鬱
咁紅時候完全引退唔係一件易事 ...

聽過有報導話張藝謀係百惠迷,
鞏俐根本就係佢照住百惠個樣發掘。

睇返視頻內年輕時的百惠,鞏俐的確同佢係形神俱似,不過百惠柔一點點,笑起來稚氣一點。

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

我見到真愛(長相厮守)及智慧(好老公)
呢個年紀,兩夫婦都keep得好好啊!

男爵府

kenshiro18 發表於 19-1-8 00:45
張國榮首風繼續吹就係山口最後一首歌
張國榮當年封咪都係比山口百惠影響
...

知道風繼續吹係改編自百惠嘅歌,
後來搵左百惠原唱版本來聽,
簡直驚為天人!
日文版同廣東版編曲風格不同,
睇返當年視頻,百惠演繹得首歌非常好,
深情而克制內歛,情致纏綿。
未聽過佢唱歌時曾經以為佢會係玉女式少女雞仔聲,
但原來佢把聲係似小鳳姐、梅姐的低key,
但唱起歌上來好有成熟女人味,低沉得來又溫柔嫵媚。
最令人驚訝係當時佢只係二十出頭,
(現時見到百惠的表演視頻,入面嘅佢應該最大都只係廿一歲,因為佢廿一歲引退後冇再復出)
終於明白點解佢可以成為傳奇,
就算冇高峯時引退呢一件事,
佢嘅歌藝都足以令人傾倒。

男爵府

仲有蕭芳芳

首頁

尾頁

跳至