自由報料

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問大陸工商銀行借記卡(非信用卡)可否在香港用雲閃付app畀錢?

大宅

回覆 smallamychan 的帖子

可以用

子爵府

我對於銀聯卡的優惠都覺得好亂,分不清是大陸銀聯卡還是香港的,有次東海堂銀聯卡閃付30減15,我見我大陸工商銀行的卡有閃付、是62字頭,點知去到用喺減唔到嘅,後來先知原來喺要香港的銀聯卡

wcpcelia    發表於 19-1-7 15:27

別墅

tracy0927 發表於 19-1-7 13:40
我對於銀聯卡的優惠都覺得好亂,分不清是大陸銀聯卡還是香港的,有次東海堂銀聯卡閃付30減15,我見我大陸工 ...

咁蠱惑?都係諗住有優惠先用佢,無優惠的話匯率都蝕埋...

子爵府

smallamychan 發表於 19-1-7 13:45
咁蠱惑?都係諗住有優惠先用佢,無優惠的話匯率都蝕埋...

拍了幾次卡都減唔到,好在舖頭冇乜人,店員同我一齊睇下條款的細字先見到原來是要香港銀聯卡

別墅

tracy0927 發表於 19-1-7 14:01
拍了幾次卡都減唔到,好在舖頭冇乜人,店員同我一齊睇下條款的細字先見到原來是要香港銀聯卡
...

我睇過華潤萬家滿 $50 減 $20嘅條款,好似又得。請問你係用邊個app?是工商銀行的app還是銀聯的app?

條款及細則:
1.活動推廣期由2019年1月2日至2月20日,包括首尾兩日。
2.優惠只適用於銀聯手機閃付(包括Apple Pay)通過銀聯網絡交易。銀聯手機閃付即以卡號62開頭附有銀聯標誌的信用卡及借記卡(即ATM卡)下稱「銀聯卡」綁定手機或手錶內的錢包,並以該卡通過指定手機或手錶在銀聯閃付終端機進行付款。持卡人須於付款時向收銀員出示手機或手錶內已加入的合資格虛擬銀聯卡,並成功以非接觸式方式付款,方可享用有關優惠。Apple Pay、iPhone及Touch ID均為Apple Inc.商標,已於美國及其他國家/地區註冊。有關支援Apple Pay的裝置,請瀏覽www.apple.com/hk/apple-pay
3.每卡每日只限享優惠一次,如果使用 Apple Watch Series 3(和之後型號)或iPhone 8和iPhone 8 Plus(和之後型號),最多可以在裝置加入12張卡。若為較舊的型號,最多可以在裝置加入8張卡。
4.優惠適用於香港全線華潤萬家超級市場、U購 select及VanGO分店。
5.優惠將於完成合資格交易後即時扣除,不設累積或補領。
6.優惠名額有限,額滿即止。
7.優惠不可與中銀GOOD DAY銀聯白金卡指定日子之全年8%折扣優惠同時享用。
8.優惠並無現金價值,不可兌換現金、其他貨品及不可轉讓。
9.優惠不適用於購買香煙、雪茄、成人奶粉/嬰兒奶粉(任何型號)、嬰兒尿片、烈酒、鮑魚、店內指定專櫃商品或其他服務項目:其他增值方式、賬單繳費、慈善捐款、提款、網上遊戲包、網上遊戲點數卡、流動電話儲值卡/增值券/電話卡、寬頻上網循環儲值卡、禮品卡、各款入場券/車票/船票/郵票、傳真/影印、電池充電服務、速遞/提件/預繳/預訂服務、華潤萬家禮券、其他提款方式、塑膠購物袋環保徵費、環保袋、月結與批發貨品、所有未誌賬、取消及退款交易。華潤萬家(香港)有限公司(下稱「華潤萬家」)有權更改不適用之貨品類別,而不作另行通知。銀聯國際有限公司(下稱「銀聯國際」)並非產品或服務供應商,故此將不會就有關產品或服務承擔任何責任。
10.銀聯國際及華潤萬家有權隨時修改條款及細則、更改或終止活動,毋須就有關更改或終止另行通知持卡人,亦恕不承擔任何有關優惠或條款更改或終止所引起的責任。
11.如有任何爭議,銀聯國際及華潤萬家保留最終決定權。
12.銀聯國際及華潤萬家保留隨時更改中英文版條款及細則內容之權利。如有差異,一概以中文版為準。

子爵府

smallamychan 發表於 19-1-7 14:15
我睇過華潤萬家滿 $50 減 $20嘅條款,好似又得。請問你係用邊個app?是工商銀行的app還是銀聯的app?

條款 ...

我上次喺直接拍卡嘅,唔喺裝app,我啱啱裝左雲閃付睇緊

別墅

好複雜啊

翡翠宮

條款 ...

我同事用内地工商銀行户口,用到銀聯手機閃付優惠;我用内地建行都得,不過我哋係用華為pay,另外有jm用Apple+工行同樣成功。

以上pay都無的話,我見雲閃付app綁内地卡都可以開通閃付,或者你嘗試下開通咗去付款。

wcpcelia    發表於 19-1-8 09:42

別墅

lyh80115 發表於 19-1-7 18:05
我同事用内地工商銀行户口,用到銀聯手機閃付優惠;我用内地建行都得,不過我哋係用華為pay,另外有jm用Ap ...

請問係咪一用就有88紅包送?

翡翠宮

smallamychan 發表於 19-1-7 18:24

要綁香港卡,用一次二維碼支付,先有¥88紅包送。

別墅

lyh80115 發表於 19-1-7 18:26
要綁香港卡,用一次二維碼支付,先有¥88紅包送。

多謝你

翡翠宮

smallamychan 發表於 19-1-7 18:24

之前有位jm用香港手機號注册云闪付,先綁咗大陸卡,之後綁唔到香港卡,所以最好用大陸號注册綁大陸卡;香港號注册綁香港卡。

別墅

lyh80115 發表於 19-1-7 18:31
之前有位jm用香港手機號注册云闪付,先綁咗大陸卡,之後綁唔到香港卡,所以最好用大陸號注册綁大陸卡;香 ...

不好意思,我見閣下喺另一個post提及到ICBC手機app都可以做到閃付,咁我應該下載呢個ICBC手機app,定雲閃付的app,定好似你之前講咁加張卡入Huawei Pay好

翡翠宮

smallamychan 發表於 19-1-7 18:38
不好意思,我見閣下喺另一個post提及到ICBC手機app都可以做到閃付,咁我應該下載呢個ICBC手機app,定雲閃 ...

你所講嘅apps都做到閃付,我自己只用過Huawei pay+内地銀行卡,内地銀行app我未試過喺香港用,唔知用唔用到;而香港ICBC卡就可以用ICBC APP做手機閃付,聽人講ok,自己未有機會用。

男爵府

條款 ...

$50-20不是雲閃付,是apple pay銀聯卡

首頁

尾頁

跳至