自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

返工返到喊,壓力大呢年好多病,呢幾年一直想睇佢成長但冇錢冇得講,小孩出年升小,想問有冇媽媽反而係升小後覺得更有需要貼心處理小孩,? 令我更加有勇氣辭職

大宅

我唔係ftm, 但睇你咁講似係經濟未ready唔做嘢,但工作壓力大想用個偉大啲嘅藉口resign?
No offence但如果係咁其實你要做嘅嘢係轉工

侯爵府

親子王國15週年勳章

有親戚話小朋友升到小四好多 wm 轉 ftm 跟升中

我諗咩時期轉都無所謂既, 自己衡量過就 okay

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我女同學仔的媽咪有甘的情況~

伯爵府

回覆樓主:

我囉!

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我係囡升小學後先做 ftm, 亦試過返 part time, 下午可以去湊放學跟功課

男爵府

我係K3 開始ftm, 幫女女由冇乜學術既卷幼過渡到英小。

別墅

Gummama 發表於 19-1-8 18:03
我係K3 開始ftm, 幫女女由冇乜學術既卷幼過渡到英小。

我就是咁諗 現在個心一直un住,婆婆湊冇咩教到佢,我放工每天已經虛脫左,但佢又好痴我,我都好想再教好佢,工作已經令我情緒好差,囡感覺到話我唔開心,諗緊升小其實係咪媽媽仲有好多機會再教返佢

別墅

Koala_Chu 發表於 19-1-8 17:38
我係囡升小學後先做 ftm, 亦試過返 part time, 下午可以去湊放學跟功課

有兼職好好喎 個心又有安全感,又可陪小孩

wcpcelia    發表於 19-1-9 15:34

侯爵府

我係升k1開始轉做ftm,因同時細b出世,我一湊二無工人

你轉不轉ftm,首要考慮應該家庭經濟狀況
經濟許可,都要視乎你性格是否適合做ftm,日日湊仔簡直是困獸鬥,考驗耐性及eq
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

大宅

sumyuetbaby 發表於 19-1-8 16:47
返工返到喊,壓力大呢年好多病,呢幾年一直想睇佢成長但冇錢冇得講,小孩出年升小,想問有冇媽媽反而係升小 ...

我都係大囡升小一就辭職做ftm自己湊加跟功課考試。初初都唔慣,因為生活太悶日日如是,不過無辦法,而家小學真係唔同以前,又想小朋友升小pick up得好d

別墅

karen04 發表於 19-1-8 19:23
我都係大囡升小一就辭職做ftm自己湊加跟功課考試。初初都唔慣,因為生活太悶日日如是,不過無辦法,而家小 ...

係,我囡本身返學都唔係易適應既人,成日都想我陪 所以諗緊再唔陪佢,佢就大個了

伯爵府

回覆 sumyuetbaby 的帖子

先攪好經濟問題。再諗吓日日困獸鬥,頂得順嗎?
情願轉工較適合。

水晶宮

HLGrape 發表於 19-1-8 16:53
我唔係ftm, 但睇你咁講似係經濟未ready唔做嘢,但工作壓力大想用個偉大啲嘅藉口resign?
No offence但如果 ...

別墅

Whitechocolate 發表於 19-1-8 19:55
回覆 sumyuetbaby 的帖子

先攪好經濟問題。再諗吓日日困獸鬥,頂得順嗎?

經濟其實都可以 有積蓄 其實我囡都乖 好痴我
辭職係因為真的情緒有問題 自己知道工作壓力大得太緊要
唔說錢,反而係想知道小孩小學後做ftm仲幫唔幫到小孩性格發展

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Ftm要做就小一好開始了,否則小朋友習慣左阿媽返工,小二之後先返去陪佢,佢又會嫌你煩了!我有幾個朋友都係咁情況,結果又出返去打工!

別墅

kitbebe 發表於 19-1-8 20:52
Ftm要做就小一好開始了,否則小朋友習慣左阿媽返工,小二之後先返去陪佢,佢又會嫌你煩了!我有幾個朋友都 ...

其實我一路都唔會永遠ftm 只是人生break 一break照顧返個囡,睇佢成長過度小一,因為真的返呢份工返到好病

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

如果經濟許可便試下轉做ftm,否則諗清楚d先, 因為做ftm有時都好勞氣, 分分鐘辛苦過返工。。。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

經濟許可
任何時間都可請辭
吾使等小學
健康首要

珍珠宮

升小後覺得更有需要貼心處理小孩<—-覺,傳統小學,要求一體一藝,2測2考,每日5-9樣功課,忙到癲

首頁

尾頁

跳至